
Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest. In de tuin dan, want in boeketten zijn dahlia’s en gladiolen sinds jaar en dag geliefd. Deze zomerbollen, die tot ver in de nazomer bloeien, zijn nu volop verkrijgbaar, in alle mogelijke soorten en kleuren.
Knollen kiezen
Eigenlijk zijn het knolgewassen. De knol van de dahlia of gladiool plant u in het voorjaar (na IJsheiligen) in een pot of in de volle grond. Zet ze op een zonnige, beschutte plek en in goed doorlatende grond. U heeft nu ruime keuze uit bloeiende dahlia’s en gladiolen. Er zijn dahlia’s met cactus-, anemoon- en pomponvormige bloemen en naast de bekende grootbloemige gladiolen, ook wel zwaardlelies genoemd, zijn er kleinbloemige gladiolen en minigladiolen (Glamini’s). Ze zijn er in allerlei kleuren, effen of meerkleurig. U kunt de bloemen verwerken in een boeket, of er gewoon lang van genieten in de tuin of moestuin, of in een pot op het terras of balkon.
Tips
- Zoals alle bollen en knollen houden dahlia’s en gladiolen niet van natte voeten. Zet ze niet op een vochtige plek of plant ze in een pot met gaten in de bodem.
- Blijf uitgebloeide bloemen van de dahlia verwijderen, dan bloeit de plant langer door.
- Gebruikt u de gladiool als snijbloem in een boeket? Breek dan voorzichtig de bovenste knop eruit, dat bevordert de bloei.
- In de tuin hebben dahlia’s en gladiolen ondersteuning nodig, anders bezwijken ze onder een fikse regenbui of windvlaag.
- De knollen zijn niet winterhard. Haal ze daarom na de eerste nachtvorst uit de grond. Snijd de stengels tot op 10 centimeter boven de grond af, haal ze uit de grond, verwijder zo veel mogelijk aarde en bewaar ze luchtig, droog en donker bij een temperatuur van 5 tot 10 graden Celsius, bijvoorbeeld in een krat met krantenpapier, een laag zaagsel of droge turfmolm. Staan de planten in pot, dan kunt u ze in de pot in een donkere, koele ruimte laten overwinteren.