Quantcast
Channel: Tuincentrum Rebel in Huizen nieuws
Viewing all 1339 articles
Browse latest View live

10 tips om je planten tegen vorst te beschermen

$
0
0
10 tips om je planten tegen vorst te beschermen

En opeens wordt het toch nog winter. In de tweede helft van januari duikt de temperatuur onder nul. Fijn voor de liefhebbers van ijspret, maar hoe bescherm je jouw favoriete tuin-, pot- en kuipplanten tegen de vorst?

  1. Zet mediterrane en exotische kuipplanten, zoals oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina op een koele, maar vorstvrije, lichte plek, bijvoorbeeld in de schuur, garage of een onverwarmde kamer. Geef alleen water als ze beginnen uit te drogen en lucht de ruimte af en toe.
  2. Bij milde vorst is het afdoende potplanten tegen de relatief warme muur van het huis en onder een afdak of veranda te zetten. Dat voorkomt ook dat ze bij storm of rukwinden van de tuintafel waaien en dat ze te natte voeten krijgen.
  3. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst kapot vriezen, zeker als de potgrond nat is. Bescherm de pot of bak daarom met noppenfolie. Zorg er daarbij voor dat water wel uit de bodem kan weglopen.
  4. Zet potten of bakken in een grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met blad, stro of dennen- of coniferentakken.
  5. Grote, exotische tuinplanten als bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca bescherm je door er van bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te maken en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken.
  6. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden. 
  7. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’) en eventueel ook nog wat dennengroen van je kerstboom of kerstkrans.
  8. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek of een oude handdoek of oud hoeslaken.
  9. Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.
  10. Als bescherming tegen vorst én uitdroging kun je aan de voet van borderplanten en tussen de bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers strooien. Laat je gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is en je erover loopt ontstaan er lelijke plekken.  

En vergeet niet de vogels te voeren! Je vindt allerlei soorten vogelvoer en vogelvoerhouders, van silo’s tot vogelpindakaashuisjes, in ons tuincentrum in %locations%. Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor vliesdoek en rietmatten.


Dieffenbachia

$
0
0
Dieffenbachia

De Dieffenbachia is vernoemd naar Joseph Dieffenbach, een Oostenrijkse hortulanus. Een hortulanus is iemand die het technische beheer van een botanische tuin voert. Dit is de plant van een kenner dus. Je hoeft echter geen kenner te zijn om er lang plezier van te hebben. Op een lichte plek, goed voorzien van water wordt het letterlijk een kanjer!

Dieffenbachia in kort bestek:

  • Sterk luchtzuiverende plant;
  • Grote sterke plant, stevige drinker;
  • Print op het blad is afhankelijk van hoeveelheid licht;
  • Wil in lente en zomer universele plantenvoeding;
  • Het sap van de plant is giftig, vermijdt aanraking door kinderen en dieren.

Luchtzuiverend

Groen om je heen is altijd gezond, voor je lijf én voor je humeur. Dieffenbachia doet daar nog een schepje bovenop: hij filtert giftige stoffen voor je uit de lucht. Dat maakt hem zeer geschikt voor in kantoren. Is luchtzuivering het voornaamste doel kies dan voor de uitblinker op dat gebied: de Areca Palm.

Dieffenbachia drinkt stevig

De plant heeft grote bladeren, dus je kunt lekker scheutig zijn met water. De aarde mag altijd vochtig zijn. Flink sproeien houdt hem gezond. In de lente en zomer om de week een goede plantenvoeding erbij en klaar. Snoeien is niet nodig. Heb je toch een lelijk blad dan knip je dat er gewoon af. Daarna wel even je handen wassen om irritatie door het sap te voorkomen.

Lichte standplaats

Dieffenbachia’s komen oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Geen wonder dat hij van vocht en warmte houdt. Stel hem niet bloot aan temperaturen onder de 15 graden. Word je plant erg donker of vervaagt zijn tekening dan weet je dat de Dieffenbachia te weinig licht krijgt. ‘Hoe lichter zijn plek hoe bonter zijn vlek’, is een handig ezelsbruggetje. Zet de plant alleen niet in de felle zon. Hou er bij het kiezen van de standplaats ook rekening mee dat het sap van de plant giftig is. Zorg daarom dat jonge kinderen of huisdieren er niet in aanraking kunnen komen met deze plant.

Ga ook bij- en vlindervriendelijk tuinieren

$
0
0
Ga ook bij- en vlindervriendelijk tuinieren

Zolang het sneeuwt of vriest kunnen we niet veel ondernemen in de tuin. De perfecte tijd om plannen te maken voor het komende tuinseizoen, lekker bij de verwarming met een kop kruidenthee of koffie erbij. Wil je nu eindelijk die vijver of moestuin aanleggen of een pergola bouwen? En heb je wel genoeg wintergroene of juist bloeiende planten in de tuin? Denk bij het maken van je nieuwe plannen ook eens aan de bijen en vlinders, die het al jaren moeilijk hebben. Dat is makkelijker dan je misschien denkt, zelfs op je balkon.

101 diervriendelijke tuintips

Onlangs verscheen bij Kosmos Uitgevers het mooi geïllustreerde boek Een tuin voor bijen en vlinders van een auteur met een zeer toepasselijke achternaam: Albert Vliegenthart. Hij werkt als ecoloog bij De Vlinderstichting en weet dus waar hij het over heeft. Vliegenthart geeft informatie over welke soorten er allemaal zijn, hoe ze (over)leven en wat ze nodig hebben. Daarnaast laat hij zien hoe je vlinders, bijen en andere insecten naar je tuin of balkon kunt lokken. Bijvoorbeeld met bepaalde planten en plantencombinaties, beplanting in verschillende hoogten, zon- en schaduwplekken en door slim om te gaan met water.

Handige weetjes

Door het hele boek heen staan handige weetjes. Zo blijken vlinders paars-roze en gele bloemen het best zien, terwijl bijen houden van bloemen met makkelijk bereikbare meeldraden en stempels. Voorjaarsbollen zijn ook heel belangrijk voor bijen, want ze bieden in een donkere, koude periode van het jaar veel stuifmeel. Denk aan krokussen, blauwe druifjes, winterakonieten, sneeuwklokjes en bosanemonen. Ben je deze vergeten te planten afgelopen herfst? Kijk dan nu in ons tuincentrum in %locations% naar bloeiende bollen in pot, mand of bak.  

Natuurlijk effect

Vrijwel alle bij- en vlindervriendelijke mogelijkheden in het boek zorgen voor een natuurlijk effect, letterlijk en figuurlijk. Er zullen zeker ook meer vogels en andere kleine dieren in je tuin verschijnen. Als je Vliegentharts tips opvolgt heb je meteen een onderhoudsvriendelijker tuin. Zo hoef je bijvoorbeeld minder vaak water te geven. Vlinders blij, bijen blij, tuiniers blij!

In ons tuincentrum in %locations% vind je volop bij- en vlindervriendelijke planten en verschillende soorten insectenhotels.

 

 

[bij de foto van het omslag] Een tuin voor bijen & vlinders. 101 tips om nuttige insecten te helpen. Albert Vliegenthart, Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789021570174, € 17,50

Varens: Woonplanten van de maand februari

$
0
0
Varens: Woonplanten van de maand februari

Varens en hun verhaal

Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen  waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden. 

Herkomst 

Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo'n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken. 

Sporenplant

Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

Assortiment 

De populairste varens als woonplant zijn hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), blauwvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren (Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren) en de bekende krulvaren (Neprolepis). Soorten met harder en stugger blad zijn makkelijker in de verzorging omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt om als hangvaren in te zetten zijn nestvaren en hertshoorn.

Verzorgingstips

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is. 
  • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer. 
  • Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen. 
  • In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
  • Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen. 
  • Geel of oud blad kan worden verwijderd.

Voorjaarsverrassingen: Tuinplanten van de maand februari

$
0
0
Voorjaarsverrassingen: Tuinplanten van de maand februari

Het verhaal achter de voorjaarsverrassingen

Voor wie niet kan wachten om de tuin tot leven te brengen, zijn voorjaarsverrassingen als hazelaar (Corylus avellana Concorta), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (Primula aucalis) en  blauwkussen (Aubrieta) een uitkomst. Niet alleen bloeien ze vroeg, de laatste twee gooien er later in het jaar een tweede ronde tegenaan. En hazelaar levert dan een mooi groen decor, dat in de herfst verkleurt om in de winter weer de decoratieve kronkelende takken te laten zien. Zo verrassen deze tuinplanten niet alleen in de lente, maar eigenlijk het hele jaar door. 

Herkomst

Alle voorjaarsverrassingen zijn vroege bloeiers en hebben wortels op het Europese continent. Scheefkelk komt uit de Kaukasus, sleutelbloem is een echte alpenbloeier, blauwkussen groeit vooral in Zuid-Europa in bergachtige gebieden, tussen rotsen en stenen. En hazelaar verblijft al eeuwenlang in de buurt van mensen. Niet alleen om de noten, maar ook omdat aan de plant allerlei spirituele, beschermende eigenschappen worden toebedacht. 

Keuze assortiment

Hazelaar
Hazelaar wordt het meest aangeboden als kronkelhazelaar. De bijzondere kurketrekkertakken zijn op zich al mooi om te zien en bloeien op het kale hout met hangende gele slingers vol bloemetjes. Pas daarna komt het zachtgroene iets kroezende blad. Omdat hazelaar een trage groeier is, wordt hij geënt op de onderstam van een gewone hazelaar, die dient als hulpmotor voor de stam. Kronkelhazelaar kan 2-3 meter hoog worden. 

Sleutelbloem
Sleutelbloem heeft heldergroene, stevige blaadjes en vrolijke bloemen in wit en pastels, maar ook in heel felle kleuren zoals rood en paars. Er zijn eveneens tweekleurige soorten, allemaal worden ze tussen de 10-15 cm hoog en circa 20 cm breed met een warmgeel hartje om insecten te lokken. Sleutelbloem is een van de eerste bloeiers van het voorjaar, biedt tuin en terras snel veel kleur en staat graag een beetje beschut. Deze allrounder is geschikt voor gebruik in bakken, volle grond en rotstuinen.

Blauwkussen
Blauwkussen is als vaste plant een sterke bodembedekker die het ook goed doet in bakken. Naast blauw zijn ze er ook in paars, lila, violet roze en wit. Voor allemaal geldt dat ze graag droog en warm staan en zich uitstekend handhaven in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating. Ze blijven laag (10-15 cm) en groeien meer in de breedte (maximaal 60 cm). 

Scheefkelk
Scheefkelk wordt vooral aangeboden in violet. De meest voorkomende soort is Arabis caucasica, maar er zijn veel soorten met allemaal net iets andere kleuren of iets afwijkend blad. Net als in de natuur gedijen ze het beste op vrij arme grond en lichte plekken. Het is een uitstekende combinatie met blauwkussen: de kleuren halen elkaar op en samen vormen ze een uitgelaten bloementapijtje richting lente. De afmetingen zijn te vergelijken met die van blauwkussen.

Verzorgingstips

  • Alle voorjaarsverrassingen staan graag zonnig, al kunnen ze ook wat halfschaduw hebben. 
  • Voor alle drie geldt dat de grond het water goed moet kunnen afvoeren en dat de planten in bakken of kuipen meer water nodig hebben dan in de volle grond. 
  • Geef ze bij het planten de ruimte: blauwkussen, sleutelbloem en scheefkelk moeten zich in de breedte kunnen ontwikkelen en hazelaar moet rondom kunnen kronkelen. 
  • Hazelaar heeft wat meer voeding nodig dan de twee bodembedekkers. 
  • Scheefkelk en blauwkussen na de bloei flink terugsnoeien voor herbloei, bij sleutelbloem en hazelaar alleen dood materiaal verwijderen. Te drastisch snoeien kost hem vaak zijn krullen. 

Tuintips februari

$
0
0
Tuintips februari

De dagen worden alweer langer, maar het kan nog altijd genadeloos gaan vriezen. Op een vorstvrije, Elfstedentochtloze dag kun je in februari in de tuin het een en ander snoeien en planten. Binnen kun je langzaamaan beginnen met het voorzaaien van groenten en kruiden. En maak tussentijds plannen voor het nieuwe tuinseizoen. Doe inspiratie op tijdens de beurs TuinIdee, van 21 t/m 24 februari in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

11 tuintips voor de maand februari

  1. Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen zolang het nog kan gaan vriezen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Verwijder afgevallen blad wel van het gazon, om mosvorming te voorkomen, maar loop niet op het gras als het vriest of de grond bevroren is.
  2. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Verwijder daarbij alleen de uitgebloeide stelen en laat de rest van het loof afsterven. Uitgebloeide sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  3. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen. Kijk in ons tuincentrum in %locations% ook eens naar winterbloeiende struiken als sneeuwbal (Viburnum), mahoniestruik (Mahonia) en toverhazelaar (Hamamelis).
  4. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen, leibomen als leilinden en dakplataan, en de blauweregen (Wisteria). Wilgen kunnen nu nog geknot worden.
  5. Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu makkelijk te zien en te verwijderen.
  6. Zaai groenten als spinazie, wortel, tuinboon, doperwt, peultjes en broccoli voor in een koude bak of kas. Binnenshuis kun je artisjok, peterselie, pepers, kervel en selderij voorzaaien.
  7. Voer de vogels bij met (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten en speciale, zoutloze vogelpindakaas. Ze helpen je straks dan ook in je strijd tegen slakken, die vanaf medio februari alweer op de loer kunnen liggen. Zet ook een plastic waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer.
  8. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een harde borstel of hang nieuwe op.
  9. Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Je kunt ook langzaamaan beginnen met het verpotten van kuipplanten.
  10. Haal tegen de vorst beschermende rietmatten, jute zakken en noppenfolie weg zodra er geen kans meer is op strenge of aanhoudende vorst.
  11. Maak alvast potten, (zaai)bakken en tuingereedschap goed schoon en ruim de schuur of garage op.

De Dutch Tulip Awards van Royal FloraHolland

$
0
0
De Dutch Tulip Awards van Royal FloraHolland

Elk jaar worden er nieuwe variëteiten planten en bloemen gekweekt en bijzondere groenconcepten gelanceerd. Royal FloraHolland, de coöperatie van kwekers die met vier veilinglocaties, waaronder de veiling in Aalsmeer, ‘de internationale marktplaats voor bloemen en planten’ vormt, bekroont de winnaars van de meest geslaagde marktintroducties met de Dutch Tulip Awards. Wat viel afgelopen jaar het meest in de smaak bij de 25-koppige internationale vakjury, waarbij deze sterk rekening hield met de huidige trends?

Bekroonde kamerplanten

De winnaar in deze categorie is de gatenplant Monstera ‘Monkey Leaf’ van Van der Arend Tropical Plantcenter in Naaldwijk. Grote, exotische bladplanten zijn momenteel zeer gewild en dit is echt een blikvanger. Gatenplanten zijn bovendien heel sterk en makkelijk. Ze houden van een licht vochtige grond. Als hun ranken te lang worden kun je die zonder probleem afknippen. Van der Arend won ook de tweede prijs, met de opvallende olifantsoor Alocasia ‘Stingray’. Waarom de plant vernoemd is naar de pijlstaartrog is overduidelijk: het ronde blad heeft een lang, puntig uiteinde. Ook de olifantsoor is een sterke plant, die graag op een lichte plek staat, maar niet in de volle zon. Ook de derde plaats was voor een sterke, exotische bladplant, de Zamioculcas ‘Zenzi’ van Duynplant.

Bekroonde tuinplanten

De compacte, vaste zonnebloem Helianthus ‘Funshine Multiflower’ van Bunnik Plants won de hoofdprijs. De plant krijgt meerdere, lichtgele bloemen en is bovendien duurzaam gekweekt. De bijzondere bosrank Clematis ‘Garland Viennetta’ van Nolina Kwekerijen werd tweede. De klimplant krijgt grote witte bloemen met een lila hart. Dit ras kun je in de winter eerst als bloeiende potplant in huis houden, voordat je hem in het voorjaar in de tuin plant. De clematis houdt van zon, maar wil wel graag schaduw aan de voet. De derde prijs ging naar de herfstanemoon ‘Wild Swan’ van Natuurlijk Hopmans en Van Woudenberg Tuinplanten, met helderwitte bloemen met een purperen buitenkant. De elegante bloemen verschijnen van juli tot oktober, mits je de herfstanemoon op een zonnige plek in humusrijke, goed doorlatende grond plant.

Bekroonde snijbloemen

De Lisianthus is al jaren een populaire snijbloem, want hij blijft lang goed en heeft delicate, lieflijke bloemblaadjes die goed combineren met veel soorten snijbloemen. De nieuwe Eustoma (zoals de Lisianthus eigenlijk officieel heet) ‘Botanic Pink’ van Montana Lisianthus won de eerste prijs, ‘omdat hij echt anders is en past bij de trend van losse, gevarieerde veldboeketten’. De tweede prijs ging naar de eenjarige zonnebloem Helianthus annuus ‘Procut White Nite’ van Bunnik Plants, met grote, vanillekleurige bloemen. Hekkensluiter is de Chrysanthemum ‘Etrusco White’ van Arcadia Chrysanten, een lekker ‘wollige’, witte pluischrysant.

Niet al deze bijzondere planten zijn verkrijgbaar in ons tuincentrum in %locations%, maar je vindt er zeker mooie, trendy soortgenoten.

Inspirerende tuinbeurzen

$
0
0
Inspirerende tuinbeurzen

Het is elke dag al duidelijk langer licht, maar voorlopig is het nog geen lente. Kun je niet wachten tot je weer volop kunt gaan tuinieren of moestuinieren? Begin het nieuwe tuinseizoen goed met een bezoek aan de inspirerende tuinbeurzen Tuin & Sfeer of TuinIdee.

Tuin & Sfeer

Neem je Valentijn mee en ga op donderdag 14 februari naar de beurs Tuin & Sfeer in het Martiniplaza in Groningen. Je kunt daar tot en met zondag 17 februari leuke ideeën opdoen, maar je ook laten informeren over trends en praktische mogelijkheden om nog meer uit je tuin te halen. Of het nu gaat om duurzaamheid met gerecycled tuinmeubilair en een eco-zwembad of om moestuinieren. Er zijn culinaire proeverijen, lezingen en presentaties, sfeervolle tuin- en interieuraccessoires en je kunt tuinspecialisten om advies of een compleet tuinontwerp vragen (dus vergeet niet foto’s of een plattegrond van je tuin mee te nemen). 

Openingstijden: donderdag 14 februari 13.00 - 18.00 uur, vrijdag 15 februari 13.00 – 21.30 uur, zaterdag 16 en zondag 17 februari 10.00 – 17.00 uur. Entree: € 9 aan de kassa, € 8 in de online voorverkoop, kinderen t/m 16 jaar gratis. www.tuin-sfeerbeurs.nl

TuinIdee

In de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch kun je van donderdag 21 tot en met zondag 24 februari terecht voor de grote beurs TuinIdee. Bekende tuin- en plantenspecialisten als Jurgen Smit, Romeo Sommers en Rob Verlinden geven presentaties. Je kunt ook Lodewijk Hoekstra tegen het lijf lopen, want hij maakt er opnamen voor het televisieprogramma De Grote Tuinverbouwing. Je kunt meedoen aan een workshop, bijvoorbeeld het knopen van een macramé-plantenhanger, thee uit eigen tuin of van eigen balkon maken of zelf een tuinontwerp maken. Er zijn zes inspirerende voorbeeldtuinen. Tuinmeesters en tuincoaches staan klaar om vragen te beantwoorden en deskundig advies te geven. Er is een plantendokter, je kunt je tuingrond laten testen, en ook aan de kleintjes is gedacht. Dan kun je ook nog eens leerlingen van groenopleidingen zien strijden bij de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Kortom, voor elk wat wils.

Openingstijden: van donderdag 21 tot en met zondag 24 februari, van 10.00 – 18.00 uur. Entree: € 16,50 aan de kassa, € 12 in de online voorverkoop, kinderen t/m 12 jaar gratis.  www.tuinidee.nl


Een tuincentrum vol Valentijnsverrassingen

$
0
0
Een tuincentrum vol Valentijnsverrassingen

Donderdag 14 februari 2019 hangt de liefde in de lucht: het is Valentijnsdag! Een bos rode rozen is natuurlijk altijd een schot in de roos, maar je kunt je (geheime) geliefde op nog veel meer manieren verrassen met een mooi en origineel cadeau voor Valentijn. Ons tuincentrum in %locations% speelt graag voor Cupido.

7 originele Valentijnscadeaus

  1. Snijrozen zijn vlak vóór en op Valentijnsdag aardig aan de prijs. Tuinrozen zijn nu juist voordelig geprijsd, zeker wanneer je ze met ‘kale wortel’ koopt, dus niet in een pot met aarde. Bovendien is februari een perfecte maand om rozen te planten, mits het niet vriest. Verover je geliefde met een klim-, stam- of struikroos die in haar lievelingskleur bloeit, die heerlijk geurt en/of haar naam of een romantische naam heeft.
  2. Verras haar (of hem) met een uitgebreid, zelfgekookt diner en een mooi gedekte tafel. Romantische (geur)kaarsen, maar ook andere accessoires, zoals mooie theelichthouders, vazen en servetten, mogen daarbij niet ontbreken. Je vindt ze volop in ons tuincentrum in %locations%.
  3. Vul een mooie mand of bak met bloeiende voorjaarsbolletjes als sneeuwklokjes, hyacinten, mininarcisjes, krokussen, blauwe of witte druifjes en maak er met een rood lint een mooie strik omheen.
  4. Kijk ook eens naar haar favoriete tuinplant of een plant met een toepasselijke, romantische naam, zoals de klimplant bruidssluier (Fallopia), een klimmende passiebloem of de vaste plant brandende liefde (Lychnis).
  5. Stuur haar of hem een mooie kaart en doe daar een zakje zaden bij, bijvoorbeeld van vergeet-me-nietjes, zonnebloemen, korenbloemen, klaprozen of cosmea. Terwijl hij of zij ze opkweekt en ze straks vrolijk bloeien zal zijn of haar hart telkens weer smelten.
  6. Is hij of zij gek op dieren? Verras hem of haar dan met lekkernijen of een leuk speeltje voor zijn of haar hond of kat, cavia of konijn, met een vogelhuisje, een mooie vogelvoedersilo of -waterdrinkschaal.
  7. Een geliefde met groene vingers zal zeker opfleuren van met hartjes of bloemen bezaaide tuinhandschoenen of een dito tuinschaar, of een prachtige nieuwe kamerplant met vuurrode bloemen, zoals een amaryllis, anthurium of de lipstickhangplant (Aeschynanthus pulcher).

Ons tuincentrum in %locations% wenst jullie een gelukkige Valentijnsdag!

Top 10 lentebloeiers

$
0
0
Top 10 lentebloeiers

De lente lijkt, afhankelijk van de weergoden, soms nog heel ver weg. Maar wie goed kijkt ziet al het eerste prille groen: nieuwe scheuten aan kale takken of de voet van plantenstengels en voorjaarsbollen die hun kopjes boven de grond steken. Vervroeg de lente met deze fijne vroegbloeiers in je tuin of op je balkon!

1. Voorjaarsbollen

Als het goed is heb je ze al afgelopen herfst in de tuin of in een pot geplant, maar anders kun je in ons tuincentrum in %locations% nu volop bloeiende voorjaarsbollen in potten, bakken, manden of glazen kopen. Zoals hyacinten, sneeuwklokjes, mini-irisjes, mininarcissen, krokussen en blauwe en witte druifjes. Als ze zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin planten. Knip alleen de uitgebloeide bloempjes eruit en laat het loof afsterven.

2. Kerstroos

De Helleborus orientalis staat nu volop in bloei en bloeit nog wel tot april door. Deze vaste plant met wintergroen blad is er met witte, donkerpaarse, roze en gespikkelde bloemen. Hij kan ook prima in een pot en houdt van een plek in halfschaduw. Lelijk blad kun je gewoon wegknippen.

3. Longkruid

De vaste, lage Pulmonaria heeft opvallend blad met zilverwitte spikkels of vlekken en krijgt roze, blauwe, paarse, tweekleurige of parelmoerachtige bloempjes. Het longkruid staat graag op een schaduwrijke plek in vochtige grond. Doorgaans bloeit hij volop rond begin april, maar afhankelijk van de temperatuur kan dat weken eerder of later zijn.

4. Wildemanskruid

Pulsatilla is een winterhard plantje dat circa 30 centimeter hoog wordt en paarsblauwe bloemen krijgt, die na de bloei veranderen in mooie pluizige zaadhoofdjes. Het houdt van een zonnige plek en normale tot rijke grond.

5. Sleutelbloem

Er zijn heel veel soorten primula’s, voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent. De kleur van de bloemen varieert van paars, roze en rood tot geel en wit. Met de bloeiende primula’s die nu verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in %locations% kun je eerst de woonkamer opfleuren, om ze daarna in de tuin uit te planten. De meeste sleutelbloemen houden van een vochtige standplaats in de halfschaduw, want het zijn oorspronkelijk bosplanten. Voor in pot zijn de kleine Primula auricula-soorten een aanrader. Hun bloempjes zijn er in heel veel kleuren en kleurcombinaties, maar ze hebben allemaal een witte ring rond het hart.

6. Kaukasische vergeet-mij-niet

De Brunnera macrophylla lijkt op een groot uitgevallen vergeet-mij-nietje. Hij krijgt groot, hartvormig blad en heel fijne blauwe bloempjes die net boven het blad uitpiepen, op een hoogte van 30 tot 40 centimeter. Hij houdt van halfschaduw en vochtige grond. Vooral de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ is populair, vanwege het mooie zilvergrijze blad.

7. Maagdenpalm

Je hebt keuze uit de Vinca minor en de Vinca major. Beide zijn wintergroene bodembedekkers. De kleine maagdenpalm (de ‘minor’) bloeit doorgaans al in maart met witte, blauwe of paarse bloemen. De grote Vinca major krijgt groter blad, wordt ook iets hoger en bloeit iets later blauwpaars. De maagdenpalm groeit liefst op een schaduwrijke plek – zelfs onder een grote boom met veel wortels.

8. Tuincyclaam

De winterharde Cyclamen coum bloeit in februari en maart met delicate paars-roze bloempjes. Het zijn knolletjes die van kalkrijke, waterdoorlatende grond en schaduw houden.

9. Amandelboompje

De Prunus triloba is erg geliefd vanwege zijn vroege en rijke bloei met gevulde roze bloempjes. Hij wordt zo’n drie tot vier meter hoog en is daarom ook geschikt voor een kleine tuin. Hij houdt van zon en kalkrijke grond. Snoeien doe je na de bloei.

10. Camelia

De Camellia bloeit in het prille voorjaar met grote, roosachtige bloemen en wordt daarom ook wel Japanse roos genoemd. Hij staat graag op een beschutte plek, in licht zure, vochtige grond en in de halfschaduw. De wintergroene struik kan ook prima in een grote pot of kuip. De meest gemaakte fout is de plant in de volle zon te zetten en hem in de zomer en het najaar geen water te geven. Dan is de kans op mooie roze, rode of witte bloemen van februari tot mei een stuk kleiner.

Fleurige bloesemtakken

$
0
0
Fleurige bloesemtakken

Haal nu al het voorjaar in huis! In ons tuincentrum in %locations% heb je volop keuze uit mooie bloesemtakken of voorjaarstakken met (geurende) bloemen. Slechts een enkele tak in een mooie hoge vaas heeft al een groots en lentefris effect.

Witte en roze bloesems

Er zijn verschillende soorten struiken en kleine bomen die vroeg in het jaar bloeien, waaronder veel fruit- en sierfruitbomen. De Japanse sierkers, Prunus serrulata, bloeit kort, maar rijk met roze bloesem. Ook de takken van de perzik (Prunus persica) en het amandelboompje (Prunus triloba) worden gesierd door roze bloesems. De takken van de pruimenboom (Prunus domestica) krijgen witte bloesem. En dan kun je ook nog kiezen voor prachtige magnoliatakken, met roze of witte bloemen.

Geurend in geel in wit

De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) krijgt felgele bloemen die licht geuren, net als de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis). De sneeuwbal Viburnum x burkwoodii heeft heerlijk geurende witte bloemen.

Goed op vaas

Snijd de bloesemtakken schuin af met een scherpe, schone snoeischaar en zet deze in een stevige, hoge vaas met lauwwarm water en speciale heestervoeding. Willen de magnoliabloemen niet ontluiken? Besproei de knoppen dan elke dag even met de plantenspuit. Je kunt de magnoliatakken overigens ook laten drogen. Zet ze zonder water in een vaas of mooie kan en je hebt er het hele jaar plezier van. Gebruik je takken uit eigen tuin? Knip dan enkele takken af waarvan de bloesemknoppen al goed zichtbaar zijn. Zet de takken eerst een dag of twee in een emmer water in de garage of de koudste kamer van het huis om ze aan de warmere temperaturen in de huiskamer te laten wennen.

Extra voorjaarstips

  • Plant een van bovengenoemde vroegbloeiende struiken of kleine bomen in je tuin.
  • Met Pasen zijn de stevige, kronkelende takken van de krulhazelaar (Corylus) ideaal om leuke decoraties in te hangen.
  • Haal voor nog meer lentegevoel ook voorjaarsbloeiende bollen in pot, bak, glas of mand in huis, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe of witte druifjes. Als ze uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Je hebt nu ook volop keuze uit bloeiende cyclamen, begonia’s en primula’s voor in huis.

Creatief met kamerplanten

$
0
0
Creatief met kamerplanten

Kamerplanten. Je kunt er nooit genoeg van hebben, zeker als je geen tuin hebt. Ze zijn populairder dan ooit. Hoe meer groen, hoe meer sfeer, hoe meer ontspanning en hoe meer schone lucht. Kleine verzamelingen vetplanten en cactussen, planten in glazen potten of onder een glazen stolp, hangende planten, grote, exotische bladplanten, planten in verticale bakken tegen de muur. Allemaal hipper dan hip.

Verzorgen en stylen maar

Bij kamerplanten moet je, net zoals bij tuinplanten, rekening houden met de hoeveelheid licht, water, voeding, ruimte en het soort grond dat ze nodig hebben. Voor orchideeën, maar ook voor cactussen en vetplanten, vind je bijvoorbeeld speciale grond in ons tuincentrum in %locations%. Sommige planten hebben helemaal geen grond nodig, alleen een aangename temperatuur van tussen de 15 en 24 graden Celsius, en af en toe een frisse sproeibeurt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de exotische Tillandsia, die er in allerlei vormen is en die je op een schaal, een mooie boomtak of in een glazen bol kunt draperen.

Heb je geen groene vingers of weet je niet goed welke planten het best bij jou en bij jouw interieur passen? Laat je dan in inspireren en informeren in ons tuincentrum in %locations%. Of raadpleeg het zojuist verschenen Creatieve kamerplantenboek. Een dikke, praktische gids met 175 topplanten en hoe deze te verzorgen. Daarnaast kun je creatief aan de slag met een van de leuke 12 stap-voor-stapprojecten en de vele stylingideeën. Maak bijvoorbeeld eens een krans van vetplanten, een miniwoestijntje of een miniregenwoud in een terrarium. Heel populair zijn de hangende kokedama’s, met mos afgewerkte klei- of modderballen met een plant erin. Deze vindt je ook kant-en-klaar in ons tuincentrum in %locations%.

Vermeerderen

Ben je heel blij met een bepaalde plant, dan kun je hem op verschillende manieren vermeerderen, bijvoorbeeld door hem te delen of door stengel- of bladstek. Van de bekende bladbegonia, Begonia rex, met die fraaie bladtekening, neem je bijvoorbeeld bladstekken. Je knipt een gaaf, jong blad af, verwijdert de steel, snijdt de nerven voorzichtig in en duwt het blad plat of verticaal in een pot met stekgrond.  Houd de grond licht vochtig en dek de pot af met een plastic zakje. En dan maar wachten tot er worteltjes en uitlopers verschijnen. Het zal niet altijd goed gaan, zeker niet de eerste keer, maar het is op zich al een leuk en wonderlijk experiment.
Het vroege voorjaar is overigens een prima tijd om je kamerplanten eens te verpotten en van nieuwe potgrond te voorzien. Op een mooie, zonnige dag kun je dat makkelijk op de terras- of balkontafel doen.

Het creatieve kamerplantenboek, Fran Bailey & Zia Allaway, een uitgave van de Royal Horticultural Society en Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021570945, 224 pagina’s, € 22,50

Potlelie: Woonplant van de maand maart

$
0
0
Potlelie: Woonplant van de maand maart

Het verhaal van de potlelie 

De potlelie (Lilium) is een echte blikvanger in huis dankzij de bloemen met prachtige kleuren die soms ook heerlijk geuren. Kenmerkend  voor potlelie als woonplant zijn de lange knoppen op de steel en het blad wat langs de gehele steel groeit. De kleurkeuze in potlelie is groot: van rood, geel, oranje en roze tot tweekleurige cultivars en pasteltinten.

Herkomst  

Lelie is een kruidachtige plant die bij de leliefamilie hoort. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China, de plant groeit nog altijd in Korea, Japan en delen van Siberië en verspreidde zich via de Kaukasus, de Balkan en de Alpen naar Europa en later Amerika. In het wild groeien lelies het meest in  een bossige omgeving of op grasland. 

Bekend zijn variëteiten met vaak felle bloemkleuren met grote bloemen die sterk geuren. Daarnaast zijn er dubbelbloemige lelies in roze en wit, zonder stuifmeel en met een lichtzoete geur. Ook zijn er compacte soorten in roze of wit, met ronde bladeren en een lichte geur. 

Verzorgingstips

  • Lelie houdt van veel licht, maar niet van felle zon.
  • Hoe koeler de plant staat, hoe langer de bloei kan worden gerekt (tot 2 à 3 weken).  
  • Regelmatig water geven, het is beter de kluit niet te laten uitdrogen.
  • Uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd. 

Na de rijke bloei is de plant 'op' en kan de bol eventueel de tuin in. 

Bloesembomen: Tuinplanten van de maand maart

$
0
0
Bloesembomen: Tuinplanten van de maand maart

Het verhaal achter bloesembomen 

Eerst de schitterende bloesems, daarna een volle bladkroon en in de zomer en in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden. Appelboom (Malus), perzikboom (Prunus persica) en pruimenboom (Prunus domestica) sluiten uitstekend aan bij de groeiende wens van consumenten om te weten waar hun voedsel vandaan komt en het aanhoudende enthousiasme voor plukplanten. Daarnaast is het voor kinderen leerzaam én een leuke ervaring om een appel, pruim of perzik te zien ontstaan. Bloesembomen zijn verkrijgbaar voor tuinen met ruimte voor een complete boomgaard, maar er zijn ook compacte, kleine bloesembomen die prima passen op een terras of een balkon.

Herkomst 

Alle bloesembomen groeien in gematigde streken op het noordelijk halfrond. De appelboom en pruimenboom zijn afkomstig uit Centraal-Azië, de perzikboom komt uit noordwest-China en is via de oude Zijderoute naar het westen gebracht. Stuk voor stuk maken ze al eeuwen deel uit van de leefomgeving van mensen in Eurazië én hun menu. 

Bloesembomen komen voor in veel verschillende cultivars. Als boom lijken ze veel op elkaar: niet al te hoge stam, bloesems, vervolgens een volle kroon met vrij spits donkergroen blad en daarna de vruchten. Daarin is de keuze rijk, er zijn tientallen appel-, pruim- en perziksoorten om uit te kiezen. Voor wie geen ruimte in de volle grond heeft, is er ook nog keuze in tussen leivorm, halfstam, hoogstam en patioboom. Van fruitbomen worden ook ‘familiebomen’ aangeboden waarbij verschillende soorten appel, pruim of perzik aan één boom voorkomen. 

Verzorgingstips

  • Bloesembomen staan graag in de zon, met op een dag ook wat halfschaduw.
  • Plant bloesembomen diep, zodat ze stevig staan in grond die water vlot afvoert.
  • Direct na het planten flink water geven, daarna normaal begieten. 
  • Tijdens bloei en groei eens per maand organisch bemesten, daarbuiten volstaat eens per seizoen.
  • De appel- en perzikboom snoeien in maart, direct na de winter en voor de bloei. De pruimenboom kan het beste in de late zomer worden gesnoeid, na de oogst.
  • Bloesems en nachtvorst? Dek de boom af met vliesdoek of benevel de bloesems zodat ze tijdelijk bevriezen, zo is de kans groot dat er later toch fruit kan worden geoogst. 

Tuintips maart

$
0
0
Tuintips maart

Het wordt lente! Tijd om de winter weg te knippen en het prille groen en de eerste voorjaarskleuren tevoorschijn te laten komen. Toch luidt het aloude gezegde niet voor niets ‘maart roert zijn staart’. Houd vliesdoek, noppenplastic, stro en dennengroen daarom voorlopig nog bij de hand om vorstgevoelige (pot)planten mee te beschermen.

15 Tuintips voor maart

  1. Verwijder mossen van het terras en maak het tuinmeubilair schoon.
  2. Snoei hertshooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja), pruikenboom (Cotinus), Hibiscus, rozen (met uitzondering van de eenmalig bloeiende soorten), siergrassen, laatbloeiende clematis en de hortensia ‘Annabelle’ en geef ze meteen mest. Tip: knip de hortensia ‘Annabelle’ tot circa 30 cm in plaats van tot 15 cm boven de grond terug voor iets kleinere bloemen op stevigere stelen, als je niet wilt dat de grote witte bloemen straks allemaal op de grond hangen.
  3. Verwijder afgestorven, dorre plantendelen, bladeren en bloemhoofden en verspreid meteen verse aarde en/of compost over borders, bakken en potten.
  4. Controleer of er klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde van de buitenpotten zitten: dit zijn slakkeneitjes!
  5. Begin met het wegvangen van slakken en controleer buxusstruiken op de rupsen van de buxusmot.
  6. Verspreid turf aan de voet van struiken die van zure grond houden, zoals azalea’s, rodondendrons, heide, Pieris en Skimmia. Dat kun je ook bij hortensia’s doen, als je wilt dat ze blauw in plaats van roze bloeien. 
  7. Bind de ranken van uitlopende klimplanten, zoals kamperfoelie, clematis en klimroos, vast.
  8. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook kale plekken of een nieuw gazon inzaaien.
  9. Maak lege potten en bakken schoon en vul deze met voorjaarsbloeiers, zoals violen, vergeet-mij-nietjes, mini-irisjes en -narcissen, blauwe druifjes, madeliefjes (Bellis perennis) en primula’s.
  10. Plant, als de grond niet bevroren is en er geen kans meer is op strenge nachtvorst, vroegbloeiers als akelei, gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla).
  11. Maart is ook een goede maand voor het planten van rozen en bessenstruiken en het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan.
  12. Controleer de overwinterende kuip- en potplanten. Verwijder dor of ziek blad en kijk of ze niet uitdrogen. Laat ze regelmatig luchten. Sommige kuip- en potplanten, zoals oleander en laurier, kunnen best een paar graden nachtvorst verdragen en kunnen dus al naar buiten. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kan het blad verbranden.
  13. Verpot kuip- en kamerplanten.
  14. Controleer het tuingereedschap, maak het indien nodig schoon en scherp, en ruim de schuur of garage op, zodat je alles weer weet te vinden en binnen handbereik hebt.
  15. Je kunt de vogels nog bijvoeren met vogelpindakaas, strooivoer, gemengde zaden en stukjes fruit, maar geef ze geen vetbollen en pinda’s meer. Het vet wordt snel ranzig bij hogere temperaturen en jonge vogels kunnen stikken in de pinda’s. Maak nestkasten schoon met heet water en een borstel of hang een (extra) nestkast op in het kader van ‘de week van de nestkast’, van 4 t/m 10 maart. Plaats de nestkast minstens twee meter hoog, op een beschutte, schaduwrijke plaats op het noordoosten.

Biodiversiteit in de tuin

$
0
0
Biodiversiteit in de tuin

In januari trok de Klimaatmars in Antwerpen meer deelnemers dan ooit tevoren. Op zaterdag 10 maart wordt de Klimaatmars in Amsterdam gehouden. Waarschijnlijk komen ook daar veel mensen met hart voor milieu en natuur op af. Het is dan ook een belangrijke kwestie, want wereldwijd gaat het slecht met veel flora en fauna. Of je nu meewandelt of niet, iedereen kan een steentje bijdragen door te zorgen voor meer biodiversiteit in de tuin.

Wat is biodiversiteit eigenlijk?

Biodiversiteit staat voor het complexe natuurlijke systeem van al het leven op aarde, van dieren, planten, paddenstoelen, algen tot micro-organismen. Daarbij is er sprake van verschillende milieus of ecosystemen, zoals bos, koraalrif of woestijn. Als resultaat van een evolutie van 3,8 miljard jaar is biodiversiteit voor de mens van het grootste levensbelang. Denk aan belangrijke behoeften als voedsel, bouwmaterialen, natuurlijke textielvezels, actieve bestanddelen van geneesmiddelen, bestuiving van groente- en fruitgewassen, zuivering van lucht, het voorkomen van overstromingen of juist extreme droogte. Dit alles brengen wij in gevaar met onder andere boskap, bebouwing, vervuiling, de productie van broeikasgassen, overbejaging en -bevissing en het uitputten van landbouwgrond.

7 tips voor een biodiverse tuin

Je hoeft geen fanatieke wereldverbeteraar te zijn om zelf wat groener en duurzamer bezig te zijn en bij te dragen aan meer biodiversiteit. Alle beetjes helpen. Vaak bespaar je er nog geld mee ook en bovendien heb je het plezier van een aantrekkelijke, groene tuin waar ook vlinders, bijen, vogels en andere kleine dieren graag vertoeven.

  1. Recycle. Geef oude of beschadigde materialen of gebruiksvoorwerpen een tweede leven. Maak er een stapelmuurtje, insectenhotel, bloembak of hangmand van.
  2. Maak een composthoop of koop een wormencompostbak. In veel steden kun je meedoen aan een buurtwormenhotel, waar je je gft-afval inlevert en er vruchtbare compost voor terugkrijgt.
  3. Kies voor inheemse in plaats van voor exotische tuin- en terrasplanten. Deze trekken veel meer insecten, zoals vlinders en bijen, aan. Bovendien gaan ze langer mee en vragen ze minder verzorging, speciale voedingsstoffen of water.
  4. Gebruik geen gif of pesticiden, ook niet tegen onkruid, slakken, buxusmot of sterroetdauw. Overal is een milieuvriendelijke oplossing voor.
  5. Hang een vogelhuisje of nestkast op, plaats een insectenhotel, egelhuisje of vleermuiskast of word (stads)imker. NB Vleermuizen verslinden hordes vervelende muggen, vogels en egels helpen je in de strijd tegen slakken.
  6. Leg een vijver aan. Water is een bron van leven voor heel veel dieren, maar ook micro-organismen en insecten. Met een regenton maak je optimaal gebruik van regenwater. Laat gieters buiten staan, dan heb je ook altijd regenwater voor je planten bij de hand (beter en goedkoper dan kalkrijk kraanwater). De vogels maak je blij met een drink- en badderschaal in de tuin of op het terras.
  7. Plant een (kleine) boom en kies een wintergroene haag in plaats van een met gif geïmpregneerde schutting als erfafscheiding. Zorg voor een gevarieerde, hoge en lage beplanting en voor groen en bloemen in elk seizoen. Dat kan ook met potten, bakken, verticale (pallet)tuinen en hangzakken of -manden.

Heb je geen tuin? Ga dan ‘guerilla’ tuinieren en verspreid zaad(bommen) op kale plekken in je buurt. In ons tuincentrum in %locations% helpen we je graag op weg.

Zie voor meer info onder andere www.huisjeboompjebeter.nl, www.buurtcompost.nl, www.onkruidvergaat.nl en www.1001voorbiodiversiteit.nl

Viburnums in geuren en kleuren

$
0
0
Viburnums in geuren en kleuren

Was de tuin afgelopen winter maar saai, kaal en kleurloos? Zorg er nu dan al voor dat er de volgende winter wat te genieten valt in de tuin. Maart is een prima tijd voor het planten van hagen en struiken, van rozen tot frambozen. Kijk vooral eens bij het assortiment Viburnums in ons tuincentrum in %locations%. De Viburnum (sneeuwbal) is een geweldige, wintergroene struik die je tuin in de winter van kleur én geur voorziet.

Sneeuwballen met bessen

Er zijn verschillende soorten Viburnum, ook soorten die bladverliezend zijn of later in het jaar bloeien. De meest bekende is de Viburnum tinus, een compacte, wintergroene struik, die van november tot april bloeit met lichtgeurende witte bloemen. Hij kan daarna staalblauwe bessen vormen en wordt maximaal drie meter hoog. Hij is niet geheel winterhard, dus plant hem op een zonnige en beschutte plaats. 

Sneeuwbal met geurende bloemen

De meest bekende soorten met geurende bloemen zijn de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ en ‘Charles Lamont’ en de Viburnum x burkwoodii ‘Anne Russell’. De laatste is een compacte struik die maximaal 2 meter hoog wordt, glanzend groen blad heeft dat in zachte winters niet afvalt en in maart-april lichtroze tot witte geurende bloemtrossen draagt.

De Viburnum bodnantense 'Dawn' bloeit van november tot januari. Deze sneeuwbal wordt maximaal 2,5 meter hoog en niet breder dan 1 meter. De Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' lijkt sterk op de ‘Dawn’, maar bloeit iets later, van januari tot maart. Beide struiken krijgen roze, geurende bloemen.

Viburnum verzorgingstips

Viburnum houdt van volle zon of halfschaduw en staat het liefst in voedzame, humusrijke grond die aan de zure kant mag zijn. Snoeien is niet nodig, hooguit om de struik wat in vorm te houden of wanneer takken in de weg zitten. Doe dit direct na de bloei. Strooi daarna een laag compost en organische mestkorrels rond de voet van de struik en laat de aarde niet uitdrogen.

Meer wintergroen, -kleur en -geur

Kijk in ons tuincentrum in %locations% ook eens naar de wintergroene Choisya, die in april met geurende, witte, stervormige bloemen begint te bloeien, de Callicarpa, die in de winter opvallende lila bessen aan de kale takken draagt, de wintergroene vleesbes Sarcococca, die in februari-maart kleine geurende witte bloemen krijgt, en de Chinese of Japanse toverhazelaar Hamamelis, met van december tot maart gele geurende bloemen op de kale takken.

Lentekriebels? Voorzaaien maar!

$
0
0
Lentekriebels? Voorzaaien maar!

Het is bijna lente. Het tuinseizoen begint. Toch is het nog even afwachten wat de weergoden voor ons in petto hebben. Het kan in maart en april flink stormen, regenen en nachtvorst ligt ook nog op de loer. Geen nood. Je kunt binnen alvast de nodige voorpret beleven en je verheugen op een extra fleurig (moes)tuinseizoen door groenten, kruiden en eenjarige bloemen in de vensterbank voor te zaaien.

Groenten die je kunt voorzaaien

  • Artisjok
  • Aubergine
  • Broccoli
  • Komkommer
  • Paprika en pepers
  • Prei
  • Tomaat

Kruiden die je kunt voorzaaien

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Dille
  • Kervel
  • Koriander
  • Peterselie
  • Rozemarijn

Bloemen die je kunt voorzaaien

  • Afrikaantjes
  • Anjers
  • Asters
  • Kattensnor (Cleome)
  • Leeuwenbekje
  • Siertabak (Nicotiana)
  • Verbena
  • Vlijtig liesje

Tips voor het vensterbanktuinieren

  • Je kun je allerlei bakjes, potjes, kweekkasjes of kweektrays gebruiken. Erg handig zijn turfpotjes, want die kun je straks met plant en al in de grond doen.
  • Gebruik verse, turfvrije, universele potgrond  of speciale zaai- en stekgrond.
  • Zet er meteen een label met de plantennaam bij.
  • Laat je zaailingen niet uitdrogen.
  • Zaai met een tussenpoos van twee weken, voor een langere bloei- of oogstperiode.
  • Wanneer er te veel zaailingen te dicht op elkaar groeien verwijder je de kleinste exemplaren (=verspenen). Doe dit voorzichtig met je vingers of met een pincet.

Wacht tot IJsheiligen (medio mei), wanneer de kans op nachtvorst doorgaans verdwenen is, voordat je je opgekweekte plantjes buiten zet. Let er daarbij op dat de temperatuursovergang niet te groot is. Het beste is om de jonge plantjes af te harden; elke dag een paar uur langer buiten zetten.

Snoeien in maart

$
0
0
Snoeien in maart

In maart begint het nieuwe tuinseizoen. Pak de snoeischaar en knip de winter weg. Heel veel planten, struiken en bomen kunnen nu gesnoeid worden, ook als ze al uitlopen. Wees resoluut, want snoeien doet bloeien! Geef meteen speciale mest, dan geniet je straks van heel veel kleur en geur.

Rozen snoeien

Snoei alle stam-, klim- en struikrozen, met uitzondering van rozen die eenmalig bloeien (in mei-juni). Snoei de takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond. Een roos op stam snoei je terug tot 10 of 15 centimeter boven het ‘entpunt’, waar de takken uit groeien, net boven een naar buiten gericht ‘oog’ (zo’n uitstekend puntje). Snoei ook alle iele, dunne en dode takjes weg. Bij een klimroos knip je alle zijtakken terug tot op circa 5 centimeter van de hoofdtak. Laat ook hier altijd een oog aan de zijtak zitten.

NB Maart is ook een goede maand om rozen te planten, in de volle grond en in pot. Kijk eens bij het ruime assortiment rozen in ons tuincentrum in %locations%.

Laatbloeiende clematis snoeien

Er zijn clematissen die nu al knoppen hebben en bijna gaan bloeien, dus die laat je ongemoeid. Maar alle bosranken die in de zomer bloeien, zoals de Clematis viticella en Clematis orientalis, kun je nu terugsnoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond, vlak boven een paar bladknopjes.

Lavendel, salie, kerrieplant en heiligenbloem snoeien

Deze kruidachtige gewassen zijn vorstgevoelig, dus snoei ze als er nauwelijks nog kans op strenge nachtvorst is. Snoei ze lichtjes in vorm en nooit tot op het kale hout, want dan lopen ze meestal niet meer uit. De heiligenbloem (Santolina) kun je iets verder inkorten; met ongeveer een derde.

Pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ snoeien

Deze kun je nu diep terugsnoeien tot zo’n 25 centimeter boven de grond, want deze hortensia’s bloeien op het nieuwe hout. Zakten de takken van de ‘Annabelle’ afgelopen jaar wel erg diep door het gewicht van de enorme witte bloemen? Snoei hem dan iets minder ver terug. Dan vormt de struik iets kleinere bloemen, maar wel stevigere takken.

NB Er is een nieuwe hortensia die de ‘sterke Annabelle’ wordt genoemd, omdat deze struik ook heel grote witte bloemen krijgt, maar stevigere takken vormt en dus geen ondersteuning nodig heeft. Kijk in ons tuincentrum in %locations% naar de   Hydrangea arborescens ‘Incrediball’ of ‘Strong Annabelle’.

Vlinderstruik (Buddleja) snoeien

Wees resoluut en knip alle takken terug tot op 50 tot 70 centimeter, boven twee bladparen, want de struik bloeit op het nieuwe hout

Klimop, coniferen en taxushagen snoeien

Klimop en coniferen kun je nu fatsoeneren door uitstekende ranken en takken af te knippen. Een oudere taxushaag kun je flink terugsnoeien, zelfs tot op het kale hout. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar of (elektrische) snoeizaag. Een jonge haag snoei je lichtjes in vorm. Snoei een taxushaag altijd van beide zijden licht taps toelopend naar boven, zodat alle takken – ook de onderste – genoeg zonlicht vangen.

Buxus snoeien

Voor buxusstruiken, -hagen en -snoeivormen geldt de vuistregel: snoeien in de maanden waar geen ‘r’ in zit. Nog even wachten dus. Voor het mooiste resultaat snoei je buxus in mei en nog een keer in augustus in vorm. Controleer de buxus wel nu al op die vermaledijde buxusmot en geef alvast buxusmest om de struik sterker te maken.

Laatste snoeitip: knip oud, lelijk blad van de kerstroos (Helleborus) weg. Je ziet de bloemen beter en er vormen zich meteen nieuwe, frisse bladeren.

9 vroege moestuinklussen

$
0
0
9 vroege moestuinklussen

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen begint! Of je nu een aparte moestuin, een vierkante-meterbak of een kruidentuin hebt of die wilt beginnen, je kunt nu al heel veel zaaien en planten, zodat je straks geniet van je eigen verse, gezonde en smakelijke oogst.

9 vroege moestuintips

  1. Kies een zo zonnige mogelijke plek voor je moes- en kruidentuin of vierkante-meterbak.
  2. Maak de grond klaar om te zaaien en te planten. Verwijder afgestorven planten en onkruid, schoffel en spit de grond eventueel om en verspreid een er gecomposteerd tuinafval, gecomposteerde houtsnippers of bladeren of mest over.
  3. Je kunt ook potten en bakken gebruiken, zeker voor het kweken van je eigen kruiden en kleine groente- en fruitsoorten, zoals sla, aardbeien en dwergfruitboompjes. Zorg dat de potten en bakken goed schoon zijn en een gat in de bodem hebben zodat overtollig regenwater weg kan lopen. Vul de potten en bakken met speciale moestuingrond.
  4. Zaaien maar! Je kunt nu, mits de grond niet te koud en te nat is, al heel veel ter plekke zaaien, zoals dille, dragon, erwten, meiraap, knolselderij, pastinaak, peterselie, prei, raapstelen, radijs, schorseneren, snijbiet, spinazie, spruitjes, tuinbonen, (lente)ui, (veld)sla en wortels.
  5. Je kunt nu ook al groente- en fruitsoorten planten, zoals aardperen, bessenstruiken, leifruitbomen, bloemkool, broccoli, peulen, sla en tuinbonen.
  6. Zaai in de vensterbank of kas artisjok, aubergine, basilicum, courgette, komkommer, oregano, paprika’s, pepers, rozemarijn, salie, tijm en tomaten voor.
  7. Vergeet niet een label met de naam van de groente of het kruid dat je gezaaid of geplant hebt erbij te zetten.
  8. Houd voor de zekerheid vliesdoek en cloches bij de hand om de jonge gewassen in de volle grond tegen nachtvorst te beschermen.
  9. Houd slakken in de gaten en op afstand met koperringen, cloches, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split.
Viewing all 1339 articles
Browse latest View live