Quantcast
Channel: Tuincentrum Rebel in Huizen nieuws
Viewing all 1339 articles
Browse latest View live

Pas op voor de Japanse duizendknoop

$
0
0
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Invasieve exoot

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica of Polygonum cuspidatum) komt oorspronkelijk uit Japan, maar doet het ook in andere streken erg goed. Het is een van de meest invasieve plantensoorten ter wereld. Tegenwoordig woekert hij onder andere tierig in stadsparken, langs spoorwegen en bijvoorbeeld in natuurgebied De Hoge Venen in België. De plant is best mooi om te zien, met groot frisgroen blad en pluimen met kleine witte bloemen. Maar…

De (nare) eigenschappen van de Japanse duizendknoop

  • De vaste, struikachtige plant vormt stevige wortelstokken en wortelt diep. Hij groeit enorm snel, zowel in voedselrijke als arme en in droge als vochtige grond, en kan meer dan twee meter hoog worden. Hij heeft een voorkeur voor een zonnige plek, maar schaduw verdraagt hij ook.
  • In de winter sterft hij bovengronds af.
  • In maart en april schieten de stengels relatief snel uit de grond, tussen de verdorde stengels van het jaar ervoor, en ontwikkelen zich de lichtgroene bladeren. De jonge, groene stengels zijn vrij buigzaam. Later worden ze dikker en verschijnen er rode spikkeltjes op. De stengels zijn hol, net als bij bamboe.
  • Hij bloeit in augustus en september met crèmekleurige of wit-roze bloempjes, dus nu kun je hem zeker makkelijk herkennen als hij zich in je tuin heeft genesteld.
  • Hij verdringt andere planten en struiken en kan door scheuren in de fundering huizen binnendringen en zelfs door asfalt heen breken.

Bestrijdingstips

De Japanse duizendknoop is door zijn enorme en diepe wortelgestel (tot 3 meter diep!) niet eenvoudig uit te graven. Als je hem weet uit te spitten, gooi hem dan niet in de GFT-kliko of op de composthoop, maar bij het huisafval dat op de vuilstort wordt verbrand. Diverse gemeenten proberen verschillende methoden om van de Japanse duizendknoop af te komen. Onder andere door ze een paar keer per jaar af te maaien, zeker in de bloeiperiode, en al het plantenmateriaal af te voeren. Elk stukje wortel, zelfs eentje van maar 1 centimeter, kan namelijk opnieuw uitlopen. Staatsbosbeheer experimenteert met hogedrukspuiten gevuld met kokend water. In sommige plaatsen worden de planten in het voorjaar afgedekt met donker plastic zeil, zodat ze geen zonlicht krijgen. Er worden zelfs schapen en varkens ingezet om de duizendknoop op te eten. De plant is namelijk ook eetbaar en smaakt een beetje als rabarber. Je kunt hem dus ook nog altijd letterlijk in de pan hakken.

Het goede nieuws

Sinds 2016 mag het groene monster niet meer worden verkocht. Je zult hem dus ook niet aantreffen in ons tuincentrum in %locations%!


Moestuinklussen in augustus

$
0
0
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Zaaien in augustus

Je kunt deze maand al beginnen met zaaien voor volgend jaar, zoals snijbiet, kool en uien. Snelgroeiende gewassen als radijs, spinazie en sla kun je nog steeds zaaien, evenals peterselie, kervel en raapstelen.

Planten in augustus

Voor het komend najaar en de winter kun je nu andijvie, late bloemkool, paksoi, winterprei en late aardappelen planten.

Oogsten in augustus

  • Controleer dagelijks of je komkommers, aubergines, courgettes en pompoenen kunt oogsten. De jonge groenten hebben meer smaak dan de oudere, grotere exemplaren.
  • Ook paprika’s, pepers, mais, klimbonen, rode bieten en uien uit eigen tuin kun je nu verwerken in een smakelijke en gezonde maaltijd.
  • Kijk of je tomaten al mooi rood worden en rijp zijn voor de pluk. Geef ze ook regelmatig speciale vloeibare tomatenvoeding (verkrijgbaar in ons tuincentrum in %locations%).
  • Aardbeien kunnen nog steeds geoogst worden; pluk ze met kroontje en al, dan blijven ze langer vers. Je kunt nu ook uitlopers oppotten of ergens anders in de (moes)tuin planten, zodat je straks nog meer aardbeien kunt oogsten.
  • Tal van fruitsoorten kunnen nu geoogst worden. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, peren, pruimen en vijgen.
  • Oogst regelmatig van je kruidenplanten om te voorkomen dat ze doorschieten en ervoor te zorgen dat ze nieuw blad vormen. Snoei de lavendel in vorm als deze is uitgebloeid.

Andere moestuinklussen in augustus

  • Bij natte perioden liggen ziekten en plagen op de loer, zoals de aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.
  • Haal resten van geoogste groenten weg en gooi ze op de composthoop. Doe dat niet met door ziekte of schimmel aangetaste planten.
  • Snoei leifruit en bind nieuwe scheuten voorzichtig vast.
  • Snoei de framboos en andere bessenstruiken als je de laatste vruchten geplukt hebt.
  • Snoei de zijtakken van de aalbes flink terug om de vorming van nieuwe uitlopers te stimuleren.
  • Snoei fruitbomen die steenvruchten produceren, zoals pruimen, kersen en perziken, nadat je alle vruchten geoogst hebt.
  • Dun druiventrossen uit en knip overhangend blad weg zodat de vruchten genoeg zon krijgen.

Buxusmot en andere buxusplagen

$
0
0
Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Buxusziekte

De buxusziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Het blad wordt bruin, de takken zwart, onderaan het blad kun je bleekroze schimmelsporen aantreffen en de schimmels verspreiden zich snel. Als een buxusstruikis is aangetast is hij vrijwel reddeloos verloren, maar je kunt hem nog proberen te redden met extra buxusvoeding en speciale bestrijdingsmiddelen. Vraag hiernaar in ons tuincentrum in %locations%.

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot, een zwart-witte Aziatische nachtvlinder, kunnen een plant in korte tijd kaalvreten. De rupsen zijn moeilijk te spotten en zitten verstopt tussen een plakkerige substantie en spinsels een stuk onder de kruin. Ze zijn geelgroen met een zwarte kop en zwarte stippen en slaan eind april, begin mei en in augustus toe. Bestrijd de rupsen door ze met de hand te verwijderen en/of met speciale (biologische) insecticiden, die verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in %locations%. NB Nachtvlinders worden aangetrokken door (kunst)licht. Probeer de tuinverlichting zo weinig mogelijk te gebruiken als er motten rondvliegen (in mei-juni en september).

Buxusspint, -mijt, -bladvlo en -roest

De schade varieert van zilverkleurige streepjes en puntjes op de bladeren tot lepelvormige, gekrulde topscheuten of bruine sporenhoopjes. Deze aantastingen zijn niet heel schadelijk en kun je al te lijf gaan met een flinke snoeibeurt. Daarnaast bestaan hier ook speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen voor.

Algemene buxustips

  • Zorg ervoor dat je struiken zo gezond mogelijk zijn en blijven door ze regelmatig te snoeien en te voeden met speciale buxusmest en voeding als Topbuxus health-mix.
  • Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgen de plant goed te drogen na een regenbui.
  • Snoei aangetaste takken weg en ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen.
  • Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel.
  • Als de buxus echt niet meer te redden is kun je overwegen struiken als de Chinese of Japanse hulst (Ilex crenata) als alternatief te planten. Deze hebben ook kleine bladeren, zijn goed in vorm te snoeien en zijn ook wintergroen.
  • Kijk voor meer informatie op www.buxuscare.com of www.fytoweb.be of laat je adviseren in ons tuincentrum in %locations%.

Mooie zomerbloeiers in pot

$
0
0
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in %locations%.

Callistephus en Calibrachoa

Zoals de naam al aangeeft komt de Chinese aster, die ook wel zomeraster of reinmargriet wordt genoemd, uit China. Het is een eenjarige plant die van juli tot oktober bloeit in roze, rood, paars en wit. Vlinders en bijen zijn ook dol op de margrietachtige, enkele of dubbele bloemen met een geel hart. De Callistephus houdt van een zonnige plek en voedzame grond.
De Calibrachoa komt oorspronkelijk uit Mexico en wordt ook wel mini-petunia genoemd. Hij groeit compact en wordt niet hoger dan zo’n 30 centimeter, dus is hij ideaal voor in potten en bakken op balkon en terras. De stelen hangen een beetje, dus je kunt de eenjarige ook mooi in een hangmand planten. Hij bloeit rijk en lang, in allerlei vrolijke kleuren, van paars en oranjerood tot geel. Hij houdt van een zonnige plek, maar op een plek met lichte schaduw doet hij het ook goed. Geef hem regelmatig water en vloeibare voeding. Het voordeel van de plant is dat je uitgebloeide bloemen niet hoeft te verwijderen. Hij is namelijk ‘zelf-schonend’; de bloemen drogen uit en vallen vanzelf af. Ook zijn ze goed bestand tegen regenbuien.

Meer mooie balkon- en potplanten

Wil je nog meer kleur én geur in de tuin, op het (dak)terras en balkon? Kijk in ons tuincentrum dan ook bij deze planten:

  • Dahlia, bloeit lang en laat in het seizoen, met bloemen in allerlei kleuren, vormen en formaten, ook een geweldige snijbloem voor in een vaas
  • Heliotroop, klein eenjarig plantje met donkergroen blad en kleine donkerpaarse bloemen die heerlijk zoet (naar vanille) geuren
  • Lobelia, klein eenjarig plantje dat blauw of wit bloeit, ook mooi aan de voet van een stamroos, oleander of andere hoge plant
  • Mexicaanse madelief, klein supersterk vast plantje dat weinig water nodig heeft en roze-witte bloempjes krijgt
  • Pelargonium (potgeranium), verwijder steeds de uitgebloeide bloemen voor een langere bloei
  • De forse, hoge kuipplanten Dipladenia, Mandevilla en Sundaville bloeien eindeloos door, de Mandevilla laxa geurt heerlijk

In 11 stappen zomerstekken, hoe?

$
0
0
In 11 stappen zomerstekken, hoe?

Zo tegen het einde van de zomer kun je er nog voor zorgen dat je genoeg exemplaren van je favoriete planten en struiken voor volgend jaar ‘in huis’ – of liever: in je tuin – hebt. Alles groeit nog krachtig, zodat je nu gezonde stekken voor volgend jaar kunt nemen. Ga vooral royaal te werk en neem extra veel stekken; als ze allemaal aanslaan kun je er iemand anders blij mee maken!

Stekken in 11 stappen

  1. Kies een jonge, gezonde plantstengel zonder bloem(knop)
  2. Neem een scherpe, schone schaar of een scherp en schoon snoeimesje en knip of snijd een stuk steel van circa 10 centimeter schuin af, vlak onder een blad
  3. Verwijder de onderste blaadjes, maar laat bovenin minstens twee bladparen zitten
  4. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder
  5. Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand
  6. Maak de aarde nat
  7. Neem een stokje of potlood en maak plantgaatjes in de aarde. Steek daar de stekjes in en druk de grond voorzichtig aan
  8. Strooi eventueel een laagje kiezelsteentjes over de grond, zodat deze het vocht beter vasthoudt
  9. Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op de vensterbank, in de kas of serre. Kies in ieder geval een ruimte waar genoeg daglicht komt, maar zet de stekjes niet in de volle zon. Laat de stekjes om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en geef ze indien nodig water voordat je ze weer afdekt
  10. Als de stekjes goed zijn aangeslagen en groeien (check ook de onderkant van de pot of tray of er al worteltjes uitkomen) mag het plastic of de kap eraf en kunnen ze eventueel in een grotere pot
  11. Laat de stekken in een koele, lichte ruimte overwinteren en plant ze volgend voorjaar in de tuin of in een pot. Winterharde planten kun je eventueel dit najaar al in de volle grond zetten

NB Stekken van houtachtige (half)heesters, zoals lavendel en rozemarijn, snijd of knip je niet, maar scheur je los van de plant, zodat er nog een stukje van de houtachtige stengel meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek eerder zal wortelen.

Nu stekken

  • Kruiden, zoals salie, lavendel en rozemarijn
  • Bloeiende planten als bergamotplant (Monarda), clematis, fuchsia, heiligenbloem (Santolina), hortensia, muurbloem (Erysimum), potgeranium (Pelargonium), phlox, prachtkaars (Gaura), schildpadbloem (Penstemon), vlinderstruik (Buddleja)
  • Struiken als taxus, buxus, conifeer (Thuja), Amerikaanse sering (Ceanothus) en sneeuwbal (Viburnum)

Veel stekplezier en -succes!

Top 7 vlindervriendelijke herfstbloeiers

$
0
0
Top 7 vlindervriendelijke herfstbloeiers

Begin augustus werd zowel in Nederland als in België weer een nationale vlindertelling georganiseerd. Hoe gaat het met de vrolijke fladderaars en met welke planten kun je ze de herfst en de winter door helpen? Kijk in ons tuincentrum in %locations% naar herfstbloeiers die zowel de tuin als de vlinders opfleuren!

Vlinders tellen

Iedereen wordt vrolijk bij het zien van zo’n tere, kleurrijke vlinder. Helaas hebben de gevleugelde insecten het de laatste decennia moeilijk. Daarom wordt elk jaar een nationale vlindertelling georganiseerd, zodat we weten hoe de verschillende soorten ervoor staan. De vijf meest getelde vlindersoorten in Nederland waren dit jaar de atalanta, kleine vos, het klein koolwitje, de dagpauwoog en het bont zandoogje. In België was het klein koolwitje de meest gespotte soort, gevolgd door de atalanta, het groot koolwitje, het oranje zandoogje en het bont zandoogje. Zowel het aantal deelnemende tellers als het aantal getelde vlinders was iets kleiner dan voorgaande jaren. Dat laatste heeft ermee te maken dat de meeste soorten relatief vroeg uit- en rondvlogen dit jaar. De vlinderstand wordt bepaald door het voorbije jaar, de weersomstandigheden tijdens de overwintering, de ontwikkeling van de rupsen en tijdens het vliegseizoen van de vlinders. Daardoor is de uitslag elk jaar anders. Een ding is echter duidelijk: vlinders hebben het nog altijd moeilijk, onder andere door de verstening van tuinen en steden en het gebruik van pesticiden. Je kunt je tuin aantrekkelijker maken voor vlinders door voor een gevarieerde beplanting te kiezen, van fruitbomen tot kruiden, wilde, rommelige hoekjes te maken of te laten en een vijver aan te leggen. Daarnaast kun je kiezen voor planten die ook laat in het jaar bloeien en zo nectar leveren en voor zogenoemde ‘waardplanten’ waarvan de vlinderrupsen kunnen eten, zoals hulst, klimop, damastbloemen, distels en brandnetels.

Top 7 vlindervriendelijke herfstbloeiers

  1. IJzerhard (Verbena bonariensis), een hoge, ijle langbloeier met lila bloemetjes.
  2. Koninginne- of leverkruid (Eupatorium), een forse, hoge struik die laat in het jaar met dieprode of witte bloemschermen bloeit en prachtig achterin de border staat.
  3. Hemelsleutel (Sedum spectabile), een sterke, makkelijke tot 60 centimeter hoge vetplant die laat bloeit met roze bloemschermen waar vlinders dol op zijn. De uitgebloeide bloemschermen vormen in de winter een mooi silhouet.
  4. Zonnehoed (Rudbeckia), een sterke, winterharde nazomerbloeier die bovendien mooie snijbloemen in knalkleuren als geel of oranje levert. In de winter vormen de uitgebloeide stengels en bloemhoofden nog een mooi plaatje.
  5. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) wordt hoog, tot zo’n 120 centimeter, en krijgt donkerroze bloemen.
  6. Herfstaster, een sterke, rijke laatbloeier met lilablauwe bloempjes, wordt 80 tot 120 centimeter hoog.
  7. Speerdistel (Cirsium vulgare), een tweejarige die 60 tot 120 cm hoog wordt en tot eind september bloeit met paarse bloemhoofdjes.

Al deze planten houden – net als vlinders – van een zonnige plek.

Extra vlindervoedertips

  • Laat oud of beurs fruit dat uit de boom is gevallen liggen en gooi rottend fruit uit de fruitschaal of keuken niet in de gft-bak, maar leg het op een voederplankje of andere hoge plek in de tuin.
  • Vlinders hebben ook in het vroege voorjaar nectar nodig, dus plant dit najaar bollen als krokussen, blauwe druifjes en hyacinten. Voorjaarsbollen zijn nu al volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in %locations%. 

Alocasia: woonplant van de maand september

$
0
0
Alocasia: woonplant van de maand september

Alocasia, ook wel bekend als olifantsoor, heeft grote, mooi getekende bladeren. Ondanks het feit dat het een forse jongen is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit, door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. Die stengels kunnen effen zijn, maar ook tijgerstrepen hebben en het blad is al even spraakmakend. Er is een soort waarvan de bladeren op Afrikaanse maskers lijken, eentje met gerimpelde bladranden en eentje die de skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen. De bloei (in de vorm van een aar) is bij deze woonplant niet erg indrukwekkend, de sierwaarde zit vooral in het schitterende groen. 

Herkomst 

Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan hij wel vier meter hoog worden. Er zijn 79 soorten bekend. Rond de evenaar wordt de plant al duizenden jaren gekweekt als voedsel. Uit de oerversies zijn decoratieve planten veredeld die niet eetbaar zijn, maar wel erg mooi. Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe. 

Verzorgingstips voor de Alocasia

  • Bij aankoop in de koude maanden de plant goed verpakken voor de weg naar huis. 
  • Alocasia komt van oorsprong uit het tropische regenwoud en die warme, vochtige omstandigheden heeft de plant ook graag in huis. 
  • Lichte standplaats, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen. 
  • Kamertemperatuur van 18-22 °C is ideaal, de plant mag zeker niet te koud staan.
  • Regelmatig water op kamertemperatuur geven, kluit niet laten uitdrogen.
  • Alocasia geniet van de plantenspuit, een douchebeurt of in een zomerse bui even buiten staan. 
  • Twee keer per maand plantenvoeding geven tijdens het groeiseizoen, een keer per maand tijdens de winterse rustperiode. 

Tuinplant van de Maand september: Bolchrysant

$
0
0
Tuinplant van de Maand september: Bolchrysant

Bolchrysanten stralen wanneer de dagen kort zijn. De plant reageert namelijk op deze korte dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat. De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang en geven zo nog meer glans aan de nazomer.

Bolchrysant

De naam Chrysanthemum wil zeggen ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in herfsttinten als oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes. Enorm veel keuze dus!

Verzorging bolchrysant

Een bolchrysant is een gemakkelijke plant die doorbloeit van augustus tot november. Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal de plant veranderen in een kleurrijke bol. Geef de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, regelmatig even checken dus. Een rijk bloeiende plant vraagt om wat extra energie, geef de bolchrysant dan ook om de twee weken wat plantenvoeding. Door regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg te halen geniet u nog langer van de Tuinplant van de Maand september.

Snoei en bewaartips bolchrysant

Nadat de bolchrysant is uitgebloeid kunt u de plant volgend jaar opnieuw in bloei krijgen. Zet de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek en knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond. In maart-april kan de plant weer naar buiten en zal bij dagen langer dan 12 uur stengels en blaadjes vormen. Wanneer de dagen dan korter worden zal de bolchrysant weer opnieuw bloeien.


Tuintips september: bloembollen mogen weer de grond in!

$
0
0
Tuintips september: bloembollen mogen weer de grond in!

De zomer verloopt wisselvallig dit jaar. Wellicht hebben we nog een heerlijke, zachte nazomer in het verschiet. Neem dan zeker de tijd om buiten in de tuin of op het balkon van het zonnetje te genieten. Tussendoor kun je nog het een en ander doen om je tuin en balkon op te peppen. 

7x tuintips voor de maand september

  1. Blijf de uitgebloeide bloemen van tuin- en potplanten zoals rozen, dahlia’s, begonia’s, cosmea’s en potgeraniums verwijderen om ervoor te zorgen dat ze langer doorbloeien
  2. Knip ook de uitgebloeide aren van de vlinderstruik (Buddleja) af
  3. Neem stekken van kruiden, (pot)planten en struiken als je dat nog niet gedaan hebt
  4. Je kunt planten nu ook scheuren of delen om ze te vermeerderen en te verjongen
  5. Plant (bij- en vlindervriendelijke) laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum spectabile), koninginne- of leverkruid (Eupatorium) en herfstasters
  6. Zet bloeiende potplanten, zoals dahlia’s, potgeraniums (Pelargonium), begonia’s, fuchsia’s, lobelia’s, kleine asters en chrysanten, op de terras- of balkontafel 
  7. Je kunt nu nog (bessen-)hagen en struiken planten. Groenblijvende struiken kun je, indien nodig, verplanten en de hagen die je al in de tuin hebt kun je nu in vorm snoeien

De voorjaarsbollen mogen weer de grond in!

  • Kijk in ons tuincentrum in %locations% naar het ruime assortiment voorjaarsbollen. Vanaf eind september kun je ze gaan planten of poten, in de volle grond en in pot. Begin met de eerste bloeiers, zoals krokus en sneeuwklokjes, en plant deze zo snel mogelijk na aanschaf, anders drogen ze uit. Latere bollen, zoals tulpen, kun je ook nog in oktober en november planten, zolang het niet vriest
  • Zaai kale plekken in het gazon in met vers graszaad of creëer een heel nieuw gazon door graszaad te zaaien. Zorg er in het laatste geval voor dat je eerst elk sprietje onkruid verwijdert en sproei regelmatig zolang het niet regent
  • Verwijder afgevallen blad van het gazon en uit de vijver. Verwijder ook algen en dood materiaal onder uit de vijver. Laat alles eerst een nachtje aan de waterkant liggen, zodat eventuele insecten en kleine dieren weer de vijver in kunnen plonsen. Span daarna een net over de vijver om herfstbladeren op te vangen
  • Knip blad weg dat voorkomt dat de vruchten van de tomaten en druif genoeg zon krijgen
  • Bind de uitlopers van klimplanten vast
  • Borstel de nestkasten van vogels van binnen schoon met heet water en groene zeep
  • Blijf onkruid wieden en slakken vangen

We hopen op een mooie zonnige september. Alvast veel tuinplezier!

15x mooi wintergroen en verzorgingstips

$
0
0
15x mooi wintergroen en verzorgingstips

Het seizoen van ‘perkgoed’, ofwel niet winterharde, eenjarige en doorgaans kleine (pot)planten, loopt ten einde. Je kunt deze lang en rijk bloeiende planten elke zomer volop en voor een zacht prijsje in ons tuincentrum in %locations% kopen, zoals lobelia’s, petunia’s, mini-petunia’s (Calibrachoa), madeliefjes (Bellis), surfinia’s en bacopa’s. Vervang deze nu langzaamaan door fleurige herfst- en winterbloeiers en wintergroen, waar je nog lange tijd plezier van zult hebben.

Fleurige herfstpotten, -bakken en -mandenFleurige herfstpotten, -bakken en -manden

Er zijn allerlei najaars- en winterbloeiers en wintergroene planten waar je fleurige potten, bakken en manden mee kunt maken. Ideaal voor op de tuin- of balkontafel en voor bij de voordeur. In ons tuincentrum in %locations% vind je voor elk wat wils, van een vrolijke bonte mix tot stijlvol ton-sur-ton. Kies en combineer!

10 Fraaie herfst- en winterbloeiers

  • Kleinblijvende asters
  • Bergthee (Gaultheria)
  • Chrysanten
  • Heide
  • Kerstroos (Helleborus)
  • Parelbes (Pernettya)
  • Sierkolen
  • Skimmia
  • Wintercyclamen
  • Winterviolen

5 x Mooi wintergroen (en -grijs)

  • Klimop (Hedera)
  • Hulst
  • Miniconifeer
  • Zilverstruikje (Calocephalus brownii)
  • Laagblijvende siergrassen, zoals blauw schapengras (Festuca glauca)

Verzorgingstips herfstbloeiersVerzorgingstips

  • Kies voor vorstbestendige potten en bakken.
  • Wil je zo veel mogelijk kleur in de donkere maanden? Kies dan voor vrolijk gekleurde en/of glanzende bakken en potten. Er zijn tegenwoordig ook potten en bakken die licht geven.
  • Bekleed de binnenkant van de potten, bakken of manden voor de zekerheid met bubbeltjesplastic, om te voorkomen dat de wortels van de planten bevriezen. Zorg er wel voor dat er gaten in het plastic op de bodem zitten, of laat de bodem vrij, zodat overtollig regenwater weg kan lopen.
  • Geef bij droge perioden regelmatig water, maar niet als het vriest of als er vorst wordt verwacht.

Meer sfeer

Maak het extra gezellig met sfeervolle tuinverlichting, robuuste kaarsen in windlichten, een tuinposter op de (garage)muur of schutting en mooie vogelvoederschalen en -silo’s. En vergeet niet bij ons assortiment voorjaarsbollen te kijken. Die kunnen tussen eind september en eind november de grond in. Je kunt ze overigens ook in potten planten of poten.

Moestuinieren in de nazomer

$
0
0
Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Moestuintips september

Zaaien en zaden verzamelen

  • In lege moestuinbedden kun je zogenoemde ‘groenbemesters’ zaaien. Die helpen je de grond te verbeteren. Alfafa, rogge, raaigras en rode klaver zijn snelle en sterke groeiers, die met hun penwortels de grond luchtiger maken en/of stikstof afgeven. Bovendien voorkomen ze dat je lege plekken vol komen te staan met onkruid. Spit deze groenbemesters in het voorjaar onder de grond. Je kunt ook erwten- en bonenplanten na de laatste oogst boven de grond afsnijden in plaats van ze in hun geheel te verwijderen, zodat hun wortels stikstof aan de grond kunnen afgeven.
  • Onder glas kun je spinazie, wintersla en winterpostelein zaaien om in de winter van te oogsten. Plant de groenten voor het begin van de winter uit in een koude bak of kas.
  • Lente-uitjes en radijs kun je voor een laatste keer in de volle grond zaaien.
  • Verzamel de zaaddozen of peulen van doorgeschoten rucola en sla, en van bonen en erwten. Droog zaden uit ‘natte vruchten’, zoals tomaten, komkommers en pompoenen, om ze volgend jaar te kunnen zaaien. Ook van kruiden als venkel, karwij en dille kun je zaad verzamelen.


Planten

  • Vruchtbomen als perzik en nectarine in pot kun je het hele jaar door planten, exemplaren met kale wortels (dus zonder pot) plant je in de winter. Vul het plantgat met verse aarde en compost, plant de boom net zo diep als hij in de pot staat en zet er een steun of paal bij waar je de boom aan vastbindt. 
  • Moestuinieren in septemberDe bollen van Japanse, winterharde uien kun je nu in de volle grond op een zonnige plek poten.
  • Voorjaarsprei. Geef prei regelmatig vloeibare voeding.

Oogsten

  • Appels, peren, bleekselderij, bloemkool, bramen, broccoli, kool, courgette, druiven, frambozen, knolvenkel, koolrabi, maïs, perziken, pompoen, prei, spinazie, sjalotten, uien, vijgen, winterwortels.

Onderhoud

  • Schep de composthoop of -bak om en verspreid de compost die klaar is voor gebruik.
  • Haal de laatste trossen tomaten van de plant en laat ze binnen op een lichte plek verder rijpen. Struiktomaten in pot kun je met pot en al in de kas, garage of serre zetten.
  • Grote of oude pollen van vaste kruiden als tijm, bieslook en salie kun je opdelen en opnieuw uitplanten en/of in een pot op de vensterbank zetten.

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

$
0
0
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum in %locations% een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Narcissen, tulpen en nog veel meer soorten

Narcissen en tulpen kennen we natuurlijk allemaal. Maar er zijn nog veel meer mooie bollen die voor een vrolijk voorjaar zorgen. Er zijn bollen die vroeg (vanaf januari-februari) en bollen die laat (mei-juni) bloeien. Kijk op de verpakking en kies beide soorten om zo lang mogelijk van de verschillende voorjaarsbloeiers te kunnen genieten. Verder kun je kiezen op kleur, op hoogte en bijvoorbeeld of ze bij- en vlindervriendelijk zijn. Met name:

  • krokussen;
  • blauwe druifjes;
  • hyacinten leveren al vroeg in het jaar nectar voor bijen en vlinders.

En er zijn bollen die zichzelf vermeerderen; de zogenoemde verwilderingsbollen, zoals sterhyacinten, anemonen en het lelie-achtige knolgewas Erythronium. Deze houden over het algemeen van een schaduwrijk plekje, bijvoorbeeld onder een boom of aan de voet van een struik. En dan zijn er nog fraaie minder bekende soorten, zoals het zomer- of lenteklokje (Leucojum), de elegante prairielelie (Camassia) en de witte en blauwe Anemone blanda.

Wanneer plant je voorjaarsbollen?

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) plant je het best vanaf eind september tot begin november. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, kun je van eind oktober tot begin december planten, mits het niet vriest. Soorten die later bloeiende, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kun je prima in november en ook nog begin december planten, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is. Als vuistregel geldt dat je de bollen – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.

Sla dus nu je slag in ons tuincentrum in %locations%!

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (deel 2)

$
0
0
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (deel 2)

In september vind je in ons tuincentrum in %locations% een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Waar plant je voorjaarsbollen?

De meeste bollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten. Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen. Verwilderingsbollen als sterhyacinten, anemonen en het lelie-achtige knolgewas Erythronium houden bijvoorbeeld van een plekje onder een boom of aan de voet van een struik.
In de border kunnen:

  • Sneeuwklokjessneeuwklokjes;
  • tulpen;
  • narcissen;
  • krokussen;
  • blauw druifjes;
  • sneeuwroem (Chionodoxa);
  • Anemone blanda (wit en blauw);
  • hyacinten;
  • sterhyacinten (Scilla);
  • knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans);
  • zomer- of lenteklokjes (Leucojum);
  • sierui (Allium) en prairielelie (Camassia).

Zet ze tussen de vaste planten, zodat de afstervende bladeren en bloemstengels in het voorjaar vanzelf tussen het opkomende groen verdwijnen.

Je kunt ook bolletjes in het gazon planten (of ‘poten’, zoals het officieel heet). Strooi bijvoorbeeld krokussen, narcissen en sterhyacinten uit over het gras en plant ze op de plek waar de bollen terecht komen; dat geeft een mooi natuurlijk effect.
Hyacint bollenOok in pot kun je bollen poten:van tulpen en narcissen tot blauwe druifjes of laag blijvende sieruien (Allium). Zorg ervoor dat er gaten in de bodem van de pot zitten, zodat overtollig water weg kan lopen, en bekleed de binnenkant van de pot eventueel met een laag noppenfolie, om het risico op bevriezing te beperken. Zet de pot op een beschutte plek, tegen de gevel van het huis of tegen de schuur of schutting.

Hoe plant of poot je voorjaarsbollen?

  • Tussen eind september en eind november kun je vroeg- en laatbloeiende voorjaarsbollen planten, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.
  • Als vuistregel geldt dat je de bollen – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
  • Voor een zo natuurlijk mogelijk effect strooi je de bollen met losse hand uit en plant je ze op de plek waar ze gevallen zijn.
  • In een pot kun je gebruik maken van de laagjes- of lasagnemethode: plant de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Plant ze niet te dicht tegen elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing.

Sla dus nu je slag in ons tuincentrum in %locations%!

Nationale Burendag 23 september!

$
0
0
Nationale Burendag 23 september!

Sinds 2006 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds ieder jaar op de vierde zaterdag in september Nationale Burendag. Allerlei lokale activiteiten worden ondersteund om mensen samen te brengen en daarbij iets te doen voor elkaar en de buurt. Een geweldige aanleiding om bijvoorbeeld eens een plantenruilmarkt te organiseren. Of samen het groen in de straat aan te pakken!

Beste buren

Je kunt je natuurlijk het hele jaar door inzetten voor een betere, meer sociale en groene buurt. Maar wie zich tijdig, meestal zo’n zes weken van tevoren, aanmeldt met een initiatief dat op – of de dag vóór of na – Burendag plaatsvindt, kan daarvoor een geldbijdrage ontvangen. Die mogelijkheid is nu voorbij, maar je kunt op de site van Burendag Nederland kijken welke activiteiten er in jouw omgeving worden georganiseerd en daaraan meedoen. Of je komt zelf gewoon in actie om iets leuks te organiseren om de buurt op te fleuren. Op Burendag of welke andere dag dan ook.

6x organiseer een plantenmarkt

  • Vele handen maken licht werk. Schakel zo veel mogelijk enthousiaste en betrokken buurtgenoten in om een plantenmarkt te organiseren.
  • Kijk in ons tuincentrum in %locations% naar voordelige aanbiedingen op het gebied van planten, voorjaarsbollen, potten, bakken en hangmanden. Daarnaast kun je iedereen vragen stekjes, zaden en overtollige, uitdijende planten uit eigen tuin mee te nemen. Je kunt de planten, zaden, stekken en bollen voor een zacht prijsje aanbieden en de inkomsten gebruiken voor een gezamenlijke aanschaf voor de straat, of je maakt er een ruilmarkt van.
  • Neus eens in je verzameling tuintijdschriften en tuinboeken. Met dubbele, oude exemplaren of exemplaren over onderwerpen waar je niet meer in geïnteresseerd bent kun je vast iemand anders blij maken.
  • Maak afspraken wie er voor de tafels of kraampjes en (klap)stoelen zorgt en wie zorgt voor een lekkere bak koffie of kop thee met wat lekkers erbij.
  • Zorg voor fleurige tafelkleden en voldoende draagtassen en zakken, zodat mensen hun nieuwe aanwinsten makkelijk kunnen meenemen. Denk ook aan parasols of zeilen waar mensen onder kunnen schuilen tegen een eventuele regenbui.
  • Een markt midden op straat of op een pleintje is erg leuk, maar daarvoor is doorgaans een vergunning van de gemeente nodig. Een andere optie is om de markt te houden bij iemand met een grote tuin.

Fleur zelf de buurt op!

Je kunt natuurlijk ook individueel iets ondernemen om je straat of buurt fleuriger te maken.

  • Vraag een vergunning aan voor een geveltuin. De meeste gemeenten staan daar welwillend tegenover en helpen je zelfs bij de aanleg van een geveltuin: ze halen gratis de tegels weg, leggen een rand aan en zorgen voor voldoende aarde. Voor de beplanting zorg je zelf.
  • Kijk of je nog planten over hebt of neem eens extra stekken die je onder de boom in je straat zou kunnen zetten. Of strooi eens wat zaden uit eigen tuin in de zogeheten boomspiegel. Af en toe onkruid verwijderen uit de boomspiegel kan ook geen kwaad.
  • Maak een mooie hanging basket of vul een bak met planten voor bij de voordeur.

5x kamerplanten die direct sfeer geven!

$
0
0
5x kamerplanten die direct sfeer geven!

De dagen worden almaar korter, de temperatuur daalt. Tijd om het binnen extra gezellig en groen te maken. Sommige van je kamerplanten zijn misschien aan vervanging toe, en anders heb je vast nog wel een plekje over voor een nieuwe kamerplant. We helpen je op weg met onze top 5 populaire kamerplanten.

Vetplanten & cactussen

Al een hele tijd populair: kleine vetplanten en cactusjes. Je ziet ze overal. In hippe eetgelegenheden, winkels en de woonbladen. Ze zijn dan ook oersterk en makkelijk in het onderhoud. Je hoeft ze nauwelijks water te geven en ze groeien langzaam. Ze komen het best tot hun recht als je er een verzameling van aanlegt. Zet verschillende soorten kleine vetplanten en cactussen bij elkaar op een mooie schaal of op een mooi dienblad en klaar ben je.

Hangplanten

Met de huidige seventies retrotrend zijn vrolijk bungelende hangplanten in macraméhouders helemaal terug van weggeweest. Je kunt ook binnen een plank voor het raam ophangen en daar een aantal hangplanten in mooie potten op zetten, dan heb je een decoratief groen gordijn. Of kijk in ons tuincentrum in %locations% eens bij de glazen of kunststof plantenbollen met ophangketting. De meeste hangplanten zijn makkelijk in het onderhoud. Wel regelmatig water en wat vloeibare voeding geven en voor je het weet bungelen ze tot op de vensterbank of vloer. Je kunt er ook makkelijk stekjes van nemen, zoals van het lichtgroene en gevlekte kindje-op-moeders-schoot, de groen-wit gestreepte graslelie en het donkergroen gevlekte Chinese lantaarntje.

Luchtzuiverende bladplanten

Vooral een hit op de kantoorvloer, waar het klimaat niet altijd even aangenaam is, de luchtzuiverende bladplanten. Met hun grote formaat en dito bladeren zorgen ze bovendien voor een ontspannen sfeer op het werk en in huis. Bekende voorbeelden zijn de ficus en de vingerplant (Fatsia japonica), maar je kunt bijvoorbeeld ook voor de Arecapalm of goudpalm kiezen. Ook dit zijn sterke planten, die weinig onderhoud nodig hebben, zolang ze maar voldoende licht krijgen en niet op de tocht staan.

Orchideeën en andere exotische, bloeiende planten

​Alle soorten orchideeën zijn al jaren niet meer weg te denken uit onze woonkamers. Ze kunnen heel lang bloeien, hebben heel weinig water nodig, maar wel speciale potgrond en ze staan liever niet in de volle zon. Andere exotische schoonheden die in alle mogelijke kleuren bloeien zijn ook aan een opmars bezig, zoals de Bromelia, de paradijsvogelbloem (Strelitzia), de hanenkam (Celosia) en de gemberplant (Curcuma).

Het pannenkoekenplantje

Sinds vorig jaar duikt het overal op, dus ook in ons tuincentrum in %locations%. Het plantje heeft niet alleen een vrolijke naam en vrolijk uiterlijk, maar zou ook nog eens geluk brengen. Dus is het ook een leuk plantje om aan iemand cadeau te geven. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is hij overigens niet eetbaar. Hij wordt pannenkoekenplant genoemd vanwege zijn ronde, vlezige bladeren. De plant is sterk en makkelijk in het onderhoud en is ook luchtzuiverend. Met een scheutje water per week en een keer per maand vloeibare voeding kun je er heel lang plezier (en geluk?!) van hebben.


7x snoeitips voor de nazomer

$
0
0
7x snoeitips voor de nazomer

Er komen vast nog enkele mooie nazomerdagen, ideaal om struiken en bomen in model te snoeien voordat het weer echt weer akelig wordt en de winter zich aandient. Maar over het ‘winterklaar maken’ van de tuin hebben we het nog niet. Ten eerste omdat de winter gelukkig nog even op zich laat wachten. Ten tweede omdat de meeste groenexperts zijn teruggekomen van het najaarlijkse rigoureus snoeien en opruimen van de tuin voor de winter, omdat allerlei nuttige insecten en kleine dieren als vogels en egels er profijt van hebben als we de tuin niet al te netjes aan kant maken. Bovendien vormen uitgebloeide bloemaren en -schermen een mooi plaatje in de herfst en winter, zeker met dauw, rijp of sneeuw erop. Knip of snoei daarom echt lelijke, afgestorven plantendelen terug, maar laat verder uitgebloeide planten, struiken en siergrassen zo veel mogelijk met rust.

Snoeien in de nazomerIn de nazomer snoeien

  • De zogeheten ABC-bomen: esdoorn (Acer), berk en  haagbeuk (Carpinus), maar bijvoorbeeld ook de tulpenboom (Liriodendron tulipifera) en de acacia (Robinia), snoei je lichtjes in model nog voordat ze al hun blad hebben verloren. Hun sapstroom komt namelijk al vroeg in het seizoen weer op gang, waardoor je ze niet in het voorjaar kunt snoeien. Verwijder ook oude en zieke takken.
  • Frambozen- en andere bessenstruiken kunt je nu, na de laatste oogst, nog uitdunnen en de oude takken tot ongeveer de helft terugsnoeien.
  • Hagen en struiken van coniferen, taxus en klimop kun je nu nog mooi in model snoeien.
  • Struiken als jasmijn en heiligenbloem (Santolina) in vorm snoeien.
  • De kruin van stamrozen kun je voor de helft inkorten als alle knoppen uitgebloeid zijn. Of kort, zolang de stamroos nog knoppen heeft, telkens een geheel uitgebloeide tak voor de helft in.

Snoeitips

  1. Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap.
  2. Snoei bij bomen vooral elkaar kruisende takken en takken die de vorm van de kroon aantasten weg. Snoei takken vlak boven een naar buiten gericht oog. Snoei ook zieke en dode takken weg.
  3. Knip de coniferenhaag altijd een klein beetje in een punt- of taartvorm (van onderen breder dan van boven). Zo valt er overal voldoende zonlicht op de haag en groeit hij gelijkmatig uit.

Ook doen in de herfst

Als je toch bezig bent in de tuin, kijk dan ook of er planten of struiken zijn waar je er meer van zou willen hebben. Je kunt nu bijvoorbeeld nog:

  1. Kruiden opsplitsen en delen of er stekken van nemen.
  2. Stekken nemen van potgeraniums (Pelargoniums), buxus, slangenkop (Penstemon) en brandkruid (Phlomis).
  3. Takken van klimmers en struiken als clematis, kamperfoelie, pruikenboom (Cotinus) ‘afleggen’, waardoor ze wortels gaan vormen en je volgend jaar een nieuwe plant opleveren. Dat doe je door een jonge, buigbare scheut naar de grond te drukken, een oppervlakkige schuine snede in de scheut te maken, deze met grond te bedekken en vast te zetten met een steen of een kram.
  4. Vergeet niet voorjaarsbollen te planten (of ‘te poten’). Je vindt nu een groot assortiment in ons tuincentrum in %locations%.
     

Zuiver groen: woonplanten van de maand oktober 2017

$
0
0
Zuiver groen: woonplanten van de maand oktober 2017

Planten als indoor zuurstofvoorziening, dat is zowel eco als tech en helemaal van nu. Maak kennis met Team Zuiver Groen! 

Je eigen ecobrigade 

Met het najaar voor de deur wil je extra energie in huis om de donkere maanden door te komen. Enter Team Zuiver Groen: klimop (Hedera), krulvaren (Nephrolepis), potgerbera en lepelplant(Spathiphyllum) zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook stuk voor stuk iets extra's te bieden. Potgerbera zuivert bijvoorbeeld  trichloorethyleen en benzeen uit de lucht. Krulvaren is een zuurstofleverancier. En Spathiphyllum en klimop zijn door NASA op de lijst gezet van meest luchtzuiverende woonplanten die er zijn. Allemaal extra redenen om ze in huis te halen, bovenop hun mooie, gevarieerde uiterlijk. 

Nieuwe harmonie 

Wat je met zuiver groen binnen haalt, is heel veel prachtig blad (glad, ruw, behaard) en bijzondere bloemen, van de gestileerde vaantjes van Spathiphyllum tot de geanimeerde kleuren van gerbera. Daarmee past dit stel prima in de woonstijl die draait om een gezonde lifestyle vol inspanning en ontspanning. De planten hebben hierin hun eigen rol als indoor zuurstofvoorziening en staat het mooist in een high tech basis. Kunststof met 3D-effecten en potten met geometrische patronen passen het best in deze stijl en versterken de actieve uitstraling.  

Fijnstofvangers 

Planten kunnen alle chemische stoffen die in de lucht zweven (zogenaamde vluchtige verbindingen) opnemen en omzetten in andere stoffen. Bekende ongezonde vluchtige stoffen in huis zijn formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. Daarnaast zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof en suikers en kunnen ze microscopisch kleine deeltjes fijnstof binden op hun bladeren. Zo reduceren ze de fijnstofconcentratie in de lucht.

Mini-kringloop 

Wil je een stapje verder gaan in het creëren van je eigen wellness-woning, dan zet je de bloempotten van je zuiver groen planten in decoratieve schalen met water, zodat het om hen heen kan verdampen. Het verhelpt meteen het droge binnenklimaat dat de centrale verwarming in deze tijd weer oplevert.  

Verzorging zuiver groen

  • Zuiver groen staat graag licht, maar niet in de volle zon.
  • Deze planten geven niet alleen veel energie, maar verbruiken ook aardig wat: de potkluit mag daarom altijd iets vochtig zijn. 
  • Elke twee weken een scheutje plantenvoeding en ze groeien en bloeien optimaal. 

Allround groenmakers

Krulvaren en Spathiphyllum komen voor in tropische regenwouden en ook gerbera is van oorsprong een tropische schone, klimop groeit zo'n beetje overal behalve in de woestijn (maar toch vooral op het noordelijk halfrond). Voor allemaal geldt dat het vrij makkelijke planten zijn die bovendien over de nodige veerkracht beschikken. Gaan ze mokkend hangen en ben je er op tijd bij met de gieter, dan veren ze vanzelf weer op. 

Trivia zuiver groen 

  • De reinigende werking van zuiver groen heeft plaats door middel van huidmondjes op de bladeren. 
  • Klimop staat symbool voor doorzetten, doorgroeien, tegen de klippen op.  
  • Zuiver groen is ook een aanwinst voor op kantoor en in klaslokalen.
  • Niet alleen meubels, verf en apparaten als printers vervuilen de lucht binnen, ook de menselijke ademhaling draagt daar aan bij, met de uitstoot van aceton , ethanol, methanol en ethylacetaat. Zuiver groen helpt dat allemaal uit de lucht te filteren. 

Woonplant van de maand

Zuiver groen is de groep woonplanten van oktober 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Dierendag: 11 tips voor een huisdiervriendelijke tuin!

$
0
0
Dierendag: 11 tips voor een huisdiervriendelijke tuin!

Op woensdag 4 oktober is het Dierendag en kunnen we onze geliefde viervoeters een extra snoepje of nieuw speeltje geven, maar je kunt ze ook blij maken met een fijne speelruimte of rustplek in de tuin. Of doe je kat eens een lekkere plant cadeau!

11 Tips voor een huisdiervriendelijke tuin

Voor de hond

  • Een grasveldje om op te ravotten is natuurlijk heerlijk, al moet je geen voorkeur hebben voor een smetteloos strak gazon. Graven zit nu eenmaal in de aard van het beestje.
  • Baken een stuk van het gazon of de border af met een hekwerk, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat de hond je vaste planten knakt. Zorg er ook met een hek of poortje voor dat je hond niet de weg op kan rennen.
  • Bouw of koop een mooi hondenhok, zodat je de hond met een gerust hart buiten kunt laten als het gaat regenen.
  • Een ondiepe vijver met vissen, kikkers en allerlei insecten is voor een hond een interessant studieobject. Op warme dagen kan hij er bovendien zijn dorst lessen.
  • Oudere honden met artrose lopen niet graag op grind; hoe groter de kiezels hoe pijnlijker. Kies liever voor een pad of terras van gras, houtschors, tegels of vlonders. Gebruik geen cacaodoppen, want die zijn giftig voor honden.

Verwen jouw kat op Dierendag!Voor de kat

  • Katten zijn dol op de geur van kattenkruid (Nepeta) en valeriaan.  
  • Speciaal kattengras en lage, zachte siergrassen, zoals de zegge Carex caryophyllea en blauw schapengras (Festuca glauca), zijn gezonde knabbelsticks voor katten.
  • Op de bodembedekker gele aardbei (Waldsteinia) kan de kat geweldig buikschuiven en sluipend door de maagdenpalm (Vinca) kan hij op jacht naar kleine beestjes.
  • Een vijver(tje) is fascinerend voor een kat en bovendien kan hij eruit drinken. Plant bij de vijver wat steenanjer (Dianthus) of vetmuur (Sagina). De kat vindt het heerlijk om op deze zachte planten te liggen.
  • Katten zitten graag hoog, zodat ze goed zicht over de omgeving hebben. Kies voor een stenen of teakhouten tuintafel of -bank die het hele jaar door buiten kan blijven staan, bouw een verhoogde stenen plantenbak of laat het onderste deel van de stam van een gevelde boom staan.
  • Houd je ook van vogels? Bind de kat dan een belletje om, dan is een vogel op tijd gewaarschuwd. Doe dat ook als de kat in de tuin van de buren kan, dan voorkom je bonje als de buren vogelliefhebbers zijn

Tuinplant van de Maand oktober: Viooltje

$
0
0
Tuinplant van de Maand oktober: Viooltje

In de tuin verandert alles snel in oktober. De bomen laten hun blaadjes vallen en de zomerbloeiers en vaste planten zijn aan het eind van hun bloeiperiode. Zo niet de violen. Die vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt. 

Viooltje

In de volle grond, in bakken of potten op balkon of terras, de viool (Viola) bloeit overal maandenlang. In de winter bij flinke kou even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk door. Veredelaars en kwekers hebben de mooiste variëteiten gemaakt met gele, witte, roze, blauwe, oranje en rode kleuren. Violen met ogen, vlekken of gezichtjes maken het contrast in de bloem soms nog groter. Er zijn grootbloemige en kleinbloemige violen en tegenwoordig zien we ook meer dubbelbloemige variëteiten. Er zijn zelfs hangviolen die prachtig staan in een schaal of aan de muur in een zak. Mooie namen als Hollandse, Aalsmeerse of Zwitserse reuzen zijn alom bekend bij de grootbloemige violen en bij de kleinbloemige is de Viola cornuta erg populair.

Verzorging viooltje

Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kunt u de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.

Meer informatie over violen en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Het viooltje staat in oktober als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

17x tuintips voor oktober

$
0
0
17x tuintips voor oktober

Er kunnen nog mooie nazomerdagen komen, maar je moet deze maand ook rekening houden met de eerste nachtvorst. Je kunt de tuin nu herfstbestendig maken en ook nog heel veel planten, van voorjaarsbollen tot rozen.

17 tuintips voor oktober

  • Plant laatbloeiers als hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, chrysanten, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
  • Maak een sfeervolle herfst- en wintertafel, met bakken en potten vol winterviolen, heideplantjes, Pernettya, Skimmia, kerstroos en klimop.
  • Monnikskap (Aconitum)Plant rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn.
  • Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.
  • Vergeet niet nu alvast voorjaarsbollen te planten, zoals sneeuwklokjes, narcissen, tulpen, blauwe druifjes en sterhyacinten.
  • Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
  • Je kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze ontkiemen na een koude winterperiode. Denk aan akelei, gentiaan, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
  • Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen.
  • Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien, maar met de messen een standje hoger, en strooi kalk over het gazon.
  • Laat ergens in een hoek, bijvoorbeeld achter een grote struik, blad en ander tuinafval liggen of verzamel het daar: een ideale overwinteringsplek voor egels.
  • Verwijder afgevallen blad uit de vijver en span er een net over de vijver om het blad op te vangen.
  • Zorg ervoor dat je dakgoten niet verstopt raken door afgevallen bladeren.
  • Wordt er nachtvorst verwacht? Zet kuipplanten als fuchsia’s en oleanders dan op tijd in de schuur of garage.
  • Koop vliesdoek, noppenfolie of rieten matten om planten tegen vorst te beschermen.
  • Ruim de schuur of garage op, zodat je de tuinmeubels er straks weer makkelijk in kunt zetten.  
  • Maak tuingereedschap dat je voorlopig niet meer nodig hebt goed schoon en voorzie de metalen delen van een laagje beschermende olie.
  • Hang vogelvoederhuisjes, -silo’s of -schalen op.
Viewing all 1339 articles
Browse latest View live