Quantcast
Channel: Tuincentrum Rebel in Huizen nieuws
Viewing all 1339 articles
Browse latest View live

Oktober: paddenstoelenmaand!

$
0
0
Oktober: paddenstoelenmaand!

Ze schieten weer als… nou ja… paddenstoelen uit de grond. In het bos, op omgevallen boomstammen, onder de bomen in de berm, maar ook in de tuin. Ze zijn er in tal van soorten en maten, vrolijk rood met witte stippen of beige en bolvormig met een diepbruine plaatjes aan de onderkant. Het zijn wonderlijke cadeautjes van de natuur, waar je zelf thuis ook mee aan de slag kunt. Probeer eens zelf paddenstoelen te kweken!

Paddenstoel in het bosDe power van de paddenstoel

Een paddenstoel of zwam is geen plant of groente, ook al zijn de meeste heerlijk en gezond om te eten. Het is de vrucht van een schimmel die onder de grond of onder de schors van een boom leeft. Het netwerk van de schimmeldraden (het ‘mycelium’) krijgt bovengrondse uitlopers waar de paddenstoelen aan ontspruiten. In de natuur spelen paddenstoelen en zwammen een belangrijke rol. Ze ruimen organisch materiaal, zoals bladeren, hout en dode wormen op en zetten dat om in voedsel voor planten en bodemorganismen. Bovendien houden ze met hun kleverige draden gronddeeltjes op hun plek. Zo hebben ze een anti-erosie functie. Tot slot leveren ze ook nog eens grondstoffen voor medicijnen, zoals penicilline.

We zien de meeste soorten alleen in de herfst, wanneer de grond warm en vochtig is en er volop organisch restafval te vinden is. Maar onder de grond en onder boomschors zijn de schimmels het hele jaar door aanwezig. Sommige komen ook in andere seizoenen boven de grond, zoals de morieljes in de lente.

Paddenstoelen in huis, tuin en keuken

In de natuur kun je nu tijdens een mooie herfstwandeling genieten van al die verschillende soorten boleten, zwammen en elfenbankjes. Ook voor kinderen is het leuk ernaar op zoek te gaan en ze van dichtbij te bestuderen. Hun gedachten zullen al gauw afdwalen naar kabouters, elfjes en zelfs heksen. Je kunt er verder het best vanaf blijven, want alleen kenners weten welke soorten eetbaar en welke giftig zijn. Pluk ze liever ook niet om ze goed te bekijken, maar laat ze staan, zodat ze hun werk kunnen doen en andere mensen er ook van kunnen genieten. Tip: neem een spiegeltje en een vergrootglas mee het bos in. Dan kun je ook hun onderkant goed bestuderen. Dat ze lekker zijn in allerlei gerechten hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat je ook kant-en-klare kweeksets kunt kopen, zodat je zelf shiitakes, oesterzwammen en (kastanje)champignons op een stammetje, in een speciale bak of broedzak kunt kweken? Vraag er eens naar in ons tuincentrum in %locations%!


Plant eens een notenboom

$
0
0
Plant eens een notenboom

Het is herfst en als je niet oppast krijg je een kastanje of een eikeltje op je hoofd als je buiten loopt. De noten vallen nu met bosjes uit de bomen. Niet veel mensen hebben een notenboom in de tuin, maar het is de moeite waard er eentje te planten. Al moet je er vaak wel even geduld voor hebben, voordat je de eerste ‘vruchten’ ervan kunt oogsten. Maar notenbomen gaan generaties lang mee, vragen weinig onderhoud en zijn bovendien aantrekkelijk voor vogels en andere dieren. Je kunt ze van november tot en met februari planten, mits het niet vriest of gaat vriezen.

Beukenboom (Fagus sylvatica)Top 5 Notenbomen

  1. Tamme kastanje (Castanea sativa)
    De tamme kastanje krijgt grote bladeren die in de herfst mooi verkleuren. Hij geeft pas een jaar of vier na aanplant vruchten, die je kunt poffen of roosteren en je kunt er kastanjesoep of -puree van maken. De boom wortelt breed en diep en kan tot 20 meter hoog worden, dus hij heeft zeker de ruimte nodig, maar er zijn ook langzaam groeiende soorten die maximaal zeven meter hoog worden. Hij houdt van een zonnige standplaats en luchtige, vruchtbare grond.
     
  2. Hazelaar (Corylus avellana)
    De hazelaar of hazelnootboom produceert twee tot drie jaar na aanplant hazelnoten. Het is geen boom, maar een struik die flink groot kan worden (zo’n 6 meter hoog). Hij kan al in januari met lichtgroene katjes bloeien. Het kraken en roosteren van je eigen hazelnoten is een feestje. Je kunt de supergezonde noten over een salade strooien, maar ook verwerken in chocoladepasta en gebak. Het is een inheemse struik, die het hier dus van nature goed doet. Plant er liefst minstens twee van, zodat je gegarandeerd bent van een grote oogst doordat ze elkaar bestuiven. Plant ze in de tuin of in grote kuipen op een zonnige plek in luchtige, goed waterdoorlatende grond.
     
  3. Walnoot (Juglans regia)
    De gewone walnoot of okkernoot is een langzaam groeiende boom die tot wel 20 meter hoog en 15 meter breed kan worden. Na vier tot vijf jaar begint de boom noten te produceren. Pluk de noten niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. Als je de noten droogt blijven ze wel drie jaar goed. Plant hem op een zonnige plek in kalkrijke grond. Nog een voordeel van een walnotenboom: hij verspreidt een geur die muggen en vliegen op afstand houdt.
     
  4. Amandelboom (Prunus dulcis/amygdalus)
    De amandelboom produceert drie tot vier jaar na aanplant amandelen. In het voorjaar trakteert de boom, die tot 7 meter hoog kan worden, je op prachtige, zachtroze bloesem. De noten rijpen in oktober, wanneer de groene schil splijt en de noot eruit valt. Laat ze een paar weken drogen en dan kun je ze kraken en zo eten. Ook kun je ze roosteren en verwerken in marsepein en desserts. Plant de boom op een beschutte, warme en zonnige plaats in neutrale of iets kalkrijke grond. De boom is zelf goed winterhard, maar bescherm de bloemen bij late nachtvorst.
     
  5. Beuk (Fagus sylvatica)
    Een beukenboom kan flink groot worden (wel tot 40 meter hoog) en gedijt in goed doorlatende, kalkrijke grond. In de winter behoudt hij een groot gedeelte van zijn bladeren. In mei verschijnen er bungelende katjes aan de takken. De nootjes zijn klein en lastig te pellen, maar dat is een leuk klusje om samen met de kinderen op een regenachtige dag in de herfstvakantie te doen. Rooster de nootjes in de koekenpan. Je kunt er ook notenolie van maken of ze verwerken in een pesto.

Tips voor de herfstvakantie!

$
0
0
Tips voor de herfstvakantie!

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos in, waar het heerlijk geurt en de mooiste herfstkleuren te zien zijn. Verzamel er bladeren, kastanjes en eikeltjes en neem ze mee naar huis om er leuke decoraties van te maken. En zo is er nog veel meer te doen samen met de kinderen.

5 Tips en ideëen voor de herfstvakantie

  1. Maak een boswandeling
    Zorg ervoor dat je een tasje of mand bij je hebt waar je mooi verkleurde herfstbladeren, kastanjes, beukennootjes, dennenappels en eikeltjes in kunt verzamelen. Ga op zoek naar paddenstoelen en maak er een wedstrijdje van wie ze het eerst ziet of wie er de meeste weet te spotten. De paddenstoelen kunnen giftig zijn, dus laat die staan.
     
  2. Maak samen herfstdecoraties
    Je kunt de bladeren, kastanjes, noten, eikels en dennenappels uit het bos of uit je eigen tuin gebruiken om leuke decoraties van te maken. Plak de bladeren op een vel papier en teken er paddenstoelen, kabouters en heksen bij. Verzamel de kastanjes, noten en dennenappels in een mooie schaal of glazen vaas of maak er met behulp van cocktailprikkers en lijm leuke figuurtjes mee.
     
  3. Versier de tuin- of balkontafel
    Leg pompoenen, kalebassen of mini-sierfruit op tafel. Zet er windlichten met kaarsen bij of kies een leuk lichtsnoer om rond de tafel te draperen. Ook kun je in ons tuincentrum in %locations% kijken naar decoratieve kabouters, paddenstoelen, uilen, eekhoorns en andere bosfiguren om de tafel mee op te fleuren. Vul potten en bakken met herfstbloeiers als heide, bergthee (Gaultheria) met oranjerode bessen, of parelbes (Pernettya) met witte of roze bessen, al dan niet aangevuld met mos, rozenbottels en klimopranken. De kinderen kunnen de terracottapotten voor de herfstplantjes ook nog leuk beschilderen.
     
  4. Verzorg de tuindieren
    Rijg doppinda’s aan een snoer en hang dat in de boom of pergola voor de vogels. Zet een vogeldrinkschaal in de tuin. Hang een kant-en-klaar vogelhuisje op of probeer er zelf samen een te maken. Hark de bladeren van het gazon en veeg ze van de paden en het terras. Maak er samen met afgewaaide of gesnoeide takjes een stapel van in een hoek van de tuin of achter een grote struik: een ideale overwinteringsplek voor egels.
     
  5. Maak een pompoenlantaarn
    Snijd met een scherp aardappelmesje de deksel van de bovenkant van een grote pompoen. Maak daarbij schuine sneden, zodat de deksel er weer netjes op past in plaats van erin te vallen. Hol de pompoen uit met een grote eetlepel of ijsschep en verwijder ook het vruchtvlees van de deksel. Teken met een stift of pen figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet de deksel er weer op.

Fijne herfstvakantie!

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

$
0
0
Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint Maarten worden steeds populairder. Het zijn dan ook leuke aanleidingen om de donkere herfstdagen voor de kinderen op te vrolijken. Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. In griezelige uitdossingen bellen kinderen aan om bewoners te laten schrikken en ze om snoepgoed te vragen. Sint Maarten, op 11 november, is de meer onschuldige versie van dit kinderfeest. Dan gaan de kleintjes met mooie lampionnen al zingend langs de deuren en vragen ze als dank voor hun liedje iets lekkers. Met een grote pompoen voor de deur of als Sint Maarten-lantaarn ben je meteen in de juiste stemming.

Pompoen: lekker en gezond

Pompoenen behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette, en ze zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende is de grote, ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. Je zou bijna vergeten dat de meeste pompoenen niet alleen decoratief, maar ook lekker en gezond zijn, want ze bevatten veel vezels en bètacaroteen. Maak er pompoensoep van, of rooster of roerbak het in stukken gesneden vruchtvlees. De zaden zijn ook lekker en gezond. Rooster ze in een koekenpan met dikke bodem en strooi ze over de salade of pasta. Als je zelf pompoenen wilt kweken kun je de zaden uit het vruchtvlees bewaren. Maak de zaden schoon, was ze onder de kraan goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog om ze vervolgens volgend voorjaar uit te zaaien op een zonnige plek, in goede, vruchtbare grond.

Pompoen als decoratie

Voor Halloween is een grote pompoen waar je een griezelig gezicht uitsnijdt en een waxinelichtje in zet leuk voor bij de voordeur. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook je naam of het woord ‘welkom’ in snijden of kerven. Je kunt van een kleiner exemplaar ook een Sint Maarten-lantaarn aan een stok maken. Of kies in ons tuincentrum in %locations% voor verschillende soorten kleine pompoenen en sierkalebassen om een mooie compositie mee te maken op de tuin- of balkontafel. Zet er een stevige, windbestendige lantaarn met een kaars erin bij en klaar is je feestelijke herfsttafel.

Pompoentips

  • Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees in de pompoen gaan rotten kun je de binnenkant schoonvegen met een beetje verdunde alcohol of chloor.
  • Pompoenen kunnen niet tegen vocht en vorst. Zet of leg ze daarom indien mogelijk onder een afdak of op de veranda. Haal ze naar binnen of zet ze in de schuur of garage als het blijft regenen en als er kans is op nachtvorst.

Happy Halloween en een fijne Sint Maarten!

Natuurwerkdag 2017, doe je ook mee?

$
0
0

Op zaterdag 4 november is in Nederland ‘de grootste vrijwilligers dag in het groen’. De landelijke Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL en vindt alweer voor de zeventiende keer plaats. Organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmomenten zijn ook betrokken bij deze dag, die als altijd op de eerste zaterdag van november plaatsvindt. Jong en oud kunnen zich in hun eigen regio aanmelden om mee te helpen aan het behoud en herstel van de natuur en het landschap. In totaal zijn er meer dan vijfhonderd locaties in heel Nederland.

Leve de natuur

Afhankelijk van de streek en de locatie kun je verschillende werkzaamheden op je nemen. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk:

  • snoeien;
  • zagen;
  • hooien;
  • schoonmaken van poelen en paden;
  • het knotten van wilgen;
  • snoeien van fruitbomen;
  • het maken van takkenrillen en verwijderen van riet.

Leuk en gezond om te doen, want je bent lekker actief bezig in de frisse buitenlucht, en je steekt er ook nog iets van op. Voor kinderen worden op verschillende locaties speciale activiteiten georganiseerd, zoals het planten van jonge boompjes, waarbij ook zij allerlei dingen leren en hun liefde voor de natuur, flora en fauna alleen maar zal groeien. Met het behoud van het karakteristieke natuurlandschap help je ook de inheemse dieren, van vogels tot boomkikkers en ringslangen. In Noord-Holland, op het Landje van Naber Hoorn, zal bijvoorbeeld worden gewerkt aan een broedeiland voor de visdief en in het Brabantse Land van Heusden worden heggen geplant voor de patrijs.

Maak nieuwe vrienden of ontmoet de liefde van je leven

Door samen te werken met andere natuurliefhebbers uit je regio maak je al snel nieuwe vrienden. En er zijn zelfs speciale locaties waar alleen singles zich kunnen aanmelden, om in tweetallen of kleine groepjes aan de slag te gaan, waarbij de vonk misschien wel overslaat tijdens het snoeien of planten.

Voor locaties bij jou in de buurt kun je kijken op de site natuurwerkdag.nl. Zorg ervoor dat je warm en praktisch gekleed bent als je op 4 november in de natuur aan het werk gaat. Nog geen goede regenlaarzen, bodywarmer, werkbroek of handschoenen? Kom dan eerst langs in ons tuincentrum in %locations%.

Cyclaam: Woonplant van de maand november

$
0
0
Cyclaam: Woonplant van de maand november

Last van de korte dagen? Met de vrolijke kleuren van cyclaam laat je je hele interieur bloeien en krijgt de vallende blaadjes blues geen vat op je. 

Vrolijke vlaggetjes 

Cyclaam mag er dan frêle uitzien, het is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt.  En er valt van alles mee te beleven. De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormig en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan dan waanzinnige bloemen komen, die als vlaggen omhoog staan. Ze kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en ze hebben kleuren waar de natuur extra haar best op heeft gedaan.  

Energieke cheerleader 

De kleuren van Cyclaam - felpaars, knalrood, alle kleuren roze of een mix – maken deze woonplant een aanwinst voor de trend waarin kleur en gekkigheid je door de donkere dagen slepen. Met de speelse vorm van de planten kun je prachtige effecten bewerkstelligen en door in plantarrangementen met de kleuren aan de gang te gaan, kun je strepen en cirkels van bloemen maken. Handwerk als basis versterkt het effect,  denk daarbij aan geborduurde of geweven hoezen voor potten of een kunststof pot waar je met hulp van een lijmpistool en oude knopen iets moois en persoonlijks van hebt gemaakt. 

Expressief type 

Cyclaam behoort tot de familie Primula (ook bekend als Sleutelbloem). De planten hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht. Het zijn echte volhouders en bovendien expressieve huisgenoten. Menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Zet je ze in een schoteltje lauw water, dan staan ze er na een half uur alweer heel wat monterder bij. Zo krijg je echt een band met je plant. 

Verzorging Cyclaam 

  • Cyclaam staat het liefst op een lichte, koele plek in de woonkamer.
  • Water geven via een dompelbad of schoteltje. Wat de plant na een uurtje niet heeft opgezogen, kun je weggooien. 
  • Eens in de drie weken plantenvoeding geven. 
  • Zolang het niet vriest kan Cyclaam ook naar buiten. 
  • Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je Cyclaam om door te bloeien. 

Afkomstig uit Perzië 

Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus en vroeger stond de knol van de plant bekend om haar laxerende werking. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen. 

Trivia Cyclaam 

  • Cyclaam, in het Grieks kykla, betekent ‘cirkel’ of ‘ronde schijf’ en verwijst naar de ronde knollen waar ze uit groeien. 
  • Vrijwel alle Cyclamen die hier bekend zijn als kamer- of tuinplant komen voort uit de Cyclamen persicum. 
  • De katholieke kerk beschouwde de cyclaam als symbool van Maria’s bloeiende hart. 
  • Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant. 
  • In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde. 
  • Wie geduld heeft, laat Cyclaam na de bloei rusten en wordt getrakteerd op een tweede ronde bloemen. 

Woonplant van de maand

Cyclaam is Woonplant van november 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Tuinplant van de Maand november: Schijnhulst

$
0
0
Tuinplant van de Maand november: Schijnhulst

Schijnhulst (Osmanthus) is een groenblijvende heester die, zoals de naam al doet vermoeden, op hulst lijkt. Met z’n aantrekkelijke bladtekening en de belofte van geurende witte bloemetjes in de lente verdient deze plant het predikaat Tuinplant van de Maand november.

Schijnhulst

Schijnhulst komt net als de olijf uit de familie van de Oleaceae. Het is een wintergroene, bladhoudende heester. De planten komen vooral uit China, Japan en het Himalayagebergte. Ze vragen om weinig snoeiwerk en blijven compact, dus ideaal voor op het balkon en terras. De Osmanthus x burkwoodii is ontstaan uit een kruising van twee schijnhulstsoorten. De plant heeft heerlijk geurende witte bloemen. Andere schijnhulstsoorten zijn vooral aantrekkelijk om hun bladtekening en bladkleur en daarom ook in november goed in de tuin te planten. Osmanthus heterophyllus komt in een aantal cultivars voor, waarvan vooral ‘Tricolor’, ‘Variegatus’ en ‘Goshiki’ bekend zijn. Door zijn herkomst en uitstraling is de plant goed toe te passen in oosterse tuinen, gecombineerd met andere tuinplanten uit die gebieden zoals Skimmia en Pieris.

Verzorging schijnhulst

Schijnhulst is bijzonder goed winterhard en staat graag in zowel de volle zon als in halfschaduw en zelfs schaduw. Een normale humusrijke grond vindt de schijnhulst prettig om in te groeien, niet te nat en niet te droog. Geef de plant, om hem gezond te houden, in het voor- en najaar een mengmeststof. Wanneer u schijnhulst op het juiste moment snoeit kan hij jaren mee. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen. Belangrijk dus om daar voorzichtig mee om te gaan.

Snoeitips schijnhulst

Schijnhulst groeit niet zo snel. Eigenlijk is snoeien alleen nodig als de plant te groot wordt of als er lelijke of dode takken aan zitten. De beste snoeiperiode is eind februari of begin maart. Wanneer u de schijnhulst als haag gebruikt dan is jaarlijks snoeien in juni en september aan te bevelen. De Osmanthus burkwoodii kan het beste na de bloei in mei/ juni gesnoeid worden, zodat u nog kunt genieten van de heerlijk geurende bloemen. Meer informatie over schijnhulst en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Tuinplant van de Maand 

Schijnhulst staat in november als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

 

15x tuintips voor de maand november

$
0
0
15x tuintips voor de maand november

De dagen worden korter en het kan flink regenen en stormen. Op een windstille, droge dag kun je echter nog genoeg praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon winterklaar en fleuriger en sfeervoller te maken.

Tuintips voor de maand november

  1. Zolang het niet vriest kunt je deze maand nog voorjaarsbollen planten, in de border en in potten. Kom dus snel een keuze maken uit het grote assortiment bollen in ons tuincentrum in %locations%, van tulpen en narcissen tot blauwe druifjes en sieruien (Allium).
  2. Zolang het niet vriest kunt je ook nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin planten.
  3. Vul potten en bakken met groenblijvende en bloeiende planten als klimop, winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide, kerstrozen (Helleborus) en het zilverstruikje (Calocephalus brownii).
  4. Zet een grote pompoen en een lantaarn bij de voordeur en leg kleine sierpompoenen en -kalebassen op de tuin- of balkontafel.
  5. Zorg voor extra sfeer met een vuurkorf, tuinfakkels, een snoer met led- of solar- verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.
  6. Veeg en hark blad van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en maak ook de dakgoten schoon. Gooi het blad op de composthoop, als mulchlaag in de border of in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren als egels daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.
  7. Snoei fruitbomen, druif, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken en knip lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en -aren en van siergrassen staan. Ze maken de tuin nog interessant in de herfst en winter, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop.
  8. Het is een goede tijd voor structurele aanpassingen, zoals de aanleg van een tuinpad of drainagesysteem en de plaatsing van een schuur of pergola. Wanneer je dit in het voorjaar doet, is het risico dat je bollen en planten beschadigt groter. Bovendien kun je nu, zolang het niet vriest, planten, struiken en bomen nog verplaatsen.
  9. Haal de waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage.
  10. Zet ook teilen, watertonnen en gieters in de berging of garage, om te voorkomen dat ze vorstschade oplopen.
  11. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en berg deze ook op in de schuur of garage.
  12. Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.
  13. Zet vorstgevoelige kuipplanten en stekken van geraniums en fuchsia’s in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius, zodra er strenge vorst wordt verwacht. Vergeet ze niet regelmatig te luchten.
  14. Zorg ervoor dat je vliesdoek, noppenfolie en stro in huis (of de schuur of garage) hebt om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen.
  15. Verwen de vogels met pindaslingers, speciale vogelpindakaas, en met zaden gevulde silo’s of voederschalen.

15x moestuintips voor november

$
0
0
15x moestuintips voor november

Het hoogseizoen is voorbij en de oogst neemt af. Toch kun je nog planten en oogsten, en de nodige werkzaamheden verrichten om volgend jaar weer te kunnen genieten van groenten en kruiden uit eigen tuin. Dus: handen uit de mouwen, dan blijf je vanzelf warm – en fit!

Oogsten en bewaren in november

  • De laatst geplukte appels en peren kun je het best bewaren in een goed geventileerde ruimte met een temperatuur tussen de 0 en 10 graden Celsius, zoals een onverwarmde zolder, een kelder of een geïsoleerde schuur. Zorg dat de vruchten goed droog zijn en pak ze stuk voor stuk in in vetvrij (kranten)papier of bakpapier, om te voorkomen dat ze uitdrogen. Leg ze in een kistje of op een plank.
  • Oogst de laatste bloemkool, Chinese kool, koolrabi, spinazie en radijsjes.
  • Oogst knolraap, knolselderie, paksoi, pastinaak, prei, lof, schorseneren, topinamboer, de eerste spruitjes en rammenas.

Planten en zaaien in november

  • Fruitbomen, zoals een vijg en druif, plant je op een zonnige plek in goed gedraineerde, vruchtbare grond.
  • Blauwe bessen houden van zure grond. Je kunt de struik ook prima in een grote pot met rododendrongrond planten.
  • Rabarber is een sterke plant die jarenlang mee kan als je hem goed verzorgt. Geef hem een zonnige plek en verbeter de grond met compost of oude stal- of paardenmest. Zet de planten minstens 90 centimeter uit elkaar en laat de kroon net boven de grond uitkomen.
  • Ook winterharde kruiden als citroenmelisse, kervel, munt en venkel kun je nu nog in de volle grond of een pot planten. Munt kun je beter niet in de volle grond planten, want dat is een enorme woekeraar.
  • Tuinbonen en erwten kun je nu nog in de volle grond zaaien.
  • In een bakje in de vensterbank kun je kiemgroenten als tuinkers zaaien.

Onderhoud in november

  • Snoei de druif tot op drie knoppen en bind jonge twijgen aan.
  • Snoei bessenstruiken en fruitbomen. Van zwarte en rode bessen en van kruisbessen kun je nu ook stekken nemen.
  • Spit lege moestuinbedden om, verwijder al het onkruid en verbeter de grond met verse compost. Ook kun je een beschermende laag mulch over de bedden verspreiden of nog groenbemesters zaaien.
  • Zet potten met vorstgevoelige fruitbomen, bessenstruiken en kruiden als laurier op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de warme gevel van het huis. Bescherm ze tijdelijk tegen strenge vorst met noppenfolie of vliesdoek.
  • Zet steunen bij hoge groenteplanten als spruitjes en boerenkool.
  • Dek de composthoop af met dennentakken of rabarberblad.

5x de kersttrends van 2017

$
0
0
5x de kersttrends van 2017

Terwijl iedereen zich nog te goed doet aan pepernoten, marsepein en chocoladeletters, is ons tuincentrum in %locations% al helemaal klaar voor de kerst. Kom nu alvast inspiratie opdoen en kies een paar mooie nieuwe decoraties om helemaal in jouw stijl kerstmis te vieren. Straks heb je het immers al druk genoeg met menu’s samenstellen, boodschappen doen, koken en cadeautjes kopen. Op onze kerstafdeling vind je ongetwijfeld ook mooie decoratie om iemand cadeau te doen.

Dit zijn de kersttrends van 2017

 

Kersttrend #1: Botanisch

Vorig jaar zagen we deze stijl al verschijnen, dit jaar kun je er echt niet meer omheen. De botanische kersttrend combineert echte planten met groene ballen en op de natuur geïnspireerde decoraties. Denk aan takken met mos erop, planten in macraméhangers, decoraties in de vorm van eikeltjes, eekhoorns en uilen. 

Kersttrend #2: Scandinavisch

Vorig jaar zagen we ook al moderne Scandinavische kerstdecoraties in wit en rood gecombineerd met blond hout en een vleugje oranje. Die laatste kleur is dit jaar vervangen door blauw. Rood, wit en blauw geven eigenlijk alsnog het ‘oranje-gevoel’, dus leef je uit met de kleuren van de Nederlandse vlag, aangevuld met rendieren en houten kerststerren.

Kersttrend #3: Winters wit

Door het uitblijven van een echt witte kerst maken we het tijdens de feestdagen de laatste jaren graag wit in huis. Eerder werd het winterse tintje opgefleurd met hard blauw en groen, maar nu zien we wit in combinatie met zachte, zoete tinten als roze en lila. Fris en romantisch.

Kersttrend #4: Industrieel en ambachtelijk

Niet alleen onze woonkamers worden steeds stoerder, ook de meeste nieuwe horecagelegenheden combineren ruwe bakstenen muren met betonvloeren en industriële lampen. De harde materialen laten zich mooi combineren met zachte nudetinten en ambachtelijk vervaardigde producten van keramiek, leer, wol en touw.  

Kersttrend #5: De klassieke kerst is terug!

Voor sommigen is deze stijl natuurlijk nooit weggeweest. Maar dit jaar zien we weer heel veel traditioneel groen, rood, goud en zilver. Je kunt er een actuele twist aan geven met een paar bronsbruine of koperkleurige ballen en kaarsen. Warm, gezellig en lekker nostalgisch.

Vergeet niet in ons tuincentrum in %locations% meteen snoeren of netten led-verlichting voor buiten en een mooie krans voor aan de deur in te slaan. Veel kerstplezier alvast!

Laatste kans: bollen planten!

$
0
0
Laatste kans: bollen planten!

Vergeten of er nog geen tijd voor gehad? Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je nog tot medio december voorjaarsbollen planten. Overigens niet alleen in de volle grond, maar ook in pot. Haal dus snel de laatste exemplaren in ons tuincentrum in %locations%.

De lente in je bol

De natuur is en blijft wonderlijk. Juist in deze donkere, gure periode, waarin de lente nog heel ver weg lijkt, kun je al de nodige voorpret beleven met het planten (officieel ‘poten’) van voorjaarsbollen. Straks, in het prille voorjaar, zul je er zeker van genieten, want het zijn doorgaans de vroegste bloeiers in de tuin. Terwijl bijna alles nog kaal en dor is steken zij al hun groene puntjes omhoog, al snel gevolgd door hun vrolijk gekleurde en sierlijke bloemen. Denk aan sneeuwklokjes en narcissen, maar ook aan de wat later bloeiende tulpen, sieruien (Allium), prairielelies (Camassia) en lenteklokjes (Leucojum). 

Bollen buiten

  • De meeste voorjaarsbollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten.
  • Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen.
  • Algemene stelregel is dat je ze – met het puntje omhoog – drie keer zo diep poot als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
  • Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen met losse hand uit en poot je ze op de plek waar ze gevallen zijn.
  • Poot ze in de border tussen de wat hogere vaste planten, zodat de afstervende bladeren en bloemstengels straks vanzelf aan het oog worden onttrokken of zodat je ze daaronder kunt wegmoffelen.
  • In een pot kun je de laagjes- of lasagnemethode toepassen: poot de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Poot ze niet te dicht bij elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing. Gebruik een pot met voldoende afwateringsgaten onderin en zet de pot buiten op een beschutte plek, zodat de bollen niet te lijden hebben van overtollig regenwater of extreme vorst.
  • Als je van plan bent heel veel voorjaarsbollen te poten is een speciale bollensteker een aanrader; die vergemakkelijkt en versnelt het werk. Vraag ernaar in ons tuincentrum in %locations%.

En bollen binnen

  • Je kunt in ons tuincentrum nu ook al voorgetrokken hyacintenbollen en straks ook de voorgetrokken bollen van blauwe druifjes en kleine narcissen als Tête-à-Tête en Paperwhite in leuke glazen potten, schalen en manden kopen. Zet ze bij voorkeur op een lichte, koele plaats (dus niet boven de verwarming) en geef ze regelmatig water. Dan gaan ze langer mee en zit je met de kerstdagen al met een vrolijk en geurig lentegevoel. Als de bollen uitgebloeid zijn kun je ze in het voorjaar in de tuin planten.
  • Een andere ‘binnenbol’ die mateloos populair is in de wintermaanden is de Amaryllis. Je kunt ze nu in alle mogelijke kleuren en maten kopen, van klassiek wit of rood tot tweekleurig, enorm groot of meer bescheiden van formaat. En hij bloeit heerlijk lang, zeker wanneer je telkens de uitgebloeide bloemen eruit knipt.

Neem ook een kijkje op onze kerstafdeling, voor kerstballen in de nieuwste kleuren en andere mooie kerstdecoraties en -cadeaus!

15 Groene decembercadeaus

$
0
0
15 Groene decembercadeaus

De feestdagen staan weer voor de deur. Of je nu uitpakt met Sinterklaas of kerst, of beide: in ons tuincentrum in %locations% vind je de leukste en mooiste cadeaus voor groot en klein, voor hem en haar. Of gewoon voor jezelf. Hieronder 15 tips voor op de verlanglijst.

Sfeer in huis

  1. Kaarsen, geurend of niet, met glitters of in mooie kleuren mogen niet ontbreken. Denk ook aan waxinelichtjes in leuke houders of een mooie schaal met water en drijvende waxinelichtjes erin. Geurstokjes zorgen ook voor een prettige, ontspannen sfeer in huis.
  2. Ledlampjes zijn er in alle mogelijke soorten en maten. Kleine snoeren voor op een schaal tussen de pepernoten of kerstballen, in dierfiguren, en in ster- of kerstboomvorm.
  3. Een hoge vaas vol bloeiende amaryllissen met eucalyptustakken zorgt voor kleur én geur. Tip: dreigt een stengel van de amaryllis te knakken onder het gewicht van de bloem, steek dan een bamboestokje in de holle steel.
  4. Een witte, rode of roze kerstster (Poinsettia) staat feestelijk en heeft maar weinig water nodig. Tip: dompel de wortels een keer per week circa 10 minuten in lauw water.
  5. Met een mooie schaal of vaas, een vrolijk tafelkleed en bijpassende servetten, een decoratief dienblad en bloeiende hyacinten of cyclaampjes op tafel schuift iedereen graag aan. Tips: geef cyclamen nooit op de knol water, maar dompel ze een keer per week zo’n 10  minuten in lauw water of giet water op een schoteltje dat je onder de pot zet. Verwijder uitgebloeide bloemen met steel en al.
  6. Geef iemand eens een pannenkoekplantje (Pilea peperomioides) cadeau. Het decoratieve groene kamerplantje wordt ook wel Chinese moneyplant genoemd en zou geluk brengen.
  7. Hangplanten zijn nog altijd heel populair. Ze zijn er in macraméhangers, maar ook in hangpotten en glazen of kunststof bollen die je kunt ophangen.

Sfeer in de tuin en op het balkon

  1. Een kerstkrans voor aan de voordeur of tegen de muur op het balkon.
  2. Bakken en potten vol winterviolen, tuincyclamen, zilverstruikjes, bergthee (Gaultheria), Skimmia, winterheide en kerstrozen (Helleborus) voor op de terrastafel of bij de voor-, keuken- of balkondeur.
  3. Er zijn allerlei mooie lantaarns te koop. Zet er een robuuste kaars in en plaats deze ook op de terrastafel en/of bij de voor-, keuken- of balkondeur.
  4. Hang snoeren of netten ledlampjes in de pergola, over struiken, in de boom of over de balkonreling.
  5. Een vuurkorf of (Zweedse) fakkel zorgt voor een mooi en knisperend schouwspel.
  6. Hang een vogelvoedersilo, pindasnoeren, pindakaashuisjes en vetbollen op en geniet van het gefladder en getjilp van de tuinvogels.
  7. Hang een vrolijke tuinposter aan de garage- of balkonmuur of tegen de schutting.
  8. Beplak de kliko’s met een decoratieve containersticker of met dito huisnummerstickers. Zo vind je je eigen kliko ook altijd makkelijk weer terug tussen die van de buren.

Op onze kerstafdeling vind je natuurlijk nog veel meer leuke decoraties en cadeaus.

Alvast heel fijne feestdagen namens alle medewerkers van ons tuincentrum in %locations%!

Tuinplant van de maand december: Kerstplanten

$
0
0
Tuinplant van de maand december: Kerstplanten

Naast de bekende kerstboom zijn er drie mooie groenblijvende planten die we tot kerstplant kunnen omtoveren: Buxus, Laurus en Chamaecyparis. Voor de deur, in de tuin of op het balkon geeft u deze permanente planten een gloedvolle metamorfose met sfeerverlichting en kerstversiering.

Buxus, Laurus en Chamaecyparis

Buxus staat ook bekend onder de namen ‘palmboompje’ en ‘buksboom‘. De altijd groene takjes symboliseren het leven, heel toepasselijk met Kerstmis. Deze wintergroene en bladhoudende heester geeft structuur aan een tuin, balkon of terras, juist ook in de winter. Bovendien vangen de bladeren van de Buxus fijnstof uit de lucht op. Nog een mooie karaktertrek van de Buxus: u kunt de plant in bijna elke gewenste vorm knippen. 

De bekendste conifeer voor de kerstperiode is Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’. Deze plant, die ongeveer 1,25 meter hoog wordt, is heel geschikt voor potten of bakken. ’Ellwoodii’ heeft een opgaande piramidevorm en is grijsblauw van kleur. In z’n jeugd heeft de plant opstaande twijgen en dunne, blauwe naaldjes. Oudere planten hebben meer toppen en de volwassen vorm heeft schubjes. 

De Laurus of laurier leent zich ook goed om te decoreren met kerstversiering, vooral de bol- of piramidevormen. De altijd groene Laurus nobilis heeft een statige uitstraling, hetgeen verwijst naar het woordje nobilis. En wanneer u de blaadjes nog wilt gebruiken in tijdens het koken, dan heeft u die altijd bij de hand. 

Verzorging kerstplanten

Alle drie de planten vragen een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de planten in een goed doorlatende, vochtige grond en geef ze regelmatig water. De Buxus, Laurus en Chamaecyparis krijgen in het voorjaar graag extra voeding zodat ze goed doorgroeien en gezond blijven. Dat geldt met name voor de planten die in potten staan. In principe zijn de Buxus en Chamaecyparis goed winterhard. De Laurus kan enkele graden vorst verdragen maar bescherm de plant bij strenge vorst of haal hem naar binnen. 

Tuinplant van de maand december: Kerstplanten!Snoeitips kerstplanten

Alle drie de kerstplanten lenen zich goed voor vormsnoei en worden ook vaak in bijzondere vormen aangeboden. Vooral van Buxus en Laurus kunt u prachtige bollen, piramides of cilindervormen maken. De beste periodes om de planten te snoeien zijn juni en einde september. Eigenlijk is snoeien alleen nodig als de planten echt te groot worden en om ze goed in vorm te houden. 

Meer informatie over Buxus, Laurus en Chamaecyparis en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Tuinplant van de Maand 

Kerstplanten als Buxus, Laurus en Chamaecyparis staan in december als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Amaryllis: woonplant van de maand december

$
0
0
Amaryllis: woonplant van de maand december

Helemaal 'feestdagen', maar toch net even anders, want Amaryllis brengt als woonplant zowel verstilling en luxe in je interieur, om lang van te genieten. 

Winterwonder 

Stijlvolle en sensuele Amaryllis is verkrijgbaar in vele variëteiten en rijke aardse kleuren. Grote kracht van deze woonplant is haar gedaanteverwisseling. Uit een bol komt een holle, statige stengel waaraan gladde knoppen komen. Die openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in wit, zalm, rood, roze of zelfs groen. De bloemen kunnen tot wel 20 cm breed worden. Heel spectaculair, vooral omdat je al die pracht niet verwacht uit die gestileerde steel, al helemaal niet in de wintermaanden. 

Mix groot en klein 

Afhankelijk van de variëteit draagt  de plant een enkele of een dubbele bloem. Er is ook een mini en een reuzenvariant, en eentje met speciale trompetvormige bloemen. Door verschillende Amaryllisplanten bij elkaar te zetten, kun je een mooie hoek creëren die groen en kleur biedt, zonder de rest van de kamer te overheersen. 

Interieur m/v 

In de nieuwe woonstijl waarin alles om balans tussen mannelijke en vrouwelijke elementen draait, is Amaryllis door de bijzondere vorm van de plant een toepasselijke keuze. De woonplant maakt het mogelijk om groen in het interieur te brengen zonder het te overheersen en de combinatie van de gladde steel met de zachte bloem past ook weer in het thema. Kies als basis ook een mix, zoals geperforeerd metaal in pastelkleuren of kunststof met een aaibaar profiel om het gevoel van emancipatie in het interieur te benadrukken.  

Verzorging Amaryllis 

  • Amaryllis staat graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • Je koopt Amaryllis kant en klaar in een pot, alle voeding zit in de bol, je hoeft 'm alleen water te geven. 
  • Er worden ook Amaryllisbollen aangeboden die in kaarsvet zijn gedoopt, daar hoef je helemaal niets aan te doen, die komen met een beetje geduld zelf uit, als ze eraan toe zijn. 

Thuis in het regenwoud 

Amaryllis behoort tot de familie Narcis en kent meer dan 70 soorten. Van nature komen ze voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot het noorden van Argentinië, de allereerste planten ontstonden vermoedelijk in Brazilië. In Europa werd de plant rond 1800 voor het eerst gekweekt. 

Amaryllis trivia 

  • De wetenschappelijke naam voor Amaryllis is Hippeastrum. Dat komt uit het Grieks en betekent  'ridderster', verwijzend naar de stervormige bloembladeren.
  • Over de naam wordt door wetenschappers al eeuwen gekibbeld, omdat er ook een Zuid-Afrikaanse Amaryllis is. De naam is echter zo ingeburgerd dat alleen puristen de plant nog aanspreken met Hippeastrum.  
  • Amaryllis staat symbool voor trots en betoverende schoonheid, maar staat ook voor warmte  tijdens de donkere dagen.
  • De rode variant doet het goed met kerst, de andere kleuren zorgen voor fleur richting voorjaar.  
  • Volgens een Mexicaans sprookje woont in elke bloem een goede fee die helpt een liefdeswens te vervullen, als je de plant aan een ander geeft. 

Woonplant van de maand

Amaryllis is Woonplant van december 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Welke kerstboom moet ik nou kiezen?

$
0
0
Welke kerstboom moet ik nou kiezen?

Het aantal soorten kerstbomen waaruit je kunt kiezen is groter dan ooit. Voor wie durft: een kerstboom van simpele houten planken is ook dit jaar nog helemaal ‘je van het’, passend bij de Scandinavische interieurstijl. Je hebt geen last van uitvallende naalden, maar je mist natuurlijk wel die lekkere dennengeur.

Top 5 kerstbomen

  1. De Nordmannspar of Kaukasische zilverspar is de meest populaire kerstboom, want hij heeft een mooie piramidevorm, glanzende, donkergroene en stompe naalden, stevige takken die niet snel doorbuigen, valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  2. De Servische spar of zilverspar heeft een sierlijke, compacte vorm met afhangende takken, glanzende, grijzig-blauwe en zachte naalden, geurt lekker en valt niet snel uit.
  3. De edele zilverspar heeft takken die ook zeer geschikt zijn voor het maken van kerststukjes, zachte, glanzende grijzig-blauwe naalden, geurt lekker en valt nauwelijks uit.
  4. De blauwspar heeft een mooie piramidevorm met uitwaaierende ‘etages’, een mooie blauw-grijze gloed, scherpe naalden, valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  5. De traditionele kerstspar is donkergroen en geurt heerlijk, maar heeft prikkende naalden en valt relatief snel uit.

7 Kerstboomtips

  • Een kerstboom met kluit valt minder snel uit, maar is wel iets duurder dan een boom zonder kluit.
  • Zet de boom direct in een emmer water en laat hem eerst een paar dagen in de garage, schuur of berging wennen aan iets hogere temperaturen.
  • Laat het net om de boom zitten totdat hij in de standaard of pot staat.
  • Zaag bij een kerstboom zonder wortelkluit een stuk van ongeveer vijf centimeter van de stam voordat je hem in de standaard met waterreservoir plaatst.
  • Zet de boom niet naast of boven de verwarming, want dan droogt hij sneller uit.
  • Geef regelmatig water. Een grote kerstboom kan door verdamping wel een liter water per dag verbruiken.
  • Gebruik, zodra het Driekoningen (6 januari) is geweest of de boom echt begint uit te vallen, het dennengroen om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen.

NB Je kunt op de kerstafdeling in ons tuincentrum in %locations% ook kiezen voor een minikerstboom, als je een kleiner budget hebt of als extra decoratie voor op de tuintafel of bij de voordeur bijvoorbeeld. Kijk eens naar de dwergspar (Picea glauca ‘Conica’), de parasol-den (Pinus pinea ‘Silver Crest’) of een kunstkerstboompje. Er is voor elk wat wils!


Tuinieren in december? 15x tuintips!

$
0
0
Tuinieren in december? 15x tuintips!

Afhankelijk van wat Koning Winter dit jaar voor ons in petto heeft, kun je buiten nog wat klusjes doen. En tussen de voorbereidingen voor de feestdagen door kun je binnen, lekker warm bij de haard of cv, ook alvast plannen maken voor het voorjaar en het tuinseizoen van 2018.

15x wat te doen in de tuin in december?

  • Verwijder bladeren, mossen en algen van de paden, het terras en de oprit. Verwijder ook blad uit de vijver, van het gazon en bij rots- en vetplanten (die anders kunnen gaan rotten).
  • Maak tuingereedschap schoon, olie het goed in en leg of hang het op een vaste plek in de garage of schuur. Laat, indien nodig, snoeischaren slijpen en de grasmaaier repareren.
  • Repareer, beits of vervang schuttingen, tuindeuren en poortjes. Doe dit op dagen dat er voorlopig geen regen, sneeuw of vorst wordt verwacht.
  • Wanneer het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je nog bladverliezende (fruit)bomen en (bessen)struiken (ver)planten.
  • Zet winterbloeiers als kerstroos (Helleborus), Skimmia, tuincyclamen, winterheide, winterviolen, parelbes (Pernettya) en bergthee (Gaultheria) op een plek waar je ook vanuit huis zicht op hebt.
  • Hang een mooie krans aan de voordeur en zet er eventueel ook een lantaarn met daarin een mooie, robuuste kaars bij, voor een sfeervol welkom.
  • Controleer kuipplanten die op zolder, in de schuur of garage overwinteren regelmatig om te zien of ze niet uitdrogen en om dor blad te verwijderen. Zet af en toe een raam of deur open om de overwinteringsplek te ventileren.
  • Loop niet op een bevroren gazon, want dan ontstaan lelijke plekken.
  • Zorg ervoor dat de vijver niet geheel bevriest.
  • Snoei, indien nodig, de amberboom, Amerikaanse sering, beuk, haagbeuk, frambozenstruik, Japanse esdoorn, zwarte bessenstruik, lijsterbes, plataan en vlier.
  • Op vorstvrije dagen kun je winterstekken van kale (bessen)struiken nemen.
  • Oogst wintergroente als aardpeer, paarse broccoli, pastinaak, spruiten, winterpenen, knolselderij en kolen. Sommige groenten, zoals boerenkool, spruiten en pastinaak, smaken zelfs lekkerder als er vorst overheen is gegaan.
  • Voer de tuinvogels met ongebrande en ongezouten pinda’s, zaden, vetbollen en speciale vogelpindakaas en zorg dat ze uit een schaal of ondiepe bak water kunnen drinken. 
  • Maak alvast een zaai- en plantschema voor het voorjaar.
  • Wil je komend jaar grote veranderingen aanbrengen, zoals een nieuwe vijver, een drainagesysteem of een zonneterras aanleggen? Maak dan nu alvast met een hovenier een afspraak voor het vroege voorjaar als je denkt hulp nodig te hebben, anders ben je straks de laatste op de wachtlijst.

Budget kerstideeën

$
0
0
Budget kerstideeën

Met kerst maken we het binnen én buiten extra gezellig en zoeken we elkaar op om samen lekker te eten en cadeaus uit te delen. Dat kan een aardig centje kosten, zelfs als je met kerst gewoon je favoriete stamppot serveert. Met een beetje “van jezelf” (lees: uit eigen tuin!) en met een beetje van ons tuincentrum in %locations% creëer je veel meer sfeer voor minder geld. Een aantal budget ideeën voor kerst.

Maak zelf een kerstkrans

Een krans aan de voordeur vormt een feestelijk welkom. Je kunt op onze kerstafdeling een kant-en-klare krans kopen, maar er ook een basiskrans aanschaffen die je zelf versiert met ingrediënten uit eigen tuin. Denk aan dennengroen, (hulst)takken met bessen en bloeiende klimopranken. Misschien heb je ook nog de gedroogde zaadhoofden van papavers of sieruien of dennenappels uit het bos bewaard. Draai er een mooi rood, goud- of zilverkleurig lint omheen en hang hem aan een mooie strik van hetzelfde lint. Extra tip: bewaar de basiskrans voor volgend jaar!

Groene tafeldecoraties

Met een blok oasis in een mooie pot, vaas of schaal, en met wat groen uit eigen tuin, aangevuld met een mooie kaars, kleine kerstballetjes, dennen- of sierappels, maak je in een handomdraai een fleurig tafelstuk. Leg takjes hulst, rozemarijn, laurier of dennengroen, die je met een draad aan elkaar bevestigt, op opgerolde servetten of wikkel ze eromheen met een kleurig lint. Ook glaasjes met waxinelichtjes erin kun je opfleuren met een lint eromheen, al dan niet met een groen takje dat je achter het lint steekt. Een glazen schaal vol dennenappels of kerstballen met daarin een snoertje ledverlichting staat nog mooier als je deze op een ronde spiegelplaat zet.

Sterren stralen overal

KerstcadeautjesJe kunt al van vijf aan elkaar gelijmde dennenappels met wat groen in het midden een decoratieve kerstster maken. Potten van kamerplanten kun je beplakken met uit aluminiumpapier geknipte sterren. En wat te denken van een roze, wit of rood bloeiende kerstster (Poinsettia), die je nu in ons tuincentrum in %locations% heel voordelig kunt aanschaffen? En hang een (licht)snoer met sterretjes aan de kroonluchter of schoorsteenmantel.

Alternatieve kerstbomen

Geen plek of budget voor een grote kerstboom? Op de kerstafdeling in ons tuincentrum in %locations% vind je ook mini-kerstboompjes, zoals de dwergspar (Picea glauca ‘Conica’) en de parasol-den (Pinus pinea ‘Silver Crest’). Of maak zelf een kerstboom van houten planken, helemaal passend bij de Scandinavische kersttrend. Heb je grote kamerplanten? Hang daar dan lampjes, ballen en of een zilver- of goudkleurige slinger in. Met wat plukken watten tussen bloeiende kamerplanten als cyclaampjes en kerststerren heb je meteen de sfeer van een witte kerst. Ook leuk: neem een hoge, brede vaas, vul deze voor een deel met water en zet er bloeiende amaryllis en eucalyptustakken in. Drapeer er een zilverkleurige kralenketting tussendoor en laat de ketting hier en daar langs de vaas naar beneden kronkelen – klaar is je minikerstboom!

Extra tip: heb je een echte kerstboom gekocht? Gebruik daar na de feestdagen en Driekoningen (6 januari) de takken van om vorstgevoelige planten mee te beschermen. Heb je een kerstboom met kluit? Probeer deze dan voor volgend jaar over te houden door hem met pot en al achter in de tuin te zetten of in te graven.

Bezoek de kerstafdeling in ons tuincentrum in %locations% voor inspiratie, kleine decoraties en andere benodigdheden!

15x tuintips voor de wintermaanden

$
0
0
15x tuintips voor de wintermaanden

Als de winter begint zijn we allemaal druk bezig met voorbereidingen voor de feestdagen. We maken het extra gezellig binnen met kerstversieringen en er moeten de nodige boodschappen in huis gehaald worden. Probeer tussen de bedrijven door toch tijd te maken voor de tuin, want vorst, sneeuw, storm, regen- en hagelbuien  kunnen aardig wat schade toebrengen.

Checklist voor de wintertuin

  1. Zorg ervoor de tuinslangen zijn leeggelopen en de buitenkranen zijn afgesloten.
  2. Laat houten bakken en metalen gieters en teilen leeglopen en berg ze op in de schuur of garage.
  3. Zorg ervoor dat de dakgoten schoon zijn.
  4. Zorg ervoor dat de vijver niet geheel bevriest. Leg er een bundel riet, een plastic bal of een speciale ijsvrijhouder in. Hak nooit een gat in het ijs van de vijver, want door de stress die dit de vissen geeft kunnen ze sterven. Gebruik een fluitketel met kokend water die je op het ijs drukt om er een gat in te smelten. Verwijder op een stille en rustige manier met een bezem sneeuw van het ijs, want elk straaltje licht is belangrijk voor de vissen en de zuurstofplanten.
  5. Een houten regenton kan kapotvriezen. Leg er een plastic bal in, die voorkomt dat het water geheel bevriest.
  6. Laat tuingereedschap niet vochtig of vies in de berging staan, maar maak het schoon en droog, om roesten te voorkomen.
  7. Zet potten op een beschutte plek en verwijder de waterschotels eronder, met uitzondering van die bij vochtminnende planten, zoals hortensia’s en hosta’s. Bescherm de potten en planten tegen vorstschade door er bubbeltjesplastic omheen te wikkelen of ze in een iets grotere plastic pot te zetten. Vul die laatste op met stro, dennengroen of afgevallen bladeren. Let er daarbij wel op dat overtollig water kan weglopen.
  8. Vorstgevoelige mediterrane en exotische planten laat je het best in de schuur, garage of berging overwinteren. Controleer regelmatig of ze niet uitdrogen en ventileer de winterstalling regelmatig. Zet, als er geen ramen in de stalling aanwezig zijn, de deur van de stalling overdag regelmatig open om ervoor te zorgen dat ze voldoende licht krijgen.
  9. Vergeet niet het vliesdoek waarmee je grote kuipplanten, zoals oleanders, tegen vorst beschermt, weer te verwijderen zodra de strengste vorst weer uit de lucht is.
  10. Stamrozen bescherm je tegen vorst door het gevoelige entpunt (waar de hoofdtakken uit ontspruiten) in te pakken met vliesdoek, stro en/of dennengroen.
  11. Gebruik de takken van de kerstboom na de feestdagen om vorstgevoelige planten mee in te pakken of als mulchlaag over kwetsbare, laagblijvende tuinplanten.
  12. Loop niet over bevroren gras, want dat veroorzaakt lelijke plekken in het gazon.
  13. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik dan tegen het zonlicht met vliesdoek of een oud (hoes)laken.
  14. Schud een dikke laag sneeuw van coniferen om te voorkomen dat de takken onder het gewicht bezwijken.  
  15. Voer de tuinvogels bij, met ongebrande en ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, strooivoer, stukjes appel, speciale vogelpindakaas en vetbollen. Zet ook regelmatig een bakje drinkwater voor ze neer.

Een veilig en vrolijk oud & nieuw!

$
0
0
Een veilig en vrolijk oud & nieuw!

Elk land heeft zo zijn eigen tradities om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe feestelijk te beginnen. In Spanje verorberen ze bij elke slag van de klok van twaalf een druif, in Denemarken gooien ze borden kapot voor de deur van de buren om hen geluk te brengen, terwijl ze dat in Turkije doen door wat zout te strooien.

Feestsfeer binnen en buiten

Of je nu uit eten gaat of gezellig thuis met vrienden en familie van een heerlijk diner geniet, maak het binnen en buiten lekker feestelijk. Binnen fleur je het op met kaarsen, snoertjes ledverlichting, bloeiende kerststerren, cyclamen of amaryllissen. Zet de tuin- of balkontafel vol met bloeiende kerstrozen, winterheide, winterviolen, zilverstruikjes en bergthee en plaats er ook een lantaarn met een grote kaars erin bij. En voor wie ervan houdt: kijk in ons tuincentrum in %locations% of je nog vuurwerk kunt bemachtigen.

Veilig de feest- en winterdagen door

Jong en oud, maar ook onze trouwe viervoeters en poezenkinderen, kunnen door het feestgedruis, vuurwerk, de nieuwjaarsduik, kerstboomverbrandingen en het eventueel barre winterweer wel wat veiligheidstips gebruiken. 

  • Gooi nooit met vuurwerk en plaats vuurpijlen in stevige flessen of bakken die niet kunnen omwaaien.
  • Draag een vuurwerkbril.
  • Honden en katten horen vuurwerk twee keer zo luid als wij, geen wonder dat ze er vreselijk van kunnen schrikken en er gestrest van raken. Laat de hond daarom op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit. Houd de kat binnen. Zorg dat kattenluik, deuren, ramen en gordijnen gesloten zijn. Ga je de deur uit? Laat licht en radio of tv aan, om ze een beetje af te leiden.
  • Dennennaalden en kerststerren (Poinsettia) zijn giftig voor dieren. Zet daarom nooit de drink- en voederbak van je huisdier onder de kerstboom en plaats de kerstster op een hoge plek waar hij of zij niet bij kan komen.
  • De scherven van breekbare kerstballen en andere decoraties die een kind, hond of kat – al dan niet per ongeluk – uit de boom tikt, kunnen snijwonden veroorzaken. Hang al het breekbaars dus zo hoog dat ze er niet bij kunnen komen. Zorg er ook voor dat ze niet bij eventueel engelenhaar kunnen komen; daarin zitten glasvezels.
  • Pas op met kaarsen in combinatie met grijpgrage kinderhanden en kwispelende staarten. Zet glazen windlichten om de kaarsen of plaats de kaarsen op een hoge tafel.
  • Pekel is niet goed voor hondenpoten; vermijd plekken waar gepekeld is of smeer ter bescherming hun voetzolen in met speciaal teer van de dierenarts.

Het gehele team van ons tuincentrum in %locations% wenst je fijne en veilige feestdagen en een fleurig en groen 2018!

Dracaena: woonplant van de maand januari

$
0
0
Dracaena: woonplant van de maand januari

De perfecte kickstart van het jaar heeft stoere stammen, prachtige bladeren en trendy kleuren:  Dracaena is een echte statementplant met een exotische uitstraling. 

Kamerklassieker 

Op zoek naar een opvolger voor de kerstboom? Dracaena is een flamboyante kamerklassieker die de sfeer in huis mooi groen houdt. Met desgewenst een vleugje geel, goud, roze of rood, want er is ruime keuze in verschillende opvallende bladtekeningen. Wat alle Dracaena's gemeen hebben, is dat het schitterende planten zijn die gaan van binnenboom tot tafelmodel, zodat er altijd wel een plekje voor te vinden is. Pak 'm wel even lekker warm in als hij mee naar huis mag, want als tropisch type vindt Dracaena het al te koud als het onder de 10°C komt. 

Dracaena? Doen! 

Makkelijke huisgenoot Dracaena slaat vocht op in de stam en is dus bestand tegen een keertje vergeten om water te geven. 
Clean type Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een van de planten die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren. 
Tropische uitstraling Dik, dun, vertakt, bossig, gevlochten: de combinatie van spannende stammen en schitterende bladeren geeft Dracaena een eigentijdse, botanische uitstraling. 

Oergroen 

In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Er zijn variëteiten die echt op een boom-met-stam lijken, maar ook robuuste struikvormen die als haag dienen. Ze kunnen heel oud worden en sommige soorten krijgen in het wild een heel aparte vorm, die rechtstreeks uit de oertijd lijkt te komen. 

Knappe draak 

  • Héél Game of Thrones: Dracaena is afgeleid van het Griekse 'drákaina' wat vrouwtjesdraak betekent (ideaal cadeau voor een potentiële drakenmoeder of – vader, dus). 
  • De naam verwijst naar de hars van de dracovariëteit. Die is helderrood, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. De hars wordt gebruikt in de verfindustrie. 
  • De plant is het symbool van Tenerife. In Icod de los Vinos staat de grootste én oudste Drakenboom ter wereld, El Drago Milenario genaamd (de duizendjarige draak). Dat is een tikje overdreven, de plant is eerder tussen de 250 en 350 jaar oud. 

Verzorging 

  • Dracaena staat graag licht om de bladtekening mooi te houden, maar liever niet in de volle zon.
  • Pas water geven als de kluit wat is indroogt en liever geen water in de pot laten staan. 
  • In de lente en zomer om de zes weken kamerplantenvoeding geven, in herfst en winter niet voeden. 
  • Dracaena kan niet tegen kou, laat de temperatuur niet onder de 10-13°C komen. 

Woonplant van de maand

Dracaena is Woonplant van januari 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Viewing all 1339 articles
Browse latest View live