Quantcast
Channel: Tuincentrum Rebel in Huizen nieuws
Viewing all 1339 articles
Browse latest View live

Kerstboom eruit, kamerplant erin!

$
0
0
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nieuw jaar, nieuwe plek voor een prachtplant!

De een kan geen afscheid nemen van de feestdagen, de ander probeert de boom al weken het huis uit te staren. Feit is: nu moet hij écht weg. De dagen worden langzaamaan weer langer en de drie koningen zijn ook al bijna gepasseerd. Maar hoe leuk: samen met het nieuwe jaar en je goede voornemens hebben we ineens volop ruimte voor een nieuwe showstopper. Kerstboom eruit, kamerplant erin. Welkom 2018!

Berg de ballen op en ontwar de lampjes (ja, doen, anders sta je volgend jaar je tijd te verdoen met ontknopen) en laat vorig jaar definitief achter je. En dan: aan de slag! Wordt het een grote of worden het meerdere kleintjes, welk soort blad, met kleur, makkelijk te verzorgen? We koppelen je graag aan je droomplant. Simpel door de flowchart te volgen. En kies je een oogverblindend exemplaar dat genoeg heeft aan zijn eigen groen of wil je er een die je helpt herinneren aan je goede voornemens? Die hangen we er namelijk gewoon in! Of ga je all the way en creëer je een zen plantenaltaar? Nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden. Wat een feest dat het eindelijk januari is!


4 planten even groots als de kerstboom

$
0
0
4 planten even groots als de kerstboom

Deze kamerplanten vullen de leegte graag voor je op!

Wat lijkt de kamer opeens groot zonder de kerstboom. Plotsklaps is dat warme, gezellige ‘laten-we-warme-chocolademelk-drinken-onder-een-dekentje’-gevoel weg. Dat is geen goed begin van het nieuwe jaar. Tijd voor een groene beauty die de leegte maar al te graag voor je opvult. We hebben alvast een goede line-up voor je samengesteld. 

Pachira

De Pachira staat ook wel bekend als geldboom. En dat kan iedereen wel gebruiken na de dure kerstmaand. Tot het geld met bakken binnenstroomt kun je in ieder geval genieten van het prachtige groenblad. 

Beaucarnea 

Ja, echt waar. De Beaucarnea is écht een plant en geen boom. Binnen zul je hem niet snel zien bloeien, maar dat maakt hem niet minder aantrekkelijk. Hoe kan het ook anders.. Zelfs zijn naam is mooi!

Polyscias 

De Polyscias is een opvolger die de kerstboom eer aan doet. Deze kamerplant voelt zich prettig in de schaduw en groeit, net als de kerstpiek, recht omhoog.

Dracaena 

Met de Dracaena haal je een echte exotische statementplant binnen. Een bijkomend voordeel is dat deze kamerboom bekend staat als een krachtige luchtzuiveraar. 

Gezien in de folder: Tropische looks

$
0
0
Gezien in de folder: Tropische looks

Met de woontrend ‘Tropische Looks’ waan je jezelf in de tropen, omringd door prachtige imposante planten zoals varens en palmen. Combineer deze planten met natuurlijke materialen zoals bamboe en riet, en jouw tropische look is compleet.

Plantenmode

Deze woontrend gaat uit van de natuur. We combineren planten met tropische looks als varens en palmen met materialen direct uit de natuur zoals riet, rotan en bamboe. In deze trend doet een botanisch behang het ook erg goed als decor. Qua varens hebben we geselecteerd: de krulvaren, streepvaren, vleugelvaren en hazepootvaren. Voor wat betreft palmen gaan we voor de cycaspalm, de stokpalm en de vissenstaartpalm.

Varens

Varens zijn enorm in opkomst! En ja dat begrijpen wij wel, ze zijn prachtig! Zowel varens voor in de tuin als varens voor binnen zijn populair. Hiernaast staat de streepvaren (Asplenium ‘Parvati’). Deze prachtige groene varen heeft een open structuur en sterk leerachtig blad. Hij combineert mooi met de mand ‘Corfu’, gemaakt van bruin bamboe.  

Gezien in de folder: Urban jungle

$
0
0
Gezien in de folder: Urban jungle

Met de woontrend ‘Urban Jungle’ creëer je een eigen jungle in huis. Combineer planten met een uitgesproken bladvorm, zoals de gatenplant of de zaagcactus met natuurlijke materialen zoals hout, rotan en touw.

Groeperen

Kamerplanten zijn hip! Zet meerdere planten in een groepje en creëer hoogteverschil door kleine en grote planten te mixen. Gebruik een kruk of plantentafel om dit hoogteverschil nog eens extra te benadrukken. Zo heb je in een handomdraai je eigen ‘Urban Jungle’ in huis. Onze Urban Jungle toppers:

  1. Gatenplant (Monstera deliciosa)
  2. Olifantsoor (Alocasia ‘Sarian’)
  3. Zaagcactus (Epiphyllum anguliger)
  4. Scindapsus (Scindapsus pictus)
  5. Vingerplant (Fatsia japonica ‘Spidersweb’)

Trend

De gatenplant of Monstera deliciosa is dé trendplant van dit moment. Vroeger zag je deze gatenplant veel met een mosstok, maar tegenwoordig is dat passé. Deze makkelijke kamerplant kan heel oud worden, en hoe ouder hoe grilliger en hoe mooier!

Tuinplant van de Maand januari: Camellia

$
0
0
Tuinplant van de Maand januari: Camellia

Het is net iets uit een sprookje: als alles nog kaal is, bloeit de bladhoudende heester Camellia japonica (ook bekend onder de consumentennaam Camelia of Japanse roos) al uitbundig. Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier tegen, in de eerste vier maanden van het jaar schittert de plant met grote roosachtige bloemen tot wel 12 cm doorsnee. De combinatie met het grote, glimmende donkergroene blad maakt het een aansprekende verschijning voor iedereen die behoefte heeft aan groen en kleur op het terras, in de tuin of op het balkon. 

Keuze assortiment 

Van de sierlijke Camellia japonica zijn wel 2000 verschillende cultivars, variërend van enkelbloemig tot halfgevuld- of gevuldbloemigen. De meest voorkomende kleuren zijn rood, wit en roze, maar er komen ook lila, zalmkleurige en tweekleurige planten voor. 

Camellia trivia 

• De plant siert al sinds de 11de eeuw Chinees porselein en schilderijen. 
• De oudste Camellia in Europa staan in het Portugese Campo Bello en zijn zo'n 470 jaar. 
• Door de unieke bloeitijd is het een van de meest geschilderde tuinplanten, omdat de tuin in de winter en het vroege voorjaar verder nog weinig inspiratie biedt. 
• In China is de Camellia een gelukssymbool voor het Chinese nieuwjaar (dat valt dit jaar op vrijdag 16 februari). 

Herkomst 

De Camellia japonica komt, zoals de naam al aangeeft, uit Japan en is ook inheems in Taiwan en Korea. Daar groeit de plant bij voorkeur op beboste hellingen tussen de 300 en 1100 meter. De winterbloeier is familie van de theeplant Camellia sinensis en kwam via handelsreizigers in de 18de eeuw Europa terecht. 

Verzorgingstips voor de consument 

  • De Camellia japonica staat bij voorkeur op zure, lichtvochtige grond die een plensbui makkelijk afvoert. 
  • De plant staat het liefst op een beschutte plek in halfschaduw. 
  • Hoewel de Camellia winterhard is, kan hij bij felle of lange vorst beter worden afgedekt om vorstschade te voorkomen.
  • Voorkom uitdroging, vooral in als de plant in een pot of kuip staat. 
  • In maart en juni een beetje bijmesten helpt de plant nieuwe knoppen aan te maken. 
  • De Camellia hoeft niet te worden gesnoeid. 
  • De Camellia japonica laat zich goed combineren met andere zuurliefhebbers zoals coniferen, Rhododendron, Erica, Skimmia en Gaultheria.

Verkoop- en presentatietips voor de Camellia

Benadruk het unieke van de vroege bloei door de plant in een winterse ambiance te presenteren en zet meerdere kleuren door elkaar heen om een grotere impact te maken. In de aanloop naar het Chinese nieuwjaar (16 februari) is met wat Chinese lampions of een print van een oude Camellia-afbeelding makkelijk een oosterse styling te creëren die qua kleur een geweldige blikvanger is tussen het vroege voorjaarsassortiment. Geef kort uitleg over de symboliek, zet er een schaal gelukskoekjes bij en Camellia wordt meteen een die-mag-mee-plant. 

Tuinplant van de Maand

De Camellia is Tuinplant van januari 2018. De 'Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.  

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Groentrends 2018

$
0
0
Groentrends 2018

Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2018, zowel in het interieur als in de tuin? Tuinbranche Nederland, branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland stelden samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. We presenteren ze hier, zodat je alvast inspiratie kunt opdoen voor het nieuwe jaar.

Trend 1: Punk Rebooted

Het baldadige punktijdperk ligt ver achter ons, maar veel mensen hebben tegenwoordig weer behoefte aan een eigenzinnige, onconventionele woon- en leefstijl. Ook met de tuin wordt op een onorthodoxe manier omgegaan. Denk aan ruige, natuurlijke stukjes en borders die door harde materialen worden doorsneden. Boodschap: geef de natuur de vrijheid, al vervang je alleen al een terrastegel door beplanting. Verder horen hier stoere, industriële materialen en grillige en ruwe vormen bij, evenals contrasterende kleuren met veel zwart en rood.

Trend 2: Re-assemble

Een creatieve stijl waarbij je zelf op een nieuwe, andere manier composities maakt met oude en nieuwe materialen. Ongedwongen en speels, luchtig en fris; alles kun je naar eigen smaak combineren en vervangen. Maak stillevens of collages van verschillende materialen en planten, hang een boeket eens op. In de tuin kun je een mengelmoes van stijlen maken, met verschillende soorten beplanting en harde materialen. Ook het kleurenpalet is heel gevarieerd, van fel tot pastel.

Trend 3: Romantiek in de overtreffende trap

In het interieur combineer je warme kleuren met florale dessins en dierenprints. Rijke materialen als fluweel en marmer zorgen voor een decadente uitstraling. Bloemen en planten worden overvloedig gebruikt, met extra grote planten en bloemvormen en volle boeketten. In de tuin richt je een luxe buitenruimte in, met comfortabele meubelen en goud- en koperkleurige details. Ook weelderige borders horen bij deze trend, net als romantische pasteltinten en dramatische donkere kleuren, waaronder veel paars.

Alle medewerkers van ons tuincentrum in %locations% wensen je een heel mooi en fleurig 2018!

Hyacint

$
0
0
Hyacint

Een bol, eindeloos veel bloemen, een heerlijke geur en een dramatisch verhaal: de Hyacint heeft het allemaal.

Verwen je neus

Veel mensen denken bij de Hyacint aan zijn geur. De woonplant verwent je neus inderdaad en is daarnaast ook nog een feestje voor het oog door zijn krullerige bloemetjes, die we ook wel nagels noemen. Deze bloemetjes zijn er in het wit, blauw, geel, roze, oranje, rood en paars. Ook heeft de Hyacint iets stoers door de bol waar de plant uit groeit.

Turkije, Libanon en een Griekse mythe

De Hyacint komt oorspronkelijk uit het gebied dat loopt van Midden-Turkije tot Libanon. Volgens een mooie mythe is de Hyacint vernoemd naar prins Hyakinthos. Zonnegod Apollo was verliefd op deze prins, maar tijdens het discuswerpen werd Hyakinthos dodelijk getroffen. Uit zijn bloed zou een bloem, de Hyacint, zijn gegroeid. 

Verzorging van de Hyacint

Natuurlijk laat je de bol zitten, dat staat niet alleen mooi maar zorgt er ook voor dat de Hyacint langer goed blijft. Je kunt de plant het beste op een lichte plek zetten, en een keer per week water geven. Zet de Hyacint liever niet te dicht bij een kachel of op de tocht, daar is de plant niet zo dol op.

Leuk om te weten:

  • Er kunnen wel 40 bloemetjes aan een Hyacint groeien.
  • Apollo et Hyacinthus is een opera van Mozart, de eerste opvoering was in Salzburg op 13 mei 1767.
  • Hyacinten staan ook leuk in je tuin of op je balkon. De Hyacinten bloeien buiten in de grond van maart tot mei. Maar je hebt er buiten zelfs al eerder plezier van! Vanaf januari kunnen de bollen op pot namelijk al op balkon of terras gezet worden.  
  • De Duitser Leonhardt Rauwolf verzamelde in 1573 wat Hyacinten in Turkije en introduceerde de plant vervolgens in Europa. 
  • Hyacinten zijn verre familie van de asperges, wist je dat? 
  • In de natuur trekken Hyacinten veel bijen aan door hun geurende bloemen.
  • In de Victoriaanse taal der bloemen staat de Hyacint symbool voor sport en spel. De blauwe Hyacint staat voor oprechtheid. 

Blauw druifje

$
0
0
Blauw druifje

Straalt je óók in wit, roze en paars tegemoet

Mooi en makkelijk: met blauwe druifjes open je het buitenseizoen op je tuintafel en vensterbank. Koop de bolletje opgekweekt op pot, dan weet je zeker dat ze open gaan.  

Blauw druifje (Muscari) behoort tot de eerste planten die kleur tonen, als alles verder nog kaal oogt en in winterslaap is. Eerst zie je alleen groene sprieten, daarna is er al snel een vleugje blauw, wit of roze te spotten. Dat groeit door tot een kleine speer die is opgebouwd uit kleine bolletjes. Op een afstandje is het net een trosje druiven, vandaar de naam. Afhankelijk van de variëteit kunnen de bloemen poederblauw, azuur, koningsblauw of paarsblauw zijn en er zijn ook witte en roze druifjes (die worden ook wel druifhyacint genoemd). Blauw druifje op pot is door de kweker optimaal voorbereid om meteen je tuin of terras op te vrolijken en bloeit in februari en maart, tot een eindje in april. Ze kunnen uit de pot in de volle grond worden gezet, maar doen het ook goed op de tuintafel. Aangezien ze tussen de 10-25 cm hoog worden, is het effect het mooist in een lage, brede bak of schaal. 

Eurazische lentebloeier

Blauw druifje is inheems in heel Europa, Rusland en noordelijk Azië en vermeerdert zich makkelijk. Waar de bolletjes eenmaal in de grond zitten, komen er vanzelf meer. De plant is in het wild vooral te vinden in bermen en bosrijke gebieden. Blauw druifje behoort al heel lang tot onze natuur, de plant wordt voor het eerst genoemd in botanische geschriften uit 1601. Bijzonder is dat plantendeskundigen het niet eens kunnen worden tot welke familie hij nu eens behoort. Puristen vinden dat het een lid van de Aspergefamilie is, waar zowel de groente als kruiden en (klim)planten toe behoren. Volgens een modernere indeling hoort het blauwe druifje echter eerder bij de hyacinten. Er zijn 42 erkende soorten, waarvan de blauwe het bekendst is.

Blauw druifje weetjes 

  • Muscari komt van het Griekse móschos ofwel musk en verwijst naar de geur.
  • Blauw druifje staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om ze te bewonderen. Ook dat is een reden om ze in een schaal op je tuintafel te zetten: daar kun je ze veel beter zien.
  • De beroemdste verzameling blauwe druifjes ter wereld is de 'Blauwe Rivier' die door de Keukenhof in het Nederlandse Lisse loopt.

Graag tot ziens in ons tuincentrum in Huizen, de sfeermaker van 't Gooi. 


Narcis

$
0
0
Narcis

Het gevoel van de lente tijdens de winter

Niets brengt het voorjaar zo snel binnen als Narcis. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Het is een instant sfeermaker die binnen vrij snel tot bloei komt. En dan ademt alles aan deze beauty de naderende lente uit. Het is een ideale bol op pot om snel en effectief het huis mee op te fleuren als het buiten nog koud en winters is. De knoppen gaan heel snel open. Als het heel stil is in huis, kun je ze horen ritselen als ze zich ontplooien. Bezoek ons tuincentrum in Huizen voor de mooiste Narcissen.

Verzorging van narcissen

  • Narcis groeit en bloeit het beste op een lichte, koele plek.  
  • De bollen en bloemen hebben veel water nodig, dus laat de kluit niet uitdrogen.
  • Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen worden.
  • Narcissen-op-pot af en toe een slagje draaien, dan groeien ze niet scheef.
  • Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant en de knoppen.
  • Uitgebloeide bollen kunnen de tuin in. 

Symobliek van Narcissen

De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden. Narcis is daarnaast bekend als de nationale plant van Wales. Eerst was dat look: soldaten droegen die in de vroege middeleeuwen op hun muts om onderling goed te onderscheiden te zijn van de vijand.
In het Welsh lijkt het woord look sprekend op dat van Narcis. Cenhinen = Look, Cenhinen Pedr = Daffodil/Narcis. Omdat die laatste wat lieflijker is dan prei, is deze door de jaren heen het nationaal symbool geworden. Het helpt dat de bloem er in het wild weelderig groeit en bloeit.

Herkomst van de narcissen

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. Een paar soorten ruiken bovendien heerlijk. Narcis bloeit al heel lang in Nederland: voor zover bekend werd er in 1662 voor het eerst melding van gemaakt, in de omgeving van Zwolle. 

Graag tot ziens bij Tuincentrum Rebel in Huizen, de sfeermaker van 't Gooi (Hilversum, Blaricum, Naarden, Bussum).

Tulp

$
0
0
Tulp

Uit je lentebol met tulp

Met tulpen in huis voelt het buiten gelijk een stukje warmer. Hallo lente! Hollandser kan het haast niet zou je denken, maar integendeel. De tulp is een exotische schone met een rijke historie. Iets met goudgewoven tulbanden en luxueuze grachtenpanden. Bezoek ons tuincentrum in Huizen, de sfeermaker van 't Gooi. 

Kleuren en vormen

Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot prachtig geteelde soorten met verschillende bloemvormen, zoals als enkel- of dubbelbloemig, gefranjerde (crispa) en parkiettulpen. De bloem kan een- of meerkleurig zijn, gevlamd of gestreept. Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen. Wat gaat het worden? 

Verzorging van tulpen

  • Hoe koeler voorjaarsbrengers binnen staan, des te langer ze er zullen bloeien.
  • Regelmatig water geven helpt de tulpenbol tot bloei te komen, van teveel water gaat hij rotten. 
  • Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat voorjaarsbrengers 'easy care' maakt.

Symboliek van tulpen

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de tulp mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Net als de roos heeft ook iedere kleur tulp een eigen betekenis. Hoe dan ook, de tulp blijft onderwerp van gesprek.

Herkomst van de tulp

Tulpen vind je in het wild in Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Met de grootste diversiteit in drie verschillende bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat is hier met koude winters, lange lentes met koude nachten en een droge zomer ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden. Nomaden namen de kleurrijke bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans een tulp op hun tulband gingen dragen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband. De rest is geschiedenis.

Graag tot ziens bij Tuincentrum Rebel in Huizen, nabij Hilversum, Blaricum, Naarden, Bussum. 

Voorzaaien in januari

$
0
0
Voorzaaien in januari

De dagen beginnen langzaam weer te lengen, maar de lente laat nog even op zich wachten en het duurt nog een poos voordat we weer volop aan de slag kunnen in de tuin. Gelukkig kun je vanaf medio januari al de nodige voorpret beleven door groenten voor te zaaien. Er zijn zelfs eenjarige bloeiers die je al vanaf eind januari binnen in de vensterbank, buiten in de koude bak of kas kunt voorzaaien. 

Groenten voorzaaien

In de vensterbank: zaai alfalfa, paprika, peper, prei, radijzen, sla, tuinkers en wortelen in bakjes of potjes.

In de kas: zaai erwten en tuinbonen in potjes en plaats deze in de kas. Na ruim een maand kun je ze buiten uitplanten, mits het niet vriest. Vanaf maart kun je de peulvruchten rechtstreeks in de volle grond zaaien.

In de koude bak of onder een plastic tunnel: rucola, raapstelen, spinazie, (veld)sla, radijzen en wortelen, maar ook erwten, tuinbonen en kapucijners kun je in de volle grond van de koude bak (met transparant glazen of kunststof deksel) of onder de plastic tunnel zaaien. Zet het deksel van de koude bak open als de zon schijnt, voor ventilatie en om te voorkomen dat de blaadjes van je zaailingen verbranden.

Eenjarigen voorzaaien

I5 zaaitips groenten de vensterbank of kas: Afrikaantjes, Coreopsis, Ipomea, leeuwenbek (Anthirrinum), siertabak (Nicotiana), petunia en surfinia.

In de koude bak of onder een plastic tunnel: goudsbloem (Calendula) en pronkerwt (Lathyrus). In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze eenjarigen namelijk winterhard. Je kunt ze zelfs al in de herfst zaaien, voor een extra vroege bloei.

5 Zaaitips

  • Gebruik schone bakjes en potjes, anders riskeer je schadelijke schimmelvorming.
  • Gebruik speciale zaaigrond of maak zelf een mengsel van twee delen aarde en een deel zand.
  • Zaai niet te diep. In de regel zaai je fijn zaad, zoals dat van sla, heel oppervlakkig. Grote zaden mogen iets dieper, maximaal drie keer zo diep als het zaad dik is. 
  • Vergeet niet meteen een label bij je zaailingen te zetten.
  • Bewater in het begin met de plantenspuit, zodat je de zaden niet uit de potjes of regels in de aarde spoelt.

Tulpentijd

$
0
0
Tulpentijd

De kerst is nog maar net achter de rug, of we kunnen ons hart alweer ophalen aan bloeiende voorjaarsbollen in alle soorten en maten. De start van het officiële tulpenseizoen wordt in Nederland en België gevierd met de jaarlijkse Nationale Tulpendag. In Amsterdam met een tulpenplukfeest op de Dam in. Dit jaar is dat op zaterdag 20 januari. Maar we zien bloeiende voorjaarsbollen steeds eerder verschijnen. Afgelopen december waren de hyacintenbollen op pot en de tulpenbossen niet aan te slepen.

Het nieuwe tulpenseizoen

Nationale Tulpendag wordt sinds 2012 jaarlijks op de derde zaterdag van januari gehouden in Nederland. Dit jaar wordt deze dag ook voor het eerst gevierd in België. Met de Nationale Tulpendag wordt de start van het nieuwe tulpenseizoen gevierd, dat doorgaans zo’n honderd dagen duurt.  Al die tijd zijn de fleurige bloeiers in allerlei kleuren en bijzondere vormen ruimschoots verkrijgbaar. En dit jaar lijkt het tulpenseizoen langer dan ooit, met de vroege start aan het eind van afgelopen jaar. Zowel Bloemenbureau Holland als Fleurop, gespecialiseerd in het verzenden van boeketten, signaleren de massale vraag naar tulpen als vervanger van de kerstboom, maar ze prijkten in menig huishouden vaak ook al in een mooie vaas op de kersttafel. In totaal zijn er meer dan 3.000 soorten tulpen, van dubbelbloemige tot gefranjeerde en lelievormige tulpen. Ook het kleurenpalet is heel afwisselend en wordt nog altijd steeds gevarieerder: van (bijna) zwart tot wit-groen en van rood-geel gevlamd tot zachtroze.

Hyacinten, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en narcissen

Fervente tuiniers die liever de seizoenen volgen kunnen vanaf nu wel langzaamaan lentebloeiers in huis halen. Denk aan bloeiende sneeuwklokjes in een pot, glas of houten bakje, maar ook aan hyacinten en blauwe druifjes. Die bloeien in de natuur immers ook vroeg in het jaar. Daarna wordt het zoetjesaan tijd voor bossen tulpen of bloeiende tulpenbollen in pot of bak. Er zijn namelijk zowel vroeg als laatbloeiende tulpen, die de tuin achtereenvolgens van maart tot mei opvrolijken.  

Tips voor tulpenboeketten

onze tips voor het tulpenboeketIn een vaas bloeien tulpen relatief kort, meestal hooguit een week, maar omdat ze van januari tot eind april zo overvloedig voorradig zijn, zijn ze in deze periode voordelig geprijsd.

Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:

  • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water met snijbloemenvoedsel staan.
  • Snij met een schoon en scherp mes het witte uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.
  • De tulpen groeien altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen.
  • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de houdbaarheid van de tulpen niet ten goede komt.
  • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming, bij een schaal met fruit of in de tocht. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.

Kies in ons tuincentrum in %locations% nu uit het grote aanbod bloeiende voorjaarsbollen

Vogels voeren en tellen!

$
0
0
Vogels voeren en tellen!

Juist in de donkere wintermaanden fleuren vogels de tuin op, met hun capriolen, gefladder en getjilp, of gewoon met hun mooie, kleurrijke verschijning. Lok ze naar je tuin of balkon met speciaal vogelvoer, ook als het niet vriest, en doe mee aan de Nationale Vogeltelling of Het Grote Vogeltelweekend.

Vogels voeren, (wat) wel en niet?

Vogels verbruiken het hele jaar veel energie. In de winter om warm te blijven, in het voorjaar om te nestelen en eieren te leggen, daarna om hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen. In het najaar moeten ze reserves opbouwen voor de winter. De Vogelbescherming adviseert daarom vogels het hele jaar door bij te voeren. Dat kan geen kwaad: ze zullen niet lui worden of verleren zelf hun voedsel in de natuur en in onze tuinen bij elkaar te sprokkelen, en ze waken uit zichzelf voor overgewicht. Schrap vetbollen en pinda’s van het menu als het lenteachtig begint te worden. De jongen kunnen stikken in de pinda’s en het vet van de bollen wordt snel ranzig bij oplopende temperaturen. Geef vogels nooit gezouten voer, maar ongebrande pinda’s en zonnebloempitten, speciale (zoutloze) vogelpindakaas, gedroogde maiskorrels, strooivoer en stukjes fruit. In ons tuincentrum in &locations% vind je alle benodigdheden, van vetbollen met zaden en pitten tot mooie vogelvoersilo’s en vogelpindakaashuisjes om op te hangen.

Vogels tellen

In het weekend van 27 en 28 januari wordt in Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling gehouden, een initiatief van de Vogelbescherming. In België vindt gelijktijdig Het Grote Vogeltelweekend plaats, op initiatief van Natuurpunt. Hoe meer mensen hieraan meedoen, hoe meer inzicht de Vogelbescherming en Natuurpunt krijgen over de stand van de verschillende soorten tuinvogels in Nederland en België. Vogels zijn ’s ochtends het meest actief, dan heb je de meeste kans op een enerverende dertig minuten tellen en noteren. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort dat je tegelijkertijd hebt gezien. Dus als je eerst twee koolmezen telt en even later zitten er vijf tegelijk, noteer dan ‘vijf koolmezen’. Kun je het beweeglijke gefladder niet bijhouden? Maak dan een foto met je smartphone, zodat je rustig kunt (na)tellen. Je kunt je telling doorgeven via de speciale app ‘Tuinvogels’ en via de websites www.tuinvogeltelling.nl en vogelweekend.natuurpunt.be.

Extra vogeltips

  • Heb je moeite met het herkennen van bepaalde vogels? Kijk bij ‘Tuinvogels’ op www.tuinvogeltelling.nl voor duidelijke afbeeldingen van de vijfentwintig meest voorkomende vogels. Op vogelweekend.natuurpunt.be kun je een gratis digitale gids voor blije vogels aanvragen, met daarin ook afbeeldingen van veelvoorkomende tuinvogels en allerlei tips.
  • Maak in februari oude nestkasten schoon met kokend water of hang nieuwe nestkastjes op. Plaats de kastjes of huisjes minstens twee meter hoog, minstens drie meter uit elkaar, niet in de volle zon en met de opening op het noordoosten.

Ultraviolet is het nieuwe groen

$
0
0
Ultraviolet is het nieuwe groen

Elk jaar verklaart de toonaangevende kleurenspecialist Pantone een bepaalde tint ‘kleur van het jaar’. In 2018 is dat…. ultraviolet! Interieur- en modestylisten laten zich hierdoor leiden, maar we kunnen er ook inspiratie uit halen voor onze kamer- en tuinplanten.

Ultraviolet in huis en (moes)tuin

Ultraviolet is een mix van paars en blauw. In huis en tuin combineert de kleur mooi met groen, geel, grijs en wit en met hout en glanzend goud, messing en zilver. Wil je een knallend effect, combineer ultraviolet dan met rood.
Er zijn veel planten en zelfs groenten en kruiden met violetkleurige bloemen of bladeren. Hieronder een selectie.

Groenten & kruiden

Artisjok, kardoen, ‘rode’ kool, bieslook, rozemarijn en pepermunt (Mentha piperita)

Tuinplanten

  • Verbena hastata is een vaste plant met een kort leven, maar zaait zichzelf rijkelijk uit
  • De klokjesbloem Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’ is een echte blikvanger
  • Er zijn veel clematissen die violet bloeien, van licht tot donker, zoals clematis ‘Exciting’, ‘Mrs. Cholmondeley’, ‘Etoile de Malicorne’ en natuurlijk ‘Etoile Violette’ en ‘Violet Purple’
  • Rozen zijn lang niet altijd roze of rood, neem bijvoorbeeld de sterke klimroos ‘Indigoletta’, de zoetgeurende enkelbloemige roos ‘Escapade’ en de eveneens geurende ‘Rhapsody in Blue’
  • Kijk ook eens bij de geraniums in ons tuincentrum in %locations%. Er zijn verschillende soorten die paarsblauw bloeien, zoals Geranium sylvaticum ‘Mayflower’, Geranium sanguineum ‘Vision Violet’ en Geranium himalayense 'Baby Blue' en Geranium pratense ‘Midnight Reiter’
  • Ook onder de sieruien vind je violetkleurige sterren, zoals Allium christophii en Allium schubertii. Sieruien zijn bollen die je in het najaar plant
  • De grijsbladige ezelsoor Stachys byzantina krijgt heel kleine violetkleurige bloemen
  • Voor in zure grond: de rododendron ‘Violetta’, die uitbundig bloeit en twee tot drie meter breed kan worden

Kamerplanten

Voor de ultraviolet bloeiende soorten heb je onder andere de keuze uit orchideeën, bromelia’s, flamingoplanten (Anthurium), cactussen en kalanchoës. Je kunt in ons tuincentrum in %locations% echter ook kijken naar kamerplanten die een violetkleurige bladtekening hebben, zoals de siernetel (Plectranthus scutellarioides), diverse begoniasoorten en de mozaïekplant (Fittonia albivensis).

Winterbloeiers: woonplanten van de maand februari

$
0
0
Winterbloeiers: woonplanten van de maand februari

Met uitbundige bloemen, fraai groen blad en een puur-natuur-uitstraling helpen winterbloeiers je stralend februari door, richting lente! 

Voor wie hunkert naar het voorjaar, maar toch echt nog een stukje winter moet uitzitten: woonplanten die lak hebben aan de seizoenen en nu al eigenwijs bloeien in geuren en kleuren. De botanische beauty's van februari zijn primula, asbloem en jasmijn, in uitstraling vrij te vertalen als uitgelaten, romantisch en sereen. Ze kunnen allemaal goed tegen het wat droge binnenklimaat in huis en zijn makkelijk in de omgang: als je af en toe een rondje geeft, blijven ze groeien en bloeien.  

Februari's trio 

Primula biedt vrolijke bloemen in rood, roze, wit, paars, lila en blauw die binnen alles opvrolijken als het buiten nog guur is. 
Asbloem dankt haar naam aan de groene blaadjes die aan de onderkant donzig grijs zijn. Dat groen met asgrijs laat de prachtige bloemen in wit, blauw, lila, paars, roze, rood én tweekleurig extra mooi uitkomen.  
Jasmijn is een sierlijk struikje met donkergroen blad en stralende stervormige witte bloemen die heerlijk ruiken. De lange ranken houden van wikkelen, klimmen en slingeren. 

Uit alle windstreken 

Wilde primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, er groeien zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. Asbloem is komen overwaaien vanuit de Canarische Eilanden. En jasmijn is een (sub)tropische plant die met voldoende vocht en warmte ook goed gedijt in een huisklimaat. 

Bloeiende symboliek 

Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat het een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daar is ook de betekenis van de plant op gebaseerd, deze winterbloeier staat voor een nieuw begin, groei en hoop. Asbloem heet officieel Senecio cruentus en dankt haar betekenis aan haar volle ronde bloemenkruim die staat voor bescherming. En volgens de bloemensymboliek haal je met jasmijn puurheid en kracht in huis. Nét wat je nodig hebt voor de laatste loodjes richting voorjaar. 

Zo halen winterbloeiers de lente 

  • Winterbloeiers staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • De kluit mag licht vochtig zijn, wateroverlast liefst voorkomen. 
  • Eens in de twee weken plantenvoeding geven helpt winterbloeiers voldoende groei- en bloeikracht te houden.
  • Uitgebloeide bloemetjes kun je gewoon wegplukken.

De geur van jasmijn is rustgevend en kalmerend volgens onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf. Dat maakt jasmijn een ideale slaapkamerplant 

Style ze in je eigen smaak 

Ondanks dat winterbloeiers primula, asbloem en jasmijn in vorm nogal verschillen, kun je ze mooi samen stylen, bijvoorbeeld allemaal in wit, primaire kleuren of pasteltinten. Voor leuk thuiskomen gaat er niets boven een rijtje primula's in knalkleuren om je te begroeten. Hou je meer van een ingetogen sfeer, dan gaan de lichte bloemen en het grijze blad van asbloem prachtig samen met jasmijn.  

Woonplant van de maand

Winterbloeiers zijn woonplanten van februari 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.


Tuinplant van de Maand februari: Salix

$
0
0
Tuinplant van de Maand februari: Salix

De Salix (wilg) is een welkome aanwinst voor een tuin of terras. De takken kunnen omhoog reiken, maar ook laag naar beneden hangen. Eerst komen er zachte zilverwitte katjes aan (dat is de bloeivorm van de Salix), later verschijnen de groene blaadjes en in de winter zijn de stengels fraai okerkleurig. De Salix voor in de tuin is de miniversie van de grote knot- en treurwilgen die parken, oevers en wegen sieren.

Meestal zijn deze wilgenstruikjes op een hoog stammetje geënt, zodat ze een mooie combinatiemogelijkheid geven met kleurrijke onderbeplanting. Zo wordt de Salix met bijvoorbeeld Primula, violen of narcissen al snel een vrolijke lenteplek in de tuin of op het terras. 

Keuze assortiment 

De bekendste in het assortiment mini-wilgenboompjes is de Salix caprea 'Kilmarnock', de kleine treurwaterwilg. Deze wordt aangeboden met hoge stammetjes die variëren van enkele decimeters tot enkele meters, waaraan de twijgen met katjes naar beneden hangen. Andere 'stamwilgjes' die als dwergsoort worden aangeboden zijn arbuscula, helvetica en subopposita en cultivars als ‘Yalta’, ‘Iona’, ‘Voorthuizen’. De aantrekkingskracht zit in de twijgen met katjes, het blad ontwikkelt zich pas later. Soorten die juist om hun bladkleur worden verkocht zijn de zogenoemde Japanse of bonte wilgen, Salix 'Flamingo' en S. 'Nakuro Hishiki' die allebei kleine oranjeroze blaadjes bieden.

Salix trivia

• Wilgenkatjes zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel en trekken nuttige bijen en hommels aan. 
• De Salix komt zowel in Keltische als Germaanse sagen voor. Het buigzame hout wordt vaak gezien als metafoor voor veerkracht bij tegenslag.
• Omdat de Salix zo snel groeit, is het boompje het symbool van vruchtbaarheid. 
• Het lichte hout van de Salix is het ideale klompenhout. 
• Kronkelwilg Salix babylonica 'Tortuosa' is populair als paasboom.

Herkomst 

De Salix is een klassieker uit de lage landen die zich makkelijk heeft verspreid over de koelere delen van West-Europa. Er zijn zo'n 400 soorten. De plant is winterhard en dol op vochtige grond en veel licht. Het zijn typische pioniersplanten, die vooral ontkiemen op de grens van water en land. En mensen hebben er al eeuwenlang plezier van: het buigzame hout wordt nog altijd gebruikt voor manden en ander vlechtwerk en in de bast zit een pijnstillende stof: salicyne. 

Verzorgingstips voor de consument 

• De Salix kan zowel in volle zon als schaduw staan. 
• Als oeverplant heeft de Salix graag altijd lichtvochtige grond. 
• Snoeien eventueel na de bloei in juni, de bonte Salix-soorten snoeien in juni en september. 

Tuinplant van de Maand

De Salix is Tuinplant van februari 2018. De 'Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.  ​

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Tuintips februari

$
0
0
Tuintips februari

Onze handen jeuken om weer in de tuin aan de slag te gaan en al die bruine bladeren en takken te verwijderen. Maar: geduld is een schone zaak. Toch kunnen we de boel al behoorlijk opfleuren en voorbereidingen treffen voor het komende (moes)tuinseizoen.

15x tuinieren in februari

  • Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen, zolang het nog kan gaan vriezen of sneeuwen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels.
  • Plant bloeiende sneeuwklokjes in de tuin of in bakken en potten. Uitgebloeide exemplaren die al langer in de tuin groeien kun je uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  • Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals narcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe (en witte) druifjes. Plant ze in de tuin als ze zijn uitgebloeid.
  • Ook bloeiende primula’s zijn nu volop verkrijgbaar, in tal van vrolijke kleuren. Zet ze eerst in de huiskamer. Wanneer ze zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin planten.  
  • Knip de oude bladeren van kerstrozen weg zodra deze (beginnen te) bloeien, om (de verspreiding van) bladvlekkenziekte tegen te gaan. Bovendien zie je de bloemen dan beter.
  • Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu nog makkelijk te zien en te herkennen.
  • Voer de vogels met onder andere speciale vogelpindakaas en een mix van pinda’s, zaden en pitten. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een borstel of plaats nieuwe.
  • Snoei, als het niet vriest, kale struiken en bomen, appel- en perenbomen, bessenstruiken, leilinde, dakplataan en laatbloeiende clematissen.
  • Onder glas kun je nu al mooie, eenjarige bloeiers als Afrikaantjes, meisjesogen (Coreopsis), klimmende winde (Ipomea), vlijtige liesjes en siertabak (Nicotiana) voorzaaien. 
  • Je kunt ook al beginnen met het zaaien van artisjokken, aubergines, courgettes, paprika’s en pepers in trays of potjes in de vensterbank.
  • Als het niet vriest kun je bessenstruiken, fruitbomen, knoflook, ui, sjalot en aardpeer planten. 
  • Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer ook regelmatig of ze water nodig hebben. Verwijder dor blad om schimmels geen kans te geven.
  • Maak alvast potten, (zaai)bakken en tuingereedschap schoon en ruim de schuur of garage op.
  • Houd noppenfolie en rietmatten bij de hand om vorstgevoelige planten mee te beschermen.
  • En vergeet niet op Valentijnsdag een (geheime) geliefde blij te maken met een mooie bos rozen of een fleurige potroos.

Valentijnsdag: zeg het met rozen!

$
0
0
Valentijnsdag: zeg het met rozen!

Op woensdag 14 februari hangt de liefde in de lucht: het is Valentijnsdag! Een bos rode rozen is universeel de meest duidelijke én gebruikelijke manier om iemand de liefde te verklaren. De roos is de meest romantische bloem die er is, zeker wanneer die ook nog eens heerlijk geurt, en rood wordt geassocieerd met passie en warmte. Wil je de liefde van je leven veroveren, kies dan voor de roos!

Rozen met klinkende namen

Met een bos rode rozen zit je altijd goed, maar je kunt je (geheime) liefde ook verblijden met een bos lief roze rozen, een boeket met verschillend gekleurde rozen of rozen in haar lievelingskleur.
Kijk in ons tuincentrum in %locations% ook eens bij de potrozen voor binnen of de struik-, klim- en stamrozen voor in de tuin, dan zorg je met je Valentijnscadeau voor een langdurige, mooie herinnering.
Wil je echt indruk maken, probeer dan een roos te vinden:

  • Met de naam van je geliefde, zoals roos ‘Charlotte’, ‘Cornelia’, ‘Evelyn’ of ‘Maria Mathilda’
  • Met de naam van een idool van je geliefde, zoals ‘Ingrid Bergman’, ‘Astrid Lindgren’, ‘Gertrude Jekyll’, ‘Geoff Hamilton’, ‘Charles Rennie Mackintosh’,  ‘William Morris’ of ‘Benjamin Britten’
  • Met een superromantische naam, zoals ‘Dame de Coeur’, ‘Lovely Fairy’, ‘The Prince’ of ‘Guirlande d’Amour’

Rozengeur

Over het algemeen hebben vooral rode en roze rozen die typische, zoete rozengeur, terwijl witte en gele rozen fris ruiken, onder andere naar iris, viooltjes of citroen. Er zijn ook rozen waarvan de blaadjes geuren als je ze tussen twee vingers wrijft, zoals de egelantier, die dan naar appel ruikt. Ieder van ons ruikt dingen anders, dus kan iemand bij een roos niets ruiken, terwijl de ander een heerlijk parfum opsnuift. Alleen citrusachtige geuren worden door vrijwel iedereen opgepikt. Ook kan de intensiteit van de rozengeur verschillen per moment van de dag. Volg je neus in ons tuincentrum in %locations% vooral naar de ouderwetse en de David Austin-rozen. 

Vernieuwde sfeerafdeling en kamerplanten bij Rebel

$
0
0
Vernieuwde sfeerafdeling en kamerplanten bij Rebel

Zoals u wellicht al heeft gezien zijn wij momenteel met een grote verbouwing bezig! De opzet van de sfeer- en de kamerplanten afdeling gaat volledig op zijn kop. Ons belangrijkste doel is om u straks een nog betere shopbeleving te geven. Met een paar weken moet de klus geklaard zijn. Wij houden u op de hoogte van de voortgang en beperken de overlast tot een minimum.

 

10 tips hoe je de tuin voorjaarsklaar maakt

$
0
0
10 tips hoe je de tuin voorjaarsklaar maakt

Voor je het weet is het voorjaar in volle gang en eigenlijk is iedereen na de sombere januari maand toch wel toe aan wat kleur en gezelligheid in de tuin. Tijd voor wat klusjes en voorbereidingen om straks optimaal te genieten van de lente en het zonnetje. 

  1. Kies voor grote potten, leuke hangpotten of voor een mooie grote schaal op de buitentafel gevuld met ijzersterke viooltjes. Ook als het vriest overleven violen en met de gezellige kleurtjes heb je direct sfeer en kleur in de tuin! 
  2. Heb je al een eigen pot staan? Controleer dan of de pot een afvoergat heeft op de bodem, zodat het water gemakkelijk weg kan en de plant niet verdrinkt. Heeft de pot geen gat onderin, zorg dan voor een laag hydrokorrels of potscherven onderin de plantenbak. 
  3. Vaak zijn je eigen pot na de winter groen aangeslagen. Maak de plantenbakken en bloempotten goed schoon met warm water, groene zeep en een borstel en spoel ze goed af, zodat er geen zeepresten meer in zitten. Voila, je potten zijn weer als nieuw! 
  4. Houten plantenbak? Behandel deze dan ruim van te voren met een plantvriendelijk impregneermiddel. Zo gaan houten plantenbakken langer mee! Zorg er bij een houten plantenbak of bloembakken ook voor dat deze op klosjes staat, zodat de onderkant van de pot niet nat blijft en gaat rotten. 
  5. Wil je planten verpotten? De tuinplanten in kunststof potten laten beter los als de aarde droog is. Bij stenen potten is het juist gemakkelijker als de grond nat is. 
  6. Bankjes of mooie beelden zijn gemakkelijk schoon te maken met lauw water, een borstel en groene zeep of soda water. 
  7. Verwijder waar nodig het onkruid uit de tuin. 
  8. Heb je in huis genoten van de vrolijke narcissen, tulpen, krokussen of hyacinten? Plant de uitgebloeide bollen dan buiten in de tuin, zodat ze volgend jaar weer vrolijk opnieuw uitkomen in de tuin. Verwijder wel het groen van de narcissen. 
  9. Maart is de ideale maand om Rozen en Hortensia struiken te snoeien. Door de oude takken van de Hortensia (ouder dan drie jaar) weg te snoeien, zorg je voor grotere en vollere bloei in de zomer! 
  10. Maak een leuk plannetje voor jezelf of met de kinderen voor een leuk plekje in de tuin waar je zelf een en ander wil gaan kweken. Heb je geen plek in de aarde? Dan hebben wij ook leuke kweekbakken in het tuincentrum. 

Geniet van je tuin! Geniet van de frisse wind, de lekkere geuren en de prachtige kleuren! Haal de lente in huis en kom langs in ons tuincentrum voor leuke producten, goed advies en heel veel gezelligheid.  

 

Viewing all 1339 articles
Browse latest View live